Gode solkremer

Slik finner du den aller beste for din hud.

Sist oppdatert
Det kan være vanskelig å finne frem i mylderet av solkremer på markedet i dag, og dersom du har sensitiv hud som kan reagere lett ved å få kviser eller utslett, er det viktig å ta ekstra hensyn.

Dette varierer

Kjersti Johansen, Nordisk fagsjef ved Dermanor gir deg en pekepinn på hva du skal se etter:

- Det aller viktigste er solfaktoren, som alltid er tydelig merket på produktet. Solfaktoren er alltid det som står på, men hvilke solfiltre som brukes i produktet kan variere, sier Johansen og lister opp forskjellene:
  • Det som varierer er basene, altså om resten av kremen er aktivt pleiende eller ikke.
  • Se etter planteoljer og gode antioksidanter som vitamin E og C og gjerne spesifikke antiage-ingredienser som peptider.
  • Er basene dominert av vann og mineraloljer, er det mindre pleiende ingredienser totalt og produktet er mindre aktivt.

Les også: Forebygg rynker i tenårene

Les også: Slik kommer rynkene

Les også: Hudpleie fra 15 til 55



I påsken er det ansiktet som er mest utsatt. Bruk gjerne en dagkrem med faktor, men husk på at dette ikke gir deg fullgod beskyttelse hele dagen gjennom. Du bør i tillegg bruke en egnet solkrem du påfører jevnlig, og glem heller ikke å ta ekstra hensyn til deler av ansiktet som lepper, øyeområdet og ørene. I tillegg til rene ansiktskremer, finner du også sun block-stifter og leppepomader som er spesielt utviklet for disse områdene.

For sensitiv hud

Hudpleier Anita Flølo ved Oslo Hudpleieklinikk sier som Johansen at du først og fremst bør se etter UVA og UVB-beskyttelsen i produktet, og velge en faktor som passer deg.

- Og husk på at en SPF i en ordinær dagkrem ikke har en effektiv SPF som i en solkrem. Man kan faktisk halvere effekten av en SPF i en dagkrem og det er viktig at kunder er klar over at dette, sier Flølo.

Årsaken til dette er at de andre ingrediensene i en dagkrem med SPF "overskygger" effekten av selve faktoren, mens det i en vanlig solkrem stort sett bare er fuktberoligende ingredienser sammen med SPF. Dette gjør beskyttelsen i solkremen dobbelt så effektiv som i dagkremen. Flølo forteller at en vanlig dagkrem med SPF fungerer fint for beskyttelse mot vær og vind og ytre miljøfaktorer som forurensing, men ikke mot UVA og UVB - stråler fra solen.

- Sjekk hva som står øverst i ingredienslisten på kremen, så får du en indikasjon på hva kremen inneholder mest av. Husk også på at om du bruker en dagkrem med SPF, bør du bruke en annen krem uten SPF om natten. Slik puster huden bedre uten kjemiske filter som kan tette porer, sier Flølo.

Om du har hud som lett kan reagere på fetere og ukjente kremer, kan det føles skummelt å smøre ansiktet med solfaktor. Johansen mener at de fleste solkremene i dag er så godt sammensatte at man som oftest slipper å være redd for urenheter.

- Likevel kan man reagere ulikt på ulike kremer. Man må rett og slett prøve seg frem dersom man ikke vet hva man spesifikt reagerer på. Har du allergier kan jeg anbefale solkremer fra MD formulations eller PRIORI, sier Johansen.

Denne saken ble første gang publisert 19/04 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også