Hudpleier ved Sans Parfymeri og hudpleie Caroline Borgersen, forteller at selv om det ikke er sol året rundt bør vi likevel bruke minimum SPF 15 - hele året.

- Solbeskyttelse bør brukes hele året og hver gang man utsetter seg for UV-stråler. Mange dagkremer har SPF og de er flotte å bruke til daglig, men skal man være mye ute, enten det er sol eller overskyet, vinter eller sommer, er det lurt å bruke en solkrem, sier Borgersen

Husk peeling

Mange kan derimot reagere på solkremer som er fete og inneholder mye mineraloljer, og dermed kan tette porer.

- I tillegg mister cellene fuktigheten lettere og ligger som et tykkere lag av døde hudceller på overflaten av huden, noe som også tetter igjen porene. Dette skjer spesielt i ansiktet, når det er varmt i været og vi smører oss hver dag. Solkremene blir i dag lettere og lettere i konsistensen, spesielt til ansikt. Dra innom et parfymeri og få prøver på de letteste solkremene de har og prøv dem ut før du går til innkjøp av en krem, sier Borgersen

- Det er også viktig å rense av solkremen når man ikke er eksponert i solen lenger og påføre en lettere fuktighetskrem. Peeling en-to ganger i uken vil også fjerne døde hudceller og urenheter som kan tette porene, forklarer hudpleieren.

For å unngå rynker

Visste du at 90 prosent av hudens aldingstegn skyldes UV stråler?

- Hadde vi aldri eksponert oss for disse, ville aldringstegnene først kommet i 70-års alderen, forteller Borgersen

Så for å forebygge rynker, får du en liten huskeliste her:

  • Bruk alltid solkrem ved soleksponering.
  • Smøre deg ofte - 20 minutter før man går ut, annen hver time og etter mye svetting, bading og tørking med håndkle.
  • Unngå solen mellom klokken 10:00 og 15:00, iallefall mellom 12 og 15.
  • Bruke høy faktor - man blir ikke mindre brun, det bare tar litt leger tid. Til gjengjeld sitter fargen bedre og blir mye penere.
  • Bruk nok solkrem - 30 gram eller seks t-skjeer for å dekke kroppen. For lite solkrem gir mindre beskyttelse.
  • Ikke "trapp ned" - UVA strålene som forårsaker aldringstegnene er konstante gjennom hele året og hele dagen. Skal man forebygge UVA-skader, må vi beskytte oss mot dem hele tiden.
  • Gi huden god pleie før og etter soling - rens, tilfør ekstra godt med fuktighet, fjern urenheter og døde hudceller en-to ganger i uken med peeling, bruk fuktighetsmaske.
Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!