Trill rundt

Min far har vært svært lite delaktig i matlagingen hjemme.

Sist oppdatert
- En dag når alle barna er samlet, skal jeg lage fars rullekake, sier han alltid når vi spør om han ikke skal lage mat snart. I snart femten år har jeg ventet. Mamma forteller at han faktisk lagde mat en gang, det var visst nok en torskemiddag der han 1) la torsk i én kjele 2) fylte en annen med poteter 3) tok turen over til naboen.

Bær og sjokolade

Siden den dagen er det mamma som har stått for kokingen.

Mange menn i min fars generasjon har ingen interesse av å lære hvordan matlaging utføres og organiseres, men nøyer seg med å sette stor pris på det de får servert. De har aldri hatt behov for å beherske noen kjøkkenkunster, siden hustruene deres er skolert av sine mødre - som gjerne var skikkelige husmødre.

Men det er rart hvordan ting forandrer seg. Nå har jeg kamerater som kan bruke mange timer - ja, flere dager - på å forberede en god middag, selv om de ikke er kokker. De leser om mat og drar til fancy bortgjemte restauranter i utlandet, kun for en liten anledning til å oppleve noe nytt. Dessuten er det en tendens at restaurantkjøkkenene blir oversvømmet av guttekokker, mens jenter som går på kokkeskolen velger å droppe ut tidlig.

Det siste er dobbelt synd: Jenter bidrar både til et mer dynamisk miljø og ikke minst har de en sans for system og orden som savnes på mange kjøkken rundt om i landet.

Men tilbake til min far og hans rullekake-ambisjoner. Mens jeg venter i spenning på neste familietreff, har jeg laget min egen versjon av den ultimate vinterrullen. En god, nystekt kakebunn fylt med bær og en deilig krem toppet med heftig sjokoladeglasur, det er himmelen for meg! NB! Bruk for all del ikke de ferdige bunnene du før kjøpt i butikkene, for en tørrere og tristere opplevelse skal du lete lenge etter.

Sjokoladerullekake

Bunn:

  • 2 egg
  • 1 eggehvite
  • 1 dl sukker
  • 1,5 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 3 ss kakao
  • 2 ss smeltet smør

    * Pisk egg og sukker, sikt inn mel, kakao og bakepulver, vend i smør til slutt.

    Stryk massen ut over et godt smurt brett med bakepapir. Stekes på 170 grader i ca 10 minutter, ta ut og sjekk, veldig viktig at den ikke blir for mye stekt, da blir den sprø og umulig å rulle.

    Den stekte bunnen taes av brettet og hvelves på et annet brett som er drysset med sukker.

    ---

    Krem:

  • 300 g naturell-ost eller mascarpone
  • frøene fra ½ vaniljestang
  • 4 ss sukker
  • 1 dl fløte

    * Sukker og fløte lettpiskes, rør resten godt sammen og bland i.

    ---

    Bær:

    Assorterte frosne bær som har ligget med sukker

    ---

    Glasur:

  • 2 dl fløte
  • 200 g mørk sjokolade

    ---

    Pynt:

    Friske bær, frukt, fiken, karamelliserte nøtter og frukt.

    Jeg har brukt tranebær som jeg har dyppet i karamell og avkjølt på hodet, slik at de får en karakteristisk lang spiss.

    ---

    Sammensetting:

    De sukrede bærene med litt av saften spres utover kakebunnen, smør på ostekremen, rull stramt sammen til du får en klassisk rullekake-fasong. Varm fløten og rør inn sjokoladen, hell dette over rullen som gjerne kan ligge på en rist. Avkjøles godt før den pyntes med det du har av deilige vinterfrukter og nøtter.

Denne saken ble første gang publisert 11/01 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også