Sunn og mettende middagsmat

Nyt med god samvittighet. Oppskriftene får du her.

Sunn og mettende middagsmat
Sunn og mettende middagsmat
Sist oppdatert
I hverdagen velger mange bort ingredienser som virkelig fremmer god smak. Noen av oss vil ha færre kalorier, andre tenker på kolesterolet. Med soyaprodukter kan du trylle frem delikate hverdagsretter til hele familien uten at det går på bekostning av en sunn livsstil eller god smak.

Her får du oppskriftene på tre velsmakende og næringsrike middager. Tilbehøret kan endres etter sesong og smak.

Blomkålsuppe


For 4 porsjoner

Ingredienser:
  • 2 blomkål (ca. 700 g)
  • 3 ss margarin
  • 50 g purre
  • 5 dl soya usøtet drikk
  • 2,5 dl soya Cuisine
  • 2 ss grønnsaksbuljongpulver
  • ½ ts pepper
  • 2 pakker skivet bacon
  • Evt. kruspersille
  • Slik gjør du: Rens og del blomkål i buketter. Kok dem møre i rikelig vann i ca. 25 minutter. Hell av vannet.

    Smelt margarin i en stor kjele. Hakk purre i små biter og surr den lett i margarin. Ta kjelen av kokeplaten, ha i blomkål og kjør stavmikser til en jevn puré. Sett kjelen på kokeplaten igjen og spe puréen med usøtet soyadrikk. Ha deretter i buljongpulver. La dette koke opp. Hell i soyamatfløte mot slutten av koketiden og smak til med pepper.

    Kutt og sprøstek bacon. Server suppen i dype tallerkener og dryss over baconbiter. Pynt gjerne med en persilledusk.

    Tips: Dersom du dropper bacon, smak til suppen med salt istedenfor.


Brokkoligrateng


For 4 porsjoner

Ingredienser:
  • 300 g ukokt pasta penne (gjerne fullkorn)
  • 1 pakke kalkun/kyllingpølser (500 g)
  • 1 liten eller ½ stor brokkoli
  • 1 oransje paprika
  • Evt. 1 pakke baconskiver
  • Gratengsaus
  • 6 ss margarin
  • 75 g rødløk
  • 4,5 ss mel
  • 7-8 dl soya usøtet drikk
  • 4 dl soya Cuisine matfløte
  • 6 ts grønnsaksbuljongpulver
  • Slik gjør du: Sett stekeovnen på 220 oC

    Kok opp pasta som anvist på pakken (ca. 10 minutter). Reduser gjerne koketiden noe for at pastaen ikke skal bli overkokt etter endt tilberedning. Skjær pølsene i passe store serveringsbiter. Rens og kutt paprika i små biter. Rens og del brokkoli i passe store buketter. Kok dem i ca. 2 minutter.

    Ha alle ingrediensene i en mellomstor, ildfast form.

    Gratengsaus

    Rens og finhakk rødløk. Smelt margarin og surr rødløk lett sammen med mel. Spe med soyadrikk og -matfløte og ha i buljong. La det hele varmes til kokepunktet.

    Sprøstek eventuelt baconskiver og del dem i mindre biter.

    Hell sausen jevnt over innholdet i den ildfaste formen. Sett formen i varm ovn og stek gratengen i ca. 25 minutter. Dryss gjerne over sprøstekt bacon for mer smak.

    Serveres gjerne med godt brød og en frisk salat.



Kyllingkjøttboller med rotpuré og kremet saus


For 4 personer

Kjøttboller

Ingredienser:
  • 600 g kyllingkjøttdeig
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 1 ts spisskummin
  • 1 ts Chicken & Steak-krydder
  • 1 ts paprikakrydder
  • 2 ts Provence-krydder
  • 60 g purre
  • 1 dl soya Cuisine matfløte
  • 1 egg
  • Litt margarin til steking
  • Slik gjør du: Rør salt og pepper godt inn i kjøttdeigen. Bland deretter inn resten av krydderet og finhakket purre. Tilsett til slutt soyamatfløte og egg.

    Form passe store boller med hånden ved hjelp av en kald, fuktig spiseskje. Stek dem i stekepannen i litt margarin. Pass på at de blir godt gjennomstekt.

    Rotpuré

    Ingredienser:
  • 7-8 middels store poteter
  • 300 g sellerirot
  • 150 g persillerot
  • 4,5 ss margarin
  • 3 dl soya matfløte
  • 1,5 ts urtesalt (eller vanlig salt)
  • 1,5 ts Chicken & Steak krydder
  • Evt. litt pepper etter smak
  • Slik gjør du: Skrell og del poteter, sellerirot og persillerot i passe store biter. Kok dem møre i vann (ca. 15 minutter). Hell av vannet og mos dem med en stavmikser. Ha margarin i pureen og la den smelte inn mens du rører. Rør inn soyamatfløte sammen med krydder.

    Kremet saus

    Ingredienser:
  • 2 ss margarin
  • 25 g purre
  • 25 g rødløk
  • 1,5 ss mel
  • 3 dl vann
  • 2 dl soya Cuisine matfløte
  • 3 ts grønnsaksbuljongpulver
  • 1/4 ts pepper
  • 1/2 ts paprikapulver
  • 1/2 ts Chicken & Steak krydder
  • 1 ts sukker
  • 0,5 ss soyasaus
  • 1 ts sukkerkulør
  • Slik gjør du: Rens og finkutt rødløk og purre. Smelt margarin. Surr løk og purre lett sammen med melet. Ha i vann og soyamatfløte. Tilsett krydder, sukker, soyasaus og sukkerkulør. Smak eventuelt til med forskjellige krydder etter behov. La sausen putre noen minutter.

    Anrett kyllingkjøttboller, rotpuré og saus på et fat. Serveres gjerne med nykokt brokkoli eller andre grønnsaker.



Fakta om soyaprodukter

  • 100 % plantebasert, næringsrikt og en kilde til planteproteiner.

  • Lavt innhold mettet fett.

  • Kilde til kalsium og vitaminer.

  • Fri for animalsk fett.

  • 0 % kolesterol.

  • Vegetabilsk (derfor også egnet for vegetarianere og veganere).

  • Fri for melk (derfor også egnet for laktoseintolerante / melkeallergikere)



Blomklsuppe590 Brokkoligrateng-i-form590 kyllingboller590

Denne saken ble første gang publisert 13/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også