Slik handler du på nett

Netthandelen når nye høyder, men det er fortsatt mange som nøler. Vi viser deg hvordan du får tak i favorittproduktene uten å bli lurt!

Sist oppdatert
Netthandel har de to siste årene eksplodert, og vi handler både klær, sko, kosmetikk, reiser, bøker, elektronikk og faktisk det meste annet også. Tidligere var det erfarne pc-brukere som utgjorde en stor andel av netthandlerne, nå kaster både bestefedre og husmødre seg på bølgen. Elektronikk står høyt på listen over mest populære nettkjøp, noe norske elektronikk-kjeder slett ikke er lei seg for.

- Dette markedet er i god vekst, det ser vi på selskaper som Komplett som er eksponert på Børsen, sier analytiker Ole Petter Kjerkreit i Enskilda Securites til aftenposten.no.

For mange norske kvinner er det helt naturlig å kjøpe kosmetikk, parfyme, hud- og hårpleieprodukter og klær på nettet. Tiden man må vente før varene havner i postkassen blir raskt utjevnet av de billige prisene og det gode utvalget.

Er du en av de som ikke har kastet deg på bølgen enda, og som syns det hele virker litt skummelt? Vi gir deg rådene du trenger for å komme i gang!

Finn de trygge nettbutikkene

Nettet florerer av nettbutikker, og det er ikke den ting du ikke får tak i. Det eksisterer mange myter og forestillinger om at det er lett å bli lurt på nettet. Vi skal ikke legge skjul på at det er mange kjeltringer der ute, men tar du forholdsregler vil det sannsynligvis gå helt fint. Finner du en nettbutikk du ikke har erfaring med kan det være lurt å spørre andre om deres erfaringer. I vårt eget forum dukker det stadig opp diskusjonstråder der seriøsiteten til nettbutikker diskuteres, på den måten kan du finne ut om det er verdt å ta sjansen eller ikke. Her kan du også få råd til hvor du får tak i varen du trenger.

De aller fleste nettbutikkene, og i alle fall de utenlandske, krever at du betaler med kort. Dersom du følger noen retningslinjer er det like sikkert å bruke kortet på nettet som det er i vanlige butikker:

  • Oppbevar kortet ditt som et verdipapir. Benytt de nettbutikker du kjenner eller som virker seriøse
  • Sørg for at nettbutikken har en sikker betalingsside. Se etter hengelåssymbolet nederst i venstre hjørne av skjermen når du skal betale med kort over nettet. Lukket hengelås betyr at du er på en sikker side.
  • Det er en god regel å notere/skrive ut bekreftelsen på en handel. Ta vare på denne informasjonen for kontroll mot din kredittkortfaktura eller kontoutskrift.
  • Benytt kortet ditt når du skal foreta et kjøp, men du må aldri legge igjen ditt kortnummer for å verifisere alderen din
  • Les avtaler og vilkår.
  • Ta umiddelbart kontakt med banken din dersom du finner uregelmessigheter på din kredittkortfaktura eller konto

    Undersøk om varen sendes til Norge

    Mange utenlandske nettbutikker sender til Norge, men ikke alle. Hvis du ikke finner Norge på listen kan du forsøke å sende nettbutikken en mail med en forespørsel om du får bestille. Du bør alltid dobbeltsjekke hva frakten kommer på. Noen ganger overstiger fraktprisen verdien på selve varen, og istedenfor å ha gjort et kupp sitter du med en fet regnig..

    Hvis butikken ikke sender til Norge kan du bruke Jetcarrier. Jetcarrier er en tjeneste som lar deg bestille varer som i utgangspunktet ikke sendes hit. Varen går via en "mailbox" i USA, og sendes deretter til postkontoret nærmest deg.

    Hold deg under 200 kroners-grensa

    Bestiller du varer fra utlandet med verdi inntil 200 kroner er de toll- og momsfrie med visse unntak. Bøker er alltid avgiftsfrie, og det samme med lydbøker som også er utgitt på papir. Dersom du bestiller varer for over 200 kroner vil du i de aller fleste tilfeller måtte betale moms og eventuelt toll. Hvorvidt du må betale toll avhenger av om varen er tollpliktig. CD'er og DVD'er er ikke tollpliktige, og det samme med sko. Klær er derimot tollpliktig.

    Dersom varens verdi er under 200 kroner spiller det ingen rolle hvor dyr frakten er. Det vil altså si at du kan bestille en vare til 199 kroner der du betaler 51 kroner i frakt i tillegg, totalt 250 kroner, uten å måtte betale avgifter. Vær oppmerksom på at Tollvesenet har sine egne valutakurser. Du kan lese en lettfattelig forklaring om toll og moms her.

    Hva hvis det ikke passer..?

    Det hender at man har behov for å bytte, enten fordi varen ikke passer, eller fordi det er noe galt med den. Dessverre er det ofte mer jobb å sende varen tilbake enn det er å få den hjem i utgangspunktet. Undersøk alltid med nettbutikken før du sender en vare i retur. Dersom du har betalt moms og skal returnere en vare skal du få denne refundert.

    Slik går du fram hvis varen skal returneres og moms refunderes:

  • Ta kontakt med butikken. Ofte har nettbutikken et system for retur av varer.
  • Få tak i utførselsdokument fra tollvesenet. Dokumentet finner du her. Dette dokumentet må du levere på ditt lokale tollkontor. Momsen får du utbetalt av Tollvesenet.
  • Send varen i retur. Ofte har butikkene ferdigutfylte slipper du kan bruke. Selv om firmaene ofte anbefaler å bruke samme fraktselskap som du fikk pakken med, lønner det seg som regel å gjøre dette med Posten. Deres satser for utenlandsforsendelser finner du for pakker her, og brev (inntil 2 kg) her.

    Dessverre må du ofte betale ny frakt enten den ene eller begge veiene hvis du skal ha en ny vare. Hvis varen var billig i utgangspunktet kan det altså lønne seg å ikke sende den tilbake, og heller eventuelt bestille den på nytt.

    Dersom du tar forholdsregler, og aller helst holder deg til store etablerte nettsider, er det altså minimal risiko for å bli lurt. Og dermed har du verdens største supermarked, rett foran nesetippen.

    - Du trenger ikke løpe og kjøpe, sier vi. Vent til ungene har lagt seg, kok deg en kopp te og sett deg ned i ro og mak med PC-en. Ta kontroll selv, sier Helland i Deal.no til aftenposten.no.

    God shopping!

    Kilde: Importalen.no
i_254816

Denne saken ble første gang publisert 22/01 2007, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også