Plettfri prakt

Vil du holde orden på finstasen, bør du ha kunnskapen på stell.

Sist oppdatert
Forventningsfullt lirker du bunaden ut av skapet. Flagget er strøket, kakene satt i ovnen og jordbæra kunstferdig dandert. Skolekorpsets siste finpuss gjaller atonalt borti gata. Men var linskjorta virkelig så gul? Og er dette egentlig min drakt, den er jo så liten? Du strever og bakser, presser deg inn i stasen, mens svetten siler og stakken stikker. Resultatet er panikkartet pølseskinnspreng, komplett med ketchup- og sennepsflekker.

- Første bud er å vaske bort flekkene med en gang du har sølt, og ikke vente til neste mai, oppfordrer Cecilie Eskild, bunadekspert ved Heimen Husflid i Oslo.

- Men skulle du likevel oppdage spor fra i fjor, er det fortsatt håp, hvis du vet hva du skal gjøre, trøster hun.

Rester av gammel moro kan nemlig fjernes, selv om det ser mørkt ut. Først og fremst med kombinasjonen tålmodig bløtlegging i lunkent vann, nennsom håndvask, svakt nøytralt vaskemiddel og solrike vårdager.

Gult er ikke så kult

- Linskjorta kan gjerne ligge i bløt i noen timer, tipser Eskild. - Da forsvinner som regel flekkene, og du får bort litt av gulfargen også.

Lin gulner naturlig med tida, men begynner skjorta å gå i ett med sennepen, bør du ta affære.

- Bunadskjorter kan henges ut i sola, da vil de blekes. Men dekk til silkebroderiene, de kan bli sprø og falmet av sollyset, påpeker Eskild.

- Og ikke bruk klor, selv om det er fristende. Klor ødelegger stoffet, advarer bunadeksperten.

Bunadtekstilene silke, lin og ull er materialer som skal behandles skånsomt. Når du ikke rekker å sende stakken på rens, men må ta deg av flekkene selv, bør du passe på at du ikke vasker for varmt, eller med for sterke vaskemidler.

- Bruk Milo, eller et annet middel spesielt egnet for vask av ull og silke, i lunkent vann. Så går ikke fibrene i oppløsning, råder Eskild.

Krympebehandling

Ullstoff kryper ikke ved passende lav vasketemperatur, men av uforklarlige årsaker hender det likevel at bunaden kjennes trang. Er du av den vågale typen kan du prøve deg som skredder, men da bør du være måteholden.

- Hvis det er helt krise, kan du prøve å løse litt på sidesømmen i stakken, eller en fold under forkleet. Herrevarianten kan tas ut litt i sømmen midt på buksebaken, eller i sidene på vesten. Men vær forsiktig, og for all del ikke klipp i noe, oppfordrer Eskild.

En annen, og kanskje enklere mulighet, er å flytte knapper og hemper, men også her må du ha tunga rett i munnen.

- Ikke forskyv knappene ubegrensa, da blir snittet på bunaden ødelagt, advarer Gunvor Rognså, førstekonsulent i Bunad- og folkedraktrådet.

Støvsugertriks

Når du har fått igjen pusten, etter akrobatisk knepping og snøring, omsorgsfull vasking og hasardiøs tråkling, trenger bunaden luft.

- Drakta bør ristes og luftes godt før bruk, og gå gjerne over den med en klesbørste for å få bort støv og hår. Støvsugeren på laveste styrke gjør også susen, men da må du huske å fjerne løse deler fra antrekket først, påpeker Rognså.

Er det gamle flekker på selve ullhabitten, kan du forsøke å vaske dem bort med rent, lunkent vann.

- Prøv vann først, men er det snakk om fettflekker kan du tilsette litt svak, nøytral såpe, og skylle godt etterpå. Vær imidlertid forsiktig med å gni hardt på ullstoff, råder Rognså. - Bruk heller en fuktig svamp, så ødelegges ikke stoffet.

Så, mens stakken tørker og vesten luftes, skjorta blekes og kakene stekes, kan du begynne å lete etter bunadskoa. Var de ikke på loftet?

Flekkfjernere



  • Rent vann: Tar ofte knekken på flekken. Skyll godt og lenge.
  • Enzymholdig vaskemiddel: De fleste vanlige vaskemidler inneholder enzymer som fjerner for eksempel fettflekker effektivt. Vaskepulveret bør imidlertid ikke brukes på silke og ull, fordi det kan ødelegge fibrene. På disse tekstilene bør du bruke egnede vaskemidler som Milo.
  • Bakepulver: Prøv å strø bakepulver på den fuktede flekken. La det virke i noen minutter og skyll godt. Vask deretter som vanlig.
  • Eddik (5 % eller 7 %): Blandes ut med vann. Fukt flekken og la det virke en liten stund. Vask som vanlig.
  • Grønnsåpe: Flekken kan gnis/svampes med grønnsåpe. La det virke noen minutter og vask deretter plagget. Både flytende og fast grønnsåpe kan brukes.
  • Flytende oppvaskmiddel: Fjerner fettflekker, men vær veldig forsiktig, stoffet kan misfarges.
  • Sitronsyre: En spiseskje sitronsyre blandes i en kopp kokt vann. Avkjøl blandingen litt og dynk det tørre stoffet . La det virke i 20-30 minutter. Bløtlegg deretter og vask som vanlig.

Hold finstasen pen til neste anledning



  • Skjorta håndvaskes rett etter bruk, så flekker ikke fester seg. Skyll mange ganger for å unngå gulning.
  • Skjorta skal oppbevares ustrøket, gjerne i et putevar av bomull, for å hindre at den gulner.
  • Bunaden oppbevares mørkt og kjølig, helst i en bomullspose eller et dynetrekk.
  • Sølvet vaskes med grønnsåpevann tilsatt litt salmiakk for å fjerne fingermerker. Pass på at det er helt tørt (bruk gjerne hårtørrer) før du pakker det inn i en tett plastpose.



Denne saken ble første gang publisert 14/05 2008, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også