Sportslig utvalg

Mye sportsutstyr er laget for menn. Det ønsket Kristine Urke å gjøre noe med.

Sist oppdatert
- De fleste jenter som har drevet lenge med friluftsliv, har nok hatt en del herreutstyr i størrelse small. Uten at utstyret nødvendigvis har passet så veldig godt, sier Kristine Urke, som nylig startet Norges første fjellsport- og friluftsbutikk kun for jenter.

Selv om det i dag finnes både mange jakker og bukser i kvinnefasong, er utvalget ifølge Urke fremdeles skjevfordelt.

- En produsent vil kanskje ha 17 herrejakker og 9 damemodeller. Det samme gjelder sko, sekker og så videre. Bransjen er veldig mannsdominert, og mange av innkjøperne til sportsbutikker rundt om i landet er menn. Utvalget blir deretter, påpeker Urke, som selv har drevet aktivt med friluftsliv i mange år.

Hestehale og kalde tær

Jakke med innsving i livet og bukse med plass til litt mer over rumpa er selvfølgelige varianter på damefronten. Men det kommer stadig nye produkter som er tilpasset jenters spesielle behov, slik som klatrehjelm med plass til hestehale.

- Det er en ting som har irritert jenter i mange år, det er ubehagelig både med strikk under hjelmen og hår som henger løst når man klatrer. Så denne kom i høst, sier Urke og viser fram en hjelm fra Petzl med bakside tilpasset hestehalekledde jenter. Et annet typisk kvinneproblem er frysing.

Les også: Tøff på trening

Les også: Trening i kulda

Les også: Video: Få stram midje



- Jenter fryser mye lettere enn gutter, mange jenter kan nesten ikke få utstyr som er varmt nok. Derfor har det etter hvert kommet både soveposer og liggeunderlag for jenter som ikke bare er tilpasset i lengden, men som også har ekstra polstring ved føttene og brystpartiet, forteller hun.

Damesekk fra 1920

Presse- og kommunikasjonssjef i Bergans, Ronny Hammer, mener Bergans var tidlig ute med å lage produkter for kvinner.

- Vi lagde vår første sekk for kvinner allerede i 1920. Og vi var tidlig ute med jakker med innsving i livet for damer, noe som har vært en suksessfaktor for vår del, det var jo lenge mye håpløse unisex-klær på markedet, sier han, og mener det er blitt en selvfølge å ha omtrent tilsvarende tilbud på dame- og herresiden.

- Trenden går mot jevn fordeling. Vi har nok fremdeles en overvekt av sekker for menn, men på tekstilsiden er det minst like mye for damer. Men det avhenger selvfølgelig litt av aktiviteten klærne er beregnet på. Jaktklær er et typisk område der man finner mest for menn.

En drøm i rosa

Urke er opptatt av at sportsutstyr for jenter skal handle om mer enn fargen.

- Det holder ikke å lage en sovepose i rosa og kalle det en damesovepose, den må jo være tilpasset på andre måter. Mange av de beste produsentene av soveposer har dessverre fremdeles ikke damemodeller, sier hun.

Innen damesekker, derimot, mener hun utvalget har blitt betraktelig bedre.

- Det har kommet mange nye modeller bare nå i vår. Særlig hvis du skal bære tungt, er det viktig å få en sekk tilpasset din kropp. Jenter er blant annet smalere over skuldrene enn menn, annerledes over hoftene og må ha brystreima lenger opp, påpeker hun.

Også riktige sko er viktig.

- Jeg kjenner damer med små føtter som har vært nødt til å kjøpe sko i barnestørrelse, men de er ikke laget for så stor vekt. Enda verre blir det hvis man i tillegg har sekk på ryggen, sier Urke, og legger til at ikke alt utstyr må spesiallages for jenter.

- En leverandør hadde for eksempel klatretau for jenter. Noe som viste seg å være et tau som var rosa, og det var det. Det kunne de godt ha spart seg. trenings220 trenings220-

Denne saken ble første gang publisert 23/03 2011, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også