Redd for bimbo-stempel

Derfor holder norske kvinner skjønnhetsbehandlingene hemmelig.

Redd for bimbo-stempel
Redd for bimbo-stempel
Sist oppdatert
Å se bra ut er viktig for norske kvinner. Men å innrømme at vi gjør noe for å få det til, vil vi ikke. Aller helst vil vi ikke at andre skal tro at vi bruker tid på utseendet vårt, og i hvertfall ikke penger. Men hvordan kan det da ha seg at skjønnhetsbransjen stadig vokser seg større og større?

Les også: Behandler du den riktig?

Les også: Ingrediensene du bør se etter

Les også: Eksperthjelp til minipris


Hemmelig pleie

- Norske kvinner er opptatt av holdninger, og normen blant nordmenn er at vi skal være opptatt av det naturlige og jordnære. Men når vi ser på hva forbrukeren faktisk kjøper viser det noe ganske annet, forteller Rita Aarvold, kvalitativ markedsforsker hos Synovate.

Selv om vi ofte fnyser av tilbudene om å fikse på utseendet vårt, er det nemlig veldig mange som gjør det. De vil bare ikke innrømme det.

- Vi vil veldig gjerne fikse og trikse litt, men vi vil på ingen måte at andre skal få vite det, sier Aarvold.

Jantelov og kulturarv

Norske kvinner er ikke alene om å la seg friste av midler som lover dem et yngre utseende. Forskjellen er at det i andre land ikke på langt nær er så tabubelagt.

- Det kan nok henge sammen med hvordan vi er som folk. Selve landet vårt er jo også rent, naturlig og ordentlig. Vi bærer rett og slett med oss en kulturarv som handler om det å verdsette naturen og det naturlige, forteller Aarvold.

Dessuten handler det om hvordan vi ønsker å bli sett, forklarer hun. En kultur preget av janteloven har nok også gjort sitt til at vi ikke tør å innrømme at vi er opptatt av hvordan vi ser ut.

- Mange er nok også redd for hvordan et påskjønnet ytre skal påvirke hvordan andre ser på oss. Vi er redd for bimbo-stempelet, og for det å bli sett på som dumme og forfengelige, sier Aarvold.

For selv om få norske kvinner forteller åpent om sitt forhold til skjønnhet, makeup og andre skjønnhetsrutiner, betyr ikke det at de ikke bruker tid på det.

- Vi kan gjerne bruke fem timer foran speilet, men det må ikke se sånn ut, sier Aarvold.

- Det er lov å være pen

Også skjønnhetsbransjen kan bekrefte at norske kvinner er redde for å fortelle andre hva de har fått av behandlinger.

- Våre kunder ønsker å se naturlige ut. De vil gjerne forbedre utseendet sitt, men de vil ikke at det skal se ut som de har gjort det, sier daglig leder av Oslo hudpleieklinikk, Anne Berit Eide, som blant annet jobber med produkter som Restylane og Botox.

Selv syns Eide det er synd at kvinner føler de må skjule at de bryr seg om utseendet sitt.

- Jeg har inntrykk av at kvinner føler at det ofte blir satt et likhetstegn mellom behandlinger som dette og liten intelligens. Men slik er det jo ikke. Det er faktisk lov å være opptatt av å se bra ut og samtidig være intellektuell og reflektert, mener Anne Berit Eide.

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2011, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også