Vin som varmer

Ta høsten imot med fantastisk god vin som passer til god mat - og i godt selskap!

Publisert Oppdatert
Høsten er her med fantastiske farger og kraftige stormer. Da er det godt å tenne stearinlys inne, sette på ovnen og lage et godt måltid som kan samle venner og familie rundt bordet.

Vin til vilt

Og til den gode maten er det også viktig med god vin!

Viltsesongen står for tur på matfatet og vinekspert Svein Lindin anbefaler da gjerne en vin fra Piemonte og druen Nebbiolo.

- Vinvalget denne gangen er dedikert til et godt måltid av vilt, gjerne ytrefilet av elg eller reinsdyr servert med gode fløtebaserte sauser og stekt sopp, sier Lindin.

Vinen Piemontes Barolo og Barbaresco var de første italienske DOCG'er etter Toscanas Vino di Montepulciano og Brunello di Montalcino. Begge fremstilles sør for Torino i Langhe-åsene som omgir trøffelbyen Alba: Barolo strekker seg sørvestover, Barbaresco mot nordøst.

- På sitt beste er Barolo noe av det ypperste man kan få i glasset hvor som helst i Italia. Distriktet er heldigvis velsignet med mange utmerkede produsenter,sier Lindin.

Beskrivelse

41246 Cannubi Barolo 2004 kr 415.-

Mørk rød farge. Aroma av modne kirsebær, mandler,krydder og trefrukt. Konsentrert nydelig Barolo med faste tanniner og stor lengde.

44893 Barbaresco Ricossa 2005 kr 155.-

Dyp rød farge. Tiltalende Barbaresco med duft som av blomster, lær og trøfler. Rik, rund, fyldig, sødmefull vin med god syre og lengde. Litt stram avslutning.

- Barolo er ingen vin for nybegynnere. Det er ingen bløt, rund vin du kan trekke opp når du har lyst til å drikke umiddelbart. Det beste er å tilnærme seg den via et vel planlagt måltid, mener Lindin.

- Det er en vin som skal dekanteres, drikkes i små slurker, og som er egnet til å meditere over. God Barolo kan være dyr, men forsaker du andre goder til fordel for en Barolo, vil du belønnes med en ypperlig rikt sammensatt vin som man ikke finner maken til andre steder, forteller Lindin.

Både Barolo og Barbaresco er produkter av den tanninrike Nebbiolo-druen, og er følgelig "store", svært holdbare viner som du gjerne kan lagre i tiår.

- Serverer sjenerøst i store gode vinglass, tipser vineksperten. Ricossa300 cannubi300

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning