Ukesmeny uke 39

Denne ukens meny bugner av spennende middagsretter. Hva med en deilig cæsarsalat med kylling, en kokosbasert thaisuppe med scampi eller lammekoteletter med hjemmelaget tzatziki?

Sist oppdatert
Mandag
Cæsarsalat med kylling

1 stor romanosalat
2 dl krutonger
50 gram revet/høvlet parmesan
4 store kyllingfileter

Cæsardressing:
2 hvitløksfedd
2 eggeplommer
¼ ts salt
¼ ts pepper
1 ts Dijonsennep
3 ss sitronsaft
1 ½ dl olivenolje

Bland alle dressingingrediensene bortsett fra olivenolje i en kjøkkenmaskin eller en bolle. Ha i olivenoljen i en tynn stråle mens du pisker/kjøkkenmaskinen er på.

Riv romanosalaten i biter, og ha i en salatbolle. Hell over dressingen, og bland godt.

Bank kyllingfileten flate, og stek i panne. Skjær i strimler. Ha kyllingstrimlene, krutongene og parmesan på toppen av salaten. Server med grovt stenovnsbakt brød.

Tirsdag
BLT-sandwich med vri

8 store skiver brød
4 hvitløksfedd
1 rødløk
16 baconskiver
8 romanosalatblader
4 store plommetomater
Dijonsennep
Balsamico
Olivenolje

Ha litt olje i en varm stekepanne, og stek skivene. Gni de inn med hvitløksfedd delt i to. Smør litt sennep på 4 av skivene, og legg deretter 2 salatblader, 4 sprøstekte baconskiver og 1 plommetomat i tynne skiver på hver skive. Risle over litt balsamico og olje, og legg en brødskive på toppen.

Del sandwichen i to, og server!

Onsdag
Lammekoteletter med tzatziki

4 store lammekoteletter, krydre med salt og pepper

Tzatziki:
½ liter naturell yoghurt
1 agurk
1 hvitløksfedd, finhakket
Sitronsaft
Salt/pepper

Riv agurken grovt, ha over litt salt, og hell over i et dørslag. Ha yoghurten i et kaffefilter over en bolle. La agurken og yoghurten stå en halv time for å renne av seg. Bland så yoghurt, agurk og hvitløk, og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Server lammekotelettene med en stor klatt tzatziki oppå, og couscous ved siden av.

Torsdag
Svinefilet med asiatisk vri

800 gram indrefilet av svin
1 chili, finhakket
1 ss hakket ingefær
Saften av 2 lime
1 dl olje

Skjær svinefileten i fire like store deler. Bland de andre ingrediensene i en stor bolle, og legg kjøttet i marinaden. La stå i minst 1 time.

Varm smør eller olje i en stekepanne. Stek svinefiletene noen minutter på hver side. Server med salat og ris.

Fredag
Biff med hjemmelaget peppersaus

4 biffer av mørt oksekjøtt

Peppersaus:
3 ss smør
1/2 løk
1/2 rød paprika
1/2 grønn paprika
3 ss hvetemel
2 dl matfløte
2 dl buljong
sort grovkvernet pepper
10 hele pepperkorn

Ha de hele pepperkornene i varm panne. Rist på høy varme uten fett i pannen i
et par minutter. Ha i smør, og fres opphakket løk og paprika, og 1 ts
grovhakket pepper. Strø over melet, bland godt, og spe med fløte og
buljong.

La koke i 15 minutter.

Stek biffene et par minutter på hver side, hvor lenge avhenger av hvor godt stekt man liker kjøttet. For biff med rosa kjerne stekes biffene til kjøttsaften pipler opp på oversiden.

Server med kokte, bakte, eller ovnstekte poteter.

Lørdag
Indisk kikertgryte med myntecouscoussalat

2 løk
3 hvitløksfedd
1 ts paprika
1 ts spisskummen
2 bokser kikerter, avrente og skylte
1 boks hermetiske tomater
2 ts garam masala
3 ss frisk koriander
Hakk løk og finhakk hvitløk. Stek mykt i olje, og tilsett paprika og spisskummen. Ha i kikerter og tomatene, og la småkoke i 20 minutter. Ha over garam masala, og la småkoke noen minutter til.

Bland i hakket koriander mot slutten.

Myntecouscous:
300 g couscous
1 rødløk i ringer
4 ss hakket mynte
2 ss hakket persille
1 ½ dl olje (gjerne en nøytral som solsikke)
Saften fra 2 sitroner
½ agurk, finhakket
3 tomater, finhakket
Tilbered couscous etter anvisning på pakken. Avkjøl og tilsett de andre ingrediensene. Smak til med sukker, salt og pepper. La stå i minst en time før servering, så smakene får blandet seg godt.

Søndag
Thaisuppe med kylling og scampi

4 kyllingfileter
8 scampi
3 dl kokosmelk
3 dl matfløte
1 ts rød karripasta
½ ss karripasta
6 dl hønsebuljong
Saften fra 1 lime
6 limeblader i tynne strimler
1 stilk sitrongress i tynne skiver
2 røde chili i strimler
1 ss revet ingefær

Skjær kyllingfiletene i store biter. Hell over 1 dl av fløten, og tilsett karripasta, limeblader,chili, ingefær og gurkemeie. La frese til alt er blandet. Hell i resten av fløten, kokosmelken og buljongen. Ha i limesaften. La trekke i 15 minutter. Fordel suppen i boller, og ha hakket koriander og 2 stekte scampi over i suppen.

Denne saken ble første gang publisert 24/09 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også