At våren nærmer seg med stormskritt er en glede for de aller fleste, men at solstrålene gløtter frem oftere betyr også bekymring for de som sliter med pigmentflekker i ansiktet.

Stadig flere kvinner opplever nemlig fargeendring i huden, og selv om pigmentflekker som regel ikke er helsefarlig er det et svært sjenerende problem for de som har det.

Man skiller vanligvis mellom to typer pigmentflekker; melasma, som ligger dypere i huden og skyldes hormoner i kroppen, og solare lentigines, overfladiske flekker som skyldes for mye sol.

Årsaken

I begge tilfellene er det likevel de som oppholder seg mye utendørs uten tilstrekkelig solbeskyttelse som er mest utsatt for å få pigmentflekker i ansiktet, forteller hudlege ved Hudpleiespesialisten, Eli Janne Fiskerstrand.

- Hos unge kvinner er melasma vanligste årsak til overfargede områder i ansiktet. Det er kombinasjonen av kvinnelig kjønnshormoner, bruk av p-piller, graviditet og sollys som forårsaker flekkene, sier Fiskerstrand til Kvinneguiden.no.

Hos personer over 35 år er forekomsten av såkalte solare lentigines den hyppigste årsaken til brune flekker i hud på solutsatte områder som håndrygger, ansikt, hals og bryst.

- Antall lentigines øker med årene. Slike flekker kalles også leverflekker, men har ingenting med sykdom i leveren å gjøre. Det er viktig å merke seg at flekkene er helt flate, og kun består av økt mengde brunt fargestoff i huden, forteller hudlegen.

Behandling

Dessverre er det slik at dersom man har fått melasma i huden er dette flekker som vil vedvare og aldri forsvinne helt.

- Melasma er vanskelig å behandle fordi tilstanden ofte kommer tilbake etter ny soleksponering, år etter år, forteller hudlegen.

Likevel er det mulig å redusere synligheten av de mørke områdene ved hjelp av blekekrem.

- Vi anbefaler blekekrem med hydrokinon, som for eksempel kremen "Aberela". Laser blir kostbart dersom tilstanden gjenoppstår etter soling, dessuten kan laser være med på å gjøre flekkene verre, sier hun.

Solare lentigines er derimot enkle å fjerne med frysebehandling som flytende nitrogen, men det kommer gjerne nye flekker i nærliggende hudområder.

- Vi ser med andre ord bare toppen av isfjellet, fordi hele den soleksponerte huden er utsatt for å utvikle slike flekker, sier Fiskerstrand.

Vil du forsøke å få redusert pigmentflekkene, enten med blekekrem, nitrogen eller laser, er det riktignok ikke lurt å gjøre det om våren og sommeren.

- Dette er ugunstig fordi det blir skille i fargen mellom behandlet og ubehandlet hud. Best kosmetisk resultat oppnås når flekkene behandles i mørketiden, sier hudlegen.

Dermed er det aller beste å tenke forebygging når vi går en lysere årstid i møte. Da må du beskytte deg.

- Skal du oppnå hundre prosent solbeskyttelse må du bruke sinksalve. Solfaktor 50 slipper gjennom 1 prosent av sollyset og dette er tilstrekkelig til å mørkne pigmentet i huden, sier Fiskerstrand.

Bleketips

Nordisk fagsjef og Cand. Scient. hos Dermanor AS, Kjersti Johansen, forteller at en kur med fruktsyrepeelinger (AHA-peelinger) over 10 uker kan gi god effekt både på hormonelle- og overfladiske pigmentflekker. 6-10 uker er vanlig behandlingstid også for lysnende hudpleieprodukter.
  • - Melasma etter graviditet og p-pillebruk reduseres gjerne en del dersom man er forsiktig med å utsette det aktuelle hudområdet for sol. Gjør det ikke det, vil lysnende produkter kunne redusere problemet vesentlig.

  • - For å fjerne flekkene hundre prosent kan man forsøke legemidler som Hydrokinon eller A-vitaminsyre. En ulempe her er at effekten kan bli så sterk at de mørke områdene blir for lyse. Man hemmer altså pigmentproduksjonen for mye, sier Johansen.

  • Kilde: Kjersti Johansen, Dermanor.


Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!