Rett vest

Det kommer en trend fra vest i høst. Mange moteplagg dømmes nord og ned etter en kort periode. Men dunvesten har stort sett gått klar. I høst blåser vesten i medvind.

Sist oppdatert
- Dunvesten er et veldig praktisk plagg. Dessuten får du vist fram hva du har under, sier Lena Knudsen, daglig leder i Come As You Are, en av hovedstadens ledende motesjapper.

Vesten kan brukes over det meste. Er det varmt, passer det med t-skjorte. Blir det kaldt, kan man ha en jakke under. Det kanskje vanligste plagget til dunvest er collegegenser eller hettegenser. Det gir sportslig look.

- Om vinteren sitter vi mye i bil til og fra steder. Ofte er vi bare ute noen minutter av gangen. Da kommer dunvestens praktiske kontruksjon til sin rett. Det er et sporty og upretensiøst plagg, mener Knudsen.

De fleste store kjedene har dunvester i høst. Blant annet har H&M en dunvest i lavere prisklasse som ser ut til å være inspirert av en populær dunvest Millet hadde på 80-tallet. Der Millet hadde lysebrunt skinn på skulderpartiet, har H&Ms vest cordfløyel.

Dyrere eksemplarer fås av merker som Canadian Goose Outerwear, Kejo og Napapijri. Er man virkelig fin på det, kan man få en vest fra italienske Peuterey med gåsedun til 4299 kroner.

- Dunvesten har aldri vært helt ut, og mange har sans for plaggets funksjonalitet. Dunvesten passer til det meste - alt fra fisketuren på fjorden til fjellturen, hevder Anne Mette Nørstrud, salgssjef hos grossisten Only The Brave Industry.

I år er imidlertid volumet på dunvester større enn på lenge, ifølge salgssjefen.

- Designet på vestene har ofte vært litt kjedelig, men i år ser de veldig freshe ut, mener Nørstrud.

På 80-tallet var dunvesten kanskje det største sosseikonet blant klesplaggene. Dunvestene fra Moncler og Millet, sammen med Isba-støvletter, gensere fra Busnel eller Paul & Shark og bleka 501, var klassikere blant de som ble karakterisert og klassifisert som soss - altså folk med dyre merkeklær.

- Det er ikke slik lenger, sier Anne Nørstrud.

- Dunvesten brukes av alle.

__________________________________________________________________________

Foto: Paal Audestad

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2005, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også