Ukesmeny uke 5

Denne ukens meny inneholder oppskrifter på blant annet murgh tikka, mexikansk omelett og sandwicher med sopp, tomat og majones. Vel bekomme!

Sist oppdatert
Mandag
Wok med biffkjøtt og ris

600 g flatbiff i strimler
2 hvitløksfedd, finhakket
1 rødløk
1 gul paprika
4 ss soyasaus
2 ss hakket frisk koriander
240 g naturris

Kok risen. Stek biffen i olje, ha i finhakket hvitløk etter noen minutter.

Kutt grønnsakene og la steke sammen med biffstrimlene. Hell over soyasausen og hakket koriander.

Tirsdag
Kjøttkaker

500 g kjøttdeig
1 ½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt muskat
2 ss potetmel
1 ½ dl vann

Rør saltet inn i kjøttdeigen, og bland inn krydder, potetmel og spe med vann til du har en jevn seig masse.

Form farsen til runde kjøttkaker.

Stek kjøttkakene i middels varm panne i ca 5 minutter på hver side til de er godt brunet. Ha de over i brun saus og la de trekke i ca 10 minutter. Server med poteter, kålstuing og rørte tyttebær.

Onsdag
Arkanas aubergine- og kikertgryte

1 stor aubergin
2 squash
1 stor løk i skiver
2 knuste hvitløksfedd
1-2 hakkede grønne chili
2 ts malt koriander
2 ts spisskummenfrø
1 ts garam masala
en boks hakkede tomater
3 dl grønnsaksbuljong
salt/pepper
ca 425 g hermetiske kikerter
2 ss hakket mynte
1,5 dl fløte

Del auberginen i terninger, squashene i skiver. Fres aubergine, squash, løk, hvitløk og chili i litt olje i ca 5 minutter. Rør inn krydder og la småfrese 30 minutter. Tilsett tomater, buljong, salt og pepper og la småkoke i 10 minutter. Tilsett kikerter og kok videre i 5 minutter. Rør inn mynte og fløte og varm forsiktig opp. Server med ris.

Torsdag
Mexikansk omelett

400 g kjøttdeig
1 pose tacokrydder
3 ss olivenolje
2 chili
2 små løk
8 egg
8 ss vann
1,5 ts salt
2 dl revet hvitost
1 dl salsa

Brun kjøttdeigen i olje. Finhakk chili, skjær løken i skiver, og brun i panne. Pisk sammen egg, vann og salt, og ha over kjøttblandingen. Skru ned varmen, og strø revet ost over. Sett gjerne lokk på, og la stå til omeletten har stivnet.

Server med salsa, godt brød og salat til.

Fredag
Sandwich med grillet sopp og tomat

1 kg champignon eller annen sopp
200 gram tomater av god kvalitet, gjerne cherrytomater i klase
4 ss majones, kjøpt eller hjemmelaget
En håndfull friske basilikumblader

8 tykke skiver landbrød, eller 4 store ciabattaer.

Skjær soppen i skiver, og brun i panne til den har fått farge og en stekeskorpe. Krydre med salt og pepper.

Smør majonesen på fire av skivene, og fordel soppen. Ha over tomater i skiver og basilikum. Kvern litt salt og pepper på toppen, og avslutt med å legge de siste skivene oppå. Skjær sandwichene i to, og server straks.

Lørdag
Biffgryte

500 gram grytekjøtt skåret i terninger, for eksempel bankekjøtt, høyrygg eller mørbrad
2 ss smør
2 ss tomatpure
2 toppede ss mel
1/2 flaske (kraftig) rødvin
2 dl kalvekraft eller god buljong
1 pk bacon i skiver
200 gr champinjonger
3 fedd hvitløk, hakket
1 glass sølvløk
1-2 laurbærblad
1 dl grovhakket persille
frisk eller tørket timian
litt balsamico eller rødvinseddik
salt og nymalt pepper

Brun kjøttet i flere omganger, salte og pepre generøst.

Ha alt i en stor gryte, gjerne jerngryte. Rør i tomatpure og la det frese et par minutter. Strø over hvetemelet og bland godt. Skvett over litt balsamicoeddik, og ha over kraft og rødvin.

Strimle baconet, skjær sopp i skiver og grovhakk hvitløk. Surres i panne før det tilsettes gryten. Hell væsken fra sølvløken. Tilsett avrent sølvløk.

Ha i persille (men spar litt til pynt) samt timian.

Småkokes i 1-2 timer til kjøttbitene har blitt møre. Smak eventuelt til med mer salt og pepper.

Serveres med ris, kokte poteter eller hjemmelaget potetmos.

Søndag
Murgh Tikka

500 gram kyllingfilet
1 løk
2 hvitløksfedd
2 ts finhakket frisk ingefær
2 ss friskpresset sitronsaft
1/2 ts finmalt spisskummen
1 ts currypulver
1/2 ts salt
1 ts tørket koriander
1 liten håndfull frisk koriander, hakkes

Skjær kyllingen i biter. Bland finhakket løk, hvitløk, sitronsaft og ingefær godt. Bruk stavmikser for å få blandingen jevn. Bland dette med spisskummen, currypulver, salt og tørket koriander, og gni inn kyllingen med blandingen. La stå i kjøleskap i minst to timer, gjerne over natten.

Stek kyllingen i panne til den er såvidt gjennomstekt. Server med nan, raita, mango chutney og ris.

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2008, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også