Aldri noe å ha på deg?

Dette bør du vite for å unngå bomkjøp!

Aldri noe å ha på deg?

Aldri noe å ha på deg?

Publisert Oppdatert
Det bugner med tøy skapet ditt, men ingenting verken føles eller ser bra ut på deg. Synes du selv i hvert fall. Det kan virke som om uansett hva man kjøper seg så blir ikke utvalget i klasskapet bedre.

Men det finnes råd. Boken "99 fikse forslag - Kle deg etter kroppen din" av Sidsel Hjelme, forklarer hvordan du kan bli bedre venn med garderoben din.

Les også: Kjolene for din kropp

Les også: Gi ørene ly

Les også: Hot i riktig kåpe


- Om du gjorde opp regnskap for klesskapet ditt ville du sannsynligvis oppdage at du 90 prosent av tiden din bruker 10 prosent av klærne dine. Og sannsynligvis vil du finne ut at dette skyldes to ting; At klærne er OK, men at de ikke passer til kroppen din, og at klærne er kjøpt på impuls, uten tanke på hva du skulle med dem, forklarer Hjelme i boken.

Din kropp

Å handle klær kan være gøy, men kan også føles frusterende. Å se sin egen kropp i et heldekkende speil i sterk og kald belysning i et prøverom er ikke alltid like oppløftende. Og med stadig lite hyggelige besøk i proverommet er det kanskje ikke så rart at vi kommer hjem med mange bomkjøp.

Forfatteren mener det viktigste i kjøpsprosessen er å være ærlig med seg selv.

- I stedet for å kjøpe klær til den kroppen du ønsker at du haddde, må du akseptere kroppen din slik den er. Still deg foran et helfigursspeil og studer deg selv fra alle vinkler. Hva er dine fortrinn og hva er det du ikke liker ved kroppen din?

Dine beste sider

Du har kasnkje prøvd det før, og ikke helt fått det til? Å finne de fine tingene ved din egen kropp er ikke så lett. Men det er veldig nyttig! Det er nemlig først når du vet hva du ønsker å framheve det blir enklere å kjøpe klær som passer deg.

- Se på kroppsdel for kroppsdel med et positivt blikk. Underveis noterer du hva du er forhøyd med. Og gjør det raskt før din egen kritiske stemme begynner å protestere, anbefaler Hjelme.

Når du er ferdig skal du ha en liste med minimum 5 ting du er fornøyd med og som du ønsker å framheve. Jo flere punkter, jo bedre.

Klær som hjelper

Når du nå har en oversikt over dine postive sider har du lov til å være litt kritisk igjen. Men bare litt. Finn maks 5 ting du ønsker å nedtone eller skjule. Sammen med de positive sidene har du nå fått en nyttig liste du kan bruke når du shopper.

- Nå har du et suverent utgangspunkt for å kle deg med stil. Der kroppen trenger hjelp, kan klærne tre støttende til. Slik kan du, som alle supermodeller, skape illusjonen av en perfekt proporsjonert kropp, skriver Hjelme.

Finn din stil

Å bli bevisst på hvordan din kropp faktisk er, og hva du er fornøyd med gir et godt grunnlag for å bli bedre kjent med deg selv og din stil, og dermed bli flinkere til å unngå bomkjøp.

Du vet for eksempel nå at en genser med høy hals kanskje ikke er å foretrekke fordi et av dine beste trekk er en lang og vakker hals? Eller at en kjole med belte i livet er midt i blinken fordi den fremhever det smale livet ditt?

Synes du fortsatt det er vanskelig å vite hva du bør velge? Vurder en stilanalyse! Hos en stylist kan du få hjelp til å definere din stil ved å se på kroppsfasong, farger og personlighet. Det koster noen kroner, men kan være vel verdt investeringen. Tenk på hvor mye penger du vil spare på å unngå flere bomkjøp!


ekstra

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning