Selve kunnskapsløsheten er det Katrine Gregensen vil til livs, den kunnskapsløsheten som gjør at vår tids mødre og fedre kaster klær med hull i søpla.

- Noe skjedde. Generasjonen som vokste opp på 70-tallet, begynte aldri å stoppe og lappe. Selv om mødrene deres kunne det, og mødrene før dem igjen, sier Gregersen, og kommer selv med forklaringen:

- Vi fikk for mye penger og for lite tid.

Men Gregersen mener at alle som ser på tv, har tid til å stoppe sokker samtidig. Derfor har hun skrevet flere bøker om håndarbeid og gjenbruk. Og derfor har hun nå lagt ut på en annerledes turné rundt i landet. I kofferten har hun ulltråd, heklegarn, lapper i friske farger. Som ansatt i kleskjeden Nøstebarn får hun bruke kjedens butikklokaler i Bergen, Oslo og Trondheim til sitt underlige stoppestunt - selv om målet hennes er at folk ikke skal kjøpe klær, men heller reparere de gamle.

Lappe- og stoppetips
  • Tynne ullplagg som ved en feiltakelse har havnet på 60 grader i maskinen og dermed er blitt lett tovet, blir til de beste lappene.
  • Tynnslitte ullplagg som er blitt ubrukelige, kan bevisst vaskes på 60 grader for å bli til lappestoff.
  • Bruk helst samme materiale når du lapper, det vil si ull på ull og bomull på bomull. Da oppfører materialene seg likt når de vaskes igjen.
  • Tynt ullgarn brukes til stopping. Gjerne såkalt stoppegarn, som er forsterket ulltråd.
  • Lapper festes best med enkleste sort sting, opp-ned-sting, langs innerkanten av lappen.


Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!