Sprudlende 17.mai - bobler

Dette er vår eksperts anbefalinger for festdagen!

Sist oppdatert
Ingenting markerer en festdag bedre enn en sprudlende musserende vin.

Vinekspert Svein Lindin ved Vinofil.no, forteller at musserende vin opprinnelig var en stille hvitvin som etter en kald vinter i vinterdvale våknet til liv da gjæren fikk tilgang til sukker og varme. Dette satte i gang en ny gjæring som resulterte i at flaskene sprakk og en løsning ble resultatet vi kjenner i dag: Champagne, eller musserende vin som fellesbetegnelsen heter.

Les også: Den beste påskevinen

Les også: VI TESTER: Festbobler

Les også: Drikke til bryllupet



- I Norge er vi velsignet med et stort utvalg av gode musserende viner i forskjellige kvaliteter. Champagne er mer særegent og prisen blir deretter, som oftest dobbel som dyr som en Cava, forteller Lindin.

- Hva man velger handler om hva man vil betale, hva man liker selv og ikke minst anledningen, sier han.

Godt sprudlevann


Her er Lindins anbefalinger til feiringen i mai:

5813201 Turgy Réserve Selection Blanc de Blancs, kr. 239.90

Lys gulgrønn farge. Aroma av sitrusfrukter, grønt eple og mineraler. Balansert syrlighet mot en flott mousse. En av de beste i dagens marked av blanc de blanc.

4639601 Bonville Grand Cru Millesime Brut 2006, kr. 299.90

Lys gulgrønn farge. Aroma av sitrus, moden frukt, mineraler. Nydelig ettersmak med toast og svake sitrustoner. Markert god syrlighet og en balansert mousse. Innertier til østers og skalldyr!

5108201 Jean Milan Terres de Noël Blanc de Blanc Brut 2004 , kr. 399.-

Middels gulgrønn farge. Aroma av toast, mineraler og grapefrukt. Praktfull moussefølelse og moden ettersmak som går mot perfeksjonisme. Wow, denne er etter min smak!

9106401 Brun Crémant de Bourgogne Charme de Blancs Extra Brut, kr. 176,10

Lys strågul med en aning grønnskjær. Moden frukt og noe mineralsk preg. Forfriskende godt anslag med frukt og syre i balanse, preg som av eple og sitrusfrukt. Deilig aperitiff, men også god som følge til lettere koldanretninger, salater og annen lett sommermat.

53375 Juve y Camps Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2007, kr. 165.-

Lys gyllen farge med grønnskjær. Aroma av eple, sitrus, mineraler og moden frukt. Ultratørr, men med en syrlighet og mousse som imponerer! Desidert den beste i sitt segment.

Få flere vintips på Vinofil.no

Champis220

Denne saken ble første gang publisert 12/05 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også