Ukesmeny uke 29

Denne ukens meny spenner fra pitabrød med ingefærmarinert kyllingfilet via spennende torsk i pestosaus til hjemmelaget blomkålsuppe med spekeskinke og vårløk. La deg inspirere!

Sist oppdatert
Mandag
Hjemmelaget blomkålsuppe med spekeskinke og vårløk

1 kg blomkål
1 liten løk
7 dl vann
2 dl hvitvin
3 dl matfløte
½ sitron
250 g spekeskinke
3 bunter vårløk

Skjær blomkålen i små buketter, hakk løken. Stek løk til den er myk, men ikke gyllen, stek også blomkålbukettene et par minutter. Tilsett vann og vin, og la småkoke under lokk i 15-20 minutter.

Ha suppen i en kjøkkenmaskin sammen med fløte som du på forhånd har varmet opp. Kjør suppen til den er jevn, og smak til med salt, pepper og sitron.

Stek spekeskinken i litt olje til den har blitt crispy, og ha over i suppen rett før servering. Server med godt brød.

Tirsdag
Pitabrød med ingefærmarinert kyllingfilet og salat

6 pitabrød
4 kyllingfileter
1 tommelstor ingefærbit
1 rød chili
½ dl nøytral olje
2 hvitløksfedd
1 løk
12 cherrytomater
1 gul paprika
6 salatblad

Kutt ingefæren i biter, eller rasp den. Hakk chilien og hvitløksfeddene. Bland olje sammen emd ingefær, chili og hvitløk. Skjær kyllingen i strimler, og ha i marinaden. La stå i minst et kvarter.

Stek kyllingfiletstrimlene i panne, varm pitabrødene i ovn eller brødrister. Fordel kylling, løk i ringer, cherrytomater, paprikastrimler og salat i pitabrødene. Server straks.

Onsdag
Pasta med ost og oliven (vegetarisk)

500 g tagliatelle
1 løk
1 hvitløksfedd
2 ss grønne hele pepperkorn
4 ss smør
1,5 dl tørr hvitvin
2 ½ dl matfløte
1 ½ dl crème fraîche
1 ½ dl melk
2 ss maisenna
½ ts salt
250 g Port Salut
150 g sorte oliven
frisk basilikum

Kok pasta som angitt på pakken. Fres løkskiver, presset hvitløk, basilikum og pepper i smør til løken er blank og myk. Hell i hvitvin og la koke inn til halvparten. Tilsett fløte og crème fraîche og la det koke opp. Rør sammen melk og maisenna og hell det i sausen under omrøring. Smak til. Skjær osten i små terninger. Bland i ost og oliven like før servering. Osten skal ikke smelte helt. Dryss over basilikum og server på nykokt pasta.

Torsdag
Torsk i kremet pestosaus

ca 800 g torskefilet
2 sjalottløk
smør til steking
1 dl hvitvin
2 ss pesto
1 dl crème fraîche

Fremgangsmåte:

Finhakk løken og fres den blank i litt smør. Tilsett hvitvin, crème fraîche og pesto og la det koke opp.

Legg i fisk i biter og dryss på salt og pepper. La fisken dampe under lokk på svak varme til den har skiftet farge helt igjennom.

Pynt med cherrytomater og basilikum og server retten med pasta eller små poteter ved siden av.

Fredag
Gratinerte pølser med aubergine

500 g løkpølser
1 aubergine
2 ss salt
4 ss olivenolje
1 hakket løk
1 båt hakket hvitløk
1 boks hermetiske tomater
salt/pepper
½ ts tørket basilikum
150 g cottage cheese
2 egg
4 ss revet ost
1 dl melk
litt revet muskat

Skjær pølser og aubergine i skiver på langs. Dryss salt på begge sider av auberginene og la dem ligge ca 15 minutter. Tørk av saltet og overflødig væske. Stek pølse- og aubergineskivene raskt på begge sider i olje. Fres løk og hvitløk i litt olje, tilsett salt, pepper og tomatene. Kok til all væsken har fordampet. Smak til med basilikum.

Rør sammen cottage cheese, revet ost, egg, melk og krydder. Legg pølser, aubergine og tomatblandingen lagvis i smurt ildfast form og hell over ostekremen. Stek ved 200 grader i 30-40 minutter.

Lørdag
Salat med indrefilet og sennepsdressing

800 gram indrefilet av okse

Dressing:

4 ss olivenolje
3 ss dijonsennep
3 ss balsamico
1 knust hvitløksfedd
1 ss sukker

1 grønn lollosalat

1 friseesalat

1 pk ruccula
krutonger

Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper. Skjær indrefileten i tynne strimler, og stek et par minutter i varm panne til kjøttet såvidt har gått fra å være rosa til å ha stekeskorpe. Krydre med salt og nykvernet pepper.

Skjær salatene i passende biter, og bland sammen med halvparten av dressingen. Serveres med biffstrimlene på toppen, sammen med krutonger. Resten av dressingen serveres ved siden av.

Søndag
Coq au vin

1 stor kylling
150 g bacon
2 ts salt
½ ts grovmalt pepper
hønsebuljong
10-12 sjalottløk
350 g champignon
2 ss smør
2 ss hvetemel
timian
3 dl tørr hvitvin
2-3 fedd hvitløk
2 laurbærblad
2 ss tørket timian

Bland sammen vin, hvitløk, laurbærblad og timian og legg i oppskåret kylling. La ligge 4-5 timer. Ta ut kylling og tørk av. Kok opp marinaden. Brun bacon i biter og legg i marinaden. Brun kyllingbitene, dryss over salt og pepper og ha over i gryten med marinaden. Tilsett buljong så det dekker kjøttet. Kom opp, la trekke på svak varme ca 40 minutter. Skjær opp løk og sopp. Fres i smør og legg i gryten. Jevn kraften med smør og mel. La trekke 5-6 minutter.

Denne saken ble første gang publisert 18/06 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også