Sunne desserter

Hvorfor velge usunt når det finnes så mye sunt og godt?

Sist oppdatert
Nei, det er i grunn ikke noen vits i å spise usunt når det finnes så mye å meske seg med av de mer sunnere alternativene.

Les også: Her er de skjulte kaloriene

Les også: Hjemmelaget og sunt

Les også: - Spis sjokolade med god samvittighet!


Her er fem sunne dessertforslag:

Eplekake med quinoa og agave

Denne eplekaken inneholder masse krydder og masse smak. Den er laget med quinoa som er et proteinrikt frø. Kaken er søtet med agavenektar i steden for sukker og inneholder ikke melk, egg eller mel.

Ingredienser:

Bland i en bolle:
  • 1,25 dl agavenektar, lys eller mørk
  • 1,25 dl solsikkeolje eller annen smakløs olje
  • 160 gr kokt quinoa (hele frø, ikke mel, fås kjøpt på helsekostbutikker)
  • 2 ss malte linfrø (mos det selv i en blender)
  • 2 ts vaniljepulver (fås på helsekostbutikker)
  • 1 ts eplesidereddik
  • 40 gr hakkede mandler - alternativt solsikkefrø
  • 40 gr rosiner
  • 2 store epler, raspet
  • Bland i en annen bolle:
  • 160 gr malte havregryn (bruk blender)
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts natron
  • 1 ts malt ingefær (tørket krydder)
  • 2 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • 25 gr hele havregryn
  • Slik gjør du det:
    Bland ingrediensene i begge bollene sammen. Bre det utover i en liten langpanne. Stekes ved 180 grader 30-40 min midt i ovnen. Kjenn om kaken er stekt i midten med en pinne.

    Denne kaken er fin som kake til kaffen eller alternativt brukt som en søt avslutning på en frokost eller i en matpakke. Kaken holder i mange dager i kjøleskap/boks.

    Frukter med vaniljekesam

    Superenkel og god sunn dessert

    Ingredienser:
  • 1 mango
  • 1 appelsin
  • 1 kiwi
  • 1 papaya
  • 10 grønne druer
  • 10 blå druer
  • 1 frisk ananas
  • 1 carambola (stjernefrukt)
  • 3 dl vaniljekesam
  • Slik gjør du:

    Skrell ganske enkelt frukten og del i passe biter. Server med en klatt vaniljekesam. Denne oppskriften gir dessert til fire personer.

    En litt sunnere ostekake
Skei ut med god samvittighet.

Ingredienser:
  • 2 ½ dl havregryn
  • 1 plate kokesjokolade
  • 1 pk gelépulver med bringebærsmak
  • 1 beger cottage cheese
  • ½ l fruktyoghurt med skogsbær
  • Slik gjør du det:
    Rist havregryn i tørr stekepanne til de er sprø. Smelt sjokoladen i vannbad og rør den sammen med havregrynene. Klem massen ut i en 24 cm springform. Dekk gjerne bunnen med bakepapir, da er kaken lettere å få ut av formen.

    Lag gele med halv vannmengde. Avkjøl den, men pass på at den ikke stivner. Mos cottage cheesen så den blir glatt og rør den sammen med yoghurten. Rør inn geleen og la det stå til det tykner. Hell ostemassen over havregrynsbunnen i formen, og la kaken stå i kjøleskap til den stivner. Pynt med sesongens friske bær.

    Dessert med fersken, bringebær og cottage cheese

    Proteinrik deilig dessert og minimalt med fett.

    Ingredienser:
  • 1 boks cottage cheese
  • 150 g friske fersken (eventuelt hermetiske)
  • 75 g bringebær (helst ferske)
  • 1 ts vaniljesukker
  • Slik gjør du det:
    Skjær fersken i biter, og mos bringebærene. Rør frukten, vaniljesukkeret og bærene i cottage cheesen. La det stå kaldt i 10 min. Erstatt eventuelt vaniljesukkeret med fruktose med vaniljestang, eller bruk kunstig søtning og vaniljeessens eller vaniljekesam.

    Kilder: Sanabona.no, Matoppskrift.no, Melk.no, Funksjonellmat.no, Lavkarbo.no
sunn_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 16/06 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også