- Bruker du stygge klær? spør daglig leder i Sweet Protection, Atle Enberget, på spørsmål om hvor mye design betyr når folk velger skiklær. Som en av de nyere aktørene i ski- og snowboardmarkedet, er de i disse dager ute med sin andre kleskolleksjon.

- Det er ingen hemmelighet at det første kundene ser på i butikken, er produktenes utseende. Vi har valgt å satse på entusiastene i ski- og snowboardmiljøet, folk som før gjerne kunne gå både bløte og kalde, bare de så bra ut. Strategien vår er å lage klær som holder, men som samtidig har den rette looken, forklarer han.

Sportstrend

Sweet Protection er ikke det eneste norske firmaet som satser på sportsklær med kult design. Sportsbransjen kunne nylig melde om nye salgsrekorder, med en omsetningsøkning på 6,5 prosent i første halvår i år. Fjoråret slo alle rekorder, med 13 prosent i omsetningsøkning.

- Den største økningen er på tekstilfronten. Det finnes allerede flere sportsbutikker som satser alt på produkter som ligger i grenselandet mellom sport og mote, og har kastet ut andre typer sportsutstyr, sier administrerende direktør i Sportsbransjen, Trond Evald Hansen.

- Det er ingen tvil om at det i Norge er trendy å være sporty. Ingen andre steder i verden ser en folk gå på bytur i gore tex-jakke en lørdag. Riktignok er det varierende vær her i landet, men du trenger ikke en jakke til 5000 kroner for å holde deg tørr på en handlerunde. Se bare på disse Canada Goose-jakkene beregnet på ekstrem kulde, som folk gikk rundt og svettet i på kjøpesentrene i fjor, påpeker han.

Farger og print

Også produsenter som legger seg i mellomsjiktet på pris, satser på design.

- Produktenes utseende betyr veldig mye. Ikke minst er det viktig at fargene treffer, sier designer hos Stormberg, Silje Strand.

- Det vi designer skal treffe bredden av befolkningen. Vi følger trendene, men skaper de ikke, fortsetter hun.

Trenden for vinteren er ifølge Stormberg mer bruk av farger og print på plaggene. Sweet Protection melder om rene, skarpe farger. Mens Bergans satser på jakker, anorakker og bukser i dyremønster, blant annet med dalmatiner- og giraff-print.

- Endringene for hver kolleksjon handler først og fremst om estetikk, men det skjer også utvikling på stoffer. Hovedtyngden av vår kolleksjon utvikles med tanke på at den skal benyttes til sport, så funksjon og stoff kommer i første rekke, påpeker markedssjef i Bergans Fritid, Sølvi Nilsen.

Også de andre produsentene melder om at funksjon tross alt er viktigere enn design.

- Vår målgruppe er opptatt av å få ordentlig vare. Derfor kommer funksjon alltid i første rekke, sier Enberget i Sweet Protection.

- Hver detalj skal ha en hensikt. Vi slenger ikke på en ekstra skinnlapp bare for utseendets skyld.Skimoten her!

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!