Min baby dro avsted

Å reise langt med et spedbarn er ingen lek. Det eneste du kan være sikker på, er at ferien ikke blir helt som før. Begrensede eventyr og maksimal komfort.

Sist oppdatert
- Forrige gang vi var her, dykket vi med haier, sier de nybakte tyske foreldrene.

- Vi dro på elefanttrekking i jungelen, forteller franskmennene.

- Og vi leide en longtailbåt som tok oss til øde øyer, mimrer vi.

- Ja, dette er noe annet enn backpackerturene vi er vant med, oppsummerer danskene, lett henslengt ved familiebassenget.

- Men det er perfekt for ungene.

Motstridende meldinger

Pappapermturen skulle egentlig gå til Vietnam. Til skjeve smil under spisse hatter og en bungalow på påler i vannet. Reisebyrået sa de sendte spedbarn dit hele tiden, og WHOs hjemmesider rapporterte at området var fritt for malaria.

Etter ni måneders svangerskap og et halvt år med bleieskift, var vi klare for eventyr. For sikkerhets skyld måtte vi bare sjekke et par kilder til.

- Vietnam høres skummelt ut, mente helsesøsteren, og fant fram en kopi av en offentlig informasjonsbrosjyre som hadde ligget i skuffen noen år.

- Husk at dere reiser for deres egen skyld. Barnet har det antagelig bedre hjemme, sa dama på det kommunale vaksinasjonskontoret strengt.

- Barn under fem år bør ikke reise utenfor Vest-Europa, og i hvert fall ikke til Vietnam, supplerte telefonvakten på Reiseklinikken.

Snipp snapp snute, så ble det Thailand i stedet. Turistmaskinen Phuket. Strøkent resorthotell med barnebasseng, juniorklubb og lege til disposisjon 24/7.

Big in Thailand

- What a cute baby! Blue eyes! She looks like a doll! stråler servitøren Joy, og innleder det som etter hvert skal bli et daglig rituale: Hun løfter Ella og tar henne på sightseeing i frokostrestauranten mens vi forsyner oss fra buffeten.

- Hvor gammel er hun? spør Joy når hun kommer tilbake. - Bare seks måneder? Wow, she's huge!

Vi var advart. En melkehvit baby med bollekinn og Michelin-lår går ikke upåaktet hen i Asia. En kamerat fra barselgruppa gikk nylig under kallenavnet Smiling Buddha.

- Eats a lot? spør Joy, og setter en diger brødkurv foran Ella.

- She's fat. Looks like you, sier kollegaen.

Gratis barnevakt

Hvor enn vi går, er midtpunktet en godt over gjennomsnittlig nysgjerrig turist som måler 66 centimeter på strømpelesten. Utstyrt med heldekkende bomullsklær, tropehatt og solfaktor 60.

Det begynte allerede på flyplassen: Vi ble nappet ut av den uendelig lange passkontrollkøen og henvist til en lynkjapp VIP-skranke hvor det verken var adgang for diplomater eller forretningsreisende med dyre billetter, bare familier med små barn. Siden har smilende thaier åpnet dører og båret vogn mens de spør om Ellas alder, kjønn og vekt. Spaet setter av to ansatte til å passe henne mens vi blir massert. Alle vil hilse på, mange vil kose og bære.

- You shop, sier ekspeditrisen på Central Festival Shopping Center, mens hun løfter Ella, svinser avsted og helt glemmer sin egen butikk.

Også i babyshopen flokker et halvt dusin ansatte seg rundt barnevogna, selv om man skulle anta at de hadde sett et og annet spedbarn før.

- Ga ga ga ga, go go go go. How old? Six months?!? In Thailand two years, sier den ivrigste av dem på sitt haltende, men lett forståelige engelsk.

Ella elsker oppmerksomheten. Møter blikk på bussen og smiler forventingsfullt til fremmede. Blir fullstendig oppslukt av små barn på det lokale markedet. Suger inn nye inntrykk og sover som en stein klokka syv.

Idag som igår

- Hva har dere gjort i dag? spør vi våre venner danskene ved middagsbordet. Hummer, kreps og tigerreker to meter fra Andaman-havet er aldri feil, med eller uten barn.

- Vi skulle vært en tur på Phi Phi, men sjøen var for røff for jentene, så det ble barnebassenget igjen. Og dere?

- Vi var hos skredderen og fikk sydd en silkekjole til Ella. Han sa det er vanskelig å måle folk uten hals.

Få barn og få nye venner, sier forskere, men både vennene og vi må hjem og legge unger før Singhaen begynner å bite.

- Ser dere ved barnebassenget, ler en brisen skotte som slurper mojito med sin nyforlovede.

- Om to år.

Dramatikk på sykehuset

Danskenes minste ble liggende på rommet i to dager med magesmerter og legebesøk. Ella var ikke plaget av noe verre enn enkelte varmeutslett første uka.

- Heldigvis er det ikke mange norske spedbarn som blir alvorlig syke på feriereiser, sier medisinsk fagdirektør ved Europeiske Reiseforsikring, Sverre Kjølstad.

Men det betyr ikke nødvendigvis at turen forløper uten problemer.

- Små barn får ofte feber, enten de er i Asia eller hjemme, og foreldrene tar dem til sykehus for kontroll. I eksotiske land blir man gjerne ekstra engstelig, fordi man frykter malaria eller andre alvorlige sykdommer, sier Kjølstad.

- Ofte er det vanskelig å kommunisere med helsepersonellet. Språket kan være en barriere, og noen steder blir foreldrene stengt ute mens undersøkelsene pågår. Sånt kan oppleves veldig dramatisk, og vi får rett som det er telefoner fra opprømte foreldre som skal hjem med første fly, selv om sykdommen senere viser seg å være en bagatell.

Det magiske ordet

"Lille Måltrost" har tatt teten på iPodens mest spilt-liste og vi har sett så mange nye filmer på hotellrommet at det knapt er noen grunn til å gå på kino det neste halvåret.

- Selv om det ikke skjer stort, er det nok den beste ferien jeg har hatt, sier fruen.

- Å få være sammen med Ella døgnet rundt i tre uker er en opplevelse i seg selv, mener jeg. - Dessuten har vi jo full sommer og minibar.

- Pa-pa, sier Ella.

Helsetips for reisen

Gi barnet morsmelk. Unngå solkrem. Slik lyder noen av ekspertenes råd.

Destinasjon og vaksinasjon

- Som en hovedregel sier vi at barn under fem år ikke bør reise utenfor Vest-Europa, fordi helsevesenet ikke er like godt overalt, og fordi spedbarn generelt har et dårlig immunforsvar. Mange velger å trosse denne advarselen. Da vil jeg i hvert fall råde dem til å holde seg unna malariaområder, siden spedbarn kun kan bruke den malariaforebyggende vaksinen Lariam, som har betydelige bivirkninger. Ellers er det viktig å unngå myggstikk, blant annet for å unngå dengerfeber, som er vanligste årsak til legekonsultasjon hos barn i Thailand, sier informasjonslege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Amming

- Det er veldig enkelt å reise så lenge barnet fullammes, så slipper det å utsettes for ukjent mat. Selv om barnet har passert seks måneder og begynt med annen mat, er det best å fortsette å gi bryst til en slik permisjonstur er unnagjort, sier Gro Nylander. Hun er overlege ved Rikshospitalet og forfatter av bøkene "Mamma for første gang" og "Lille venn - hva nå?".

- Morsmelken er dessuten proppfull av antistoffer som beskytter barnet mot infeksjoner. Et par brystmåltider gir like mye immunglobulin som en såkalt Sydensprøyte, som mange voksne tar for å beskytte seg i hele fire uker.

Solbeskyttelse

- Små barn skal ikke være i solen. Oppsøk skygge der det er mulig, dekk dem ellers til med lange, tynne bomullsklær og hatt med brem. Er det veldig varmt, kan man skvette litt vann på tøyet. Fordampingen fjerner varme. Når barnet bader, anbefaler jeg heller å utsette dem for direkte sollys i noen få minutter enn å smøre dem inn med solkrem, sier Nylander.

- Solkrem er blant annet hyppigste årsak til soleksem, opplyser Hasle.

Flyturen

- Når barn hylskriker på flyet, er det fordi de ikke klarer å utjevne lufttrykket i øret. Derfor er det viktig at barnet suger akkurat i det flyet går opp og når det landet. Mange mødre begynner for tidlig med ammingen, slik at barnet er ferdig når trykkendringen kommer, sier Nylander.

- Dessuten er det lurt å ha med noen nesedråper man kan gi barnet hvis det har vondt ved landing, sier Hasle.

Sikkerhet i bil og båt

Husk at de færreste båtoperatører har redningsvester for babyer, og knapt en eneste bil har barnesete. Kan være lurt å ta med hjemmefra.

Omgang med fremmede

- Desto flere barnet omgås intimt, desto større er risikoen for å få uønskede bakterier på seg. Se folk an: Styr unna hvis de er møkkete eller synlig syke, råder Nylander.

Sanseinntrykk

- Hvordan barn oppfatter nye miljøer er avhengig av måten foreldrene håndterer situasjonen på, hvor trygge de er. Barn er veldig sensitive overfor foreldrenes reaksjoner, sier Inger Helene Vandvik, tidligere avdelingsoverlege ved Barne- og ungdomspsykiatrisk seksjon på Rikshospitalet. - Det viktigste er å ha fokus på barnets behov slik som ellers, og huske at man har permisjon for å være gode omsorgspersoner for sitt barn. Noen er nok litt for mye på ferie.

__________________________________________________________________________

Foto: Svein-Erik Hole

Denne saken ble første gang publisert 24/04 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også