Røde vinvinnere

Vinslippet har en rød tråd gjennom tre kontinenter. Her er de beste røde kjøpene!

Publisert Oppdatert
Endelig er det helg! Og nå kan du sette deg ned og nyte en god rødvin.

Her får du vintipsene.

Godt og rødt

Murgo Etna Rosso 2006.

Italia (Sicilia). Nr. 10311. Kr. 118,90. Basisiutvalg

Rødvin fra vulkanen Etnas sider. Druen er hovedsakelig den lokale nerello mascalese som gir overraskende elegante viner. Vinen er ganske lys, med litt teglrødt skjær. Det dufter komplekst av krydder, røde bær og mineraler. Middels fyldig med elegant, litt kjølig frukt. Frisk og syrlig avslutning. Flott og uvanlig matvin med snev av Burgund.

Heredad de São Miguel 2007.

Portugal (Alentejo). Nr. 80236. Kr. 119,90. Basisutvalg

Flott portugiser på en druemiks av stort sett lokale druer. Tett, mørk, rødfiolett farge og duft av mørke bær, krydder og "kruttlapp". Stor fylde og fruktighet med ung rå snerp i ettersmaken. Vel frisk å drikke nå, men la den ligge til høsten, så blir dette veldig bra.

Mameta Prevostini Botonero Nebbiolo 2007.

Italia (Lombardia). Nr. 10307. Kr. 121,40. Basisutvalg

Vi er i Valltellina nord i Italia, helt opp mot Alpene. Egentlig er det en usjarmerende industridal med bratte, steinete dalsider, der druen nebbiolo dyrkes med overraskende godt resultat. Fargen er ganske lys rød, med duft av røde bær og urter. Vinen er middels fyldig med fin frisk fruktighet i en elegant og kjølig stil. Innsmigrende drikke til vellagede kjøttretter.

Biurko Gorri Arbanta 2008.

Spania (Rioja). Nr. 49989. Kr. 109,90. Testsalg

Blodfersk 2008 som nettopp er tappet på flaske. Fargen er tett, mørk blåfiolett og det dufter krydret og mørke bær. Vinen har stor ungdommelig fruktighet med ennå litt kantete og strengt helhetsbilde. La ligge til høstens kjøttgryter, så blir dette flott vin til en hyggelig pris.

Vini del Sole Primitivo 2007.

Italia (Puglia). Nr. 15593. Kr. 99,90. Testsalg

Vi er på hælen av den italienske støvel, der druen primitivo gir en tett, rødfiolett vin. Den dufter av mørke røde bær og er ganske så fyldig, med fin fruktighet. Fin, fast avslutning med innsmigrende bærpreget helhetsbilde. Noen ville si at dette er midt i blinken for den norske folkesmaken de siste årene.

Rainoldi Nebbiolo 2007.

Italia (Lombardia). Nr. 80168. Kr. 129,40. Basisutvalg

Her er vi på ny nord i Valltellina, og druen er fortsatt nebbiolo. Lys rød farge og krydret duft av røde bær og snev av eik. Middels fyldig vin med fin elegant frukt og fast syrlig avslutning. Velegnet matvin til vellaget lam og okse.

Benanti Rosso di Verzella 2005.

Italia (Sicilia). Nr. 49474. Kr. 170,30. Basisutvalg

Rødvin fra vinmarker opp mot 900 m.o.h. på vulkanen Etna. Middels dyp rød, med en viss brunlig kant etter fire år. Ren, fin duft av hagebringebær, moreller og eikefat. Middels fyldig med elegant fruktighet og spenstig syre i avslutningen. Flott matvin, som også minner så smått om Burgund.

Santa Julia Organica Bonarda 2008.

Argentina (Mendoza). Nr. 80163. Kr. 83,90. Basisutvalg

Slippets billigvin er fra Argentina denne gangen. Druen bonarda ble brakt med fra Italia av de mange italienske innvandrerne først på 1900-tallet. Mørk rødblå vin som dufter rent av litt rå røde bær. Vinen er middels fyldig med rene fruktaromaer og litt saftig innsmigrende preg. Absolutt bra til prisen.

Condor Peak Malbec 2008.

Argentina (Mendoza). Nr. 80162. Kr. 193,50 for 2 liter Bag-in-Boks. Basisutvalg

Beste røde kartongvin i dette slippet. Denne er også fra Argentina, men her er druen malbec. Duften er beskjedent fruktig, men det er ren, saftig frukt i smaken, og ok fasthet og fylde. Med flaskepris som tilsvarer kr.72 er dette et kupp for mange.

De Krans Touriga Nacional 2007.

Sør-Afrika (Calitzdorp). Nr. 15598. Kr. 129,90. Testsalg

Druen touriga nacional fra Portugal er kjent fra andre vellykkede viner fra Sør-Afrika. Denne er middels tett rødblå og har kompleks duft med røde bær, røyk, urter og eikefat. Vinen er fyldig, med stor frukt og velstrukturert helhetbilde. Rik ettersmak. Flott matvin til rike kjøttretter og litt svidd grillmat.

Primum Cuvée by Periquita 2008.

Portugal (Alentejo). Nr. 15592. Kr. 94,00. Testsalg

Ny vin fra gammelt kjent hus. Blodfersk og innsmigrende småkommers, men til prisen holder det. Ung rødfiolett farge og duft av røde bær, vanilje og treverk. Middels fyldig, myk og ungdommelig vin med et snev av rund sødme og karamellpreg som må stamme fra kontakt med eikeplank, selv om dette ikke er lagret på eiketønner. Lettdrikkelig til uformell mat.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning