Sprudlende gode vintips

Deilig vin trenger ikke koste så mye. Her får du tipsene til helgen!

Publisert Oppdatert
Er du blant dem som elsker champagne og musserende vin, skal vi servere deg noen godbiter her!

Fakta om champagne

Champagnedistriktet som ligger i den nordlige delen av Frankrike, cirka 10-15 mil nordøst for Paris, rundt byene Reims og Epernay, adskilt av elvedalen Marne, er sentrum for produksjonen. Det er fem viktige distrikter i Champagne: Montagne de Reims, Côte de Blancs, Vallée de Marne, Aube og Côte de Sèzanne, sier vinkelner hos In Vino Veritas Svein Lindin.

Gallo-romanske funn viser at romerne plantet de første vinrankene allerede rundt år 0. Champagne har forøvrig vært krigsskueplass mange ganger, helt siden Attila og frem til andre verdenskrig. Området Champagne utstråler eleganse med sine hvite bygninger og sitt grønne kuperte landskap. Et besøk i klosteret i Hautvillier, hvor munken Dom Pierre Perignon (1638-1715), som har fått en stor del av æren for den kvalitative utvikling av Champagne, var virksom, må man få med seg hvis man er i området. Champagne var opprinnelig kjent for stille vin, dvs. ikke for sine musserende viner.

- Det var først mot slutten av 1600-tallet at man begynte å utvikle den musserende vinen som regionen er verdensberømt for i dag. Nøyaktig når den første Champagnen så dagens lys, er usikkert, men man vet fra historien at vinene - etter de kalde vintrene - ofte våknet med vårens varme og utviklet et lett perlende innhold av CO2, antagelig fra den malolaktiske gjæringen, eller fra rester av ugjæret sukker. Noe jeg idag takker høyere makter for skjedde, sier vineskpert Svein Lindin.

Skalldyr til vinen

-

Lindins favoritt har en fin Champagnepris:
  • 58274 Vergeat-Besnard Brut Reserve kr 249,90
- Ren frukt med innslag av mineraler, sitrus/lime og grønne friske epler. Flott syrebalanse og flott mousse, her er det bare å ta frem skalldyrene og sørge for å ha rikelig av begge delene, sier Lindin.

Billig bestselger

Finanskrisen vises gjennom salgstall fra vinmonopolets hvor "billigchampisen", Jacobs Creek Sparkling Rose, til hundrelappen, nå selger mer enn Norges mestselgende champagne.

Hittil i år er solgt nesten 5000 flasker av de rosa boblene. Til sammenlikning har Norges mestselgende champagne, Charlemagne Blanc de Blancs Reserve Brut, solgt 2 915 liter, eller 3 886 flasker i det samme tidsrommet.

- Salget av Jacob's Creek Sparkling Rosé var overveldende i 2008. Det er tydelig at mange foretrekker et alternativ til champagne når de skal kose seg med noe friskt og boblende i glasset. Nå ser det ut til at salgsoppturen vi opplevde i fjor, fortsetter i 2009, sier Kristin Eidem Fostervold, Brand Manager Wine i Pernod Ricard i en pressemelding.

Vergeatchampagne

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning