Nye hvitviner!

Lyst på noen nye vintips til helgen? Sjekk her!

Publisert Oppdatert
Vinslippet for mars er rikholdig, og byr ikke bare på Chablis. Her er det høykvalitetsviner fra mange land. Spesielt er vinene fra Etna på Sicilia verdt å merke seg. Et knippe klassisk søte hvitviner fra Moseldalen er også en suksess:

Friskt og godt

Wegeler Wehlener Sonnenuhr Riesling Spällese 1999.

Tyskland (Mosel). Nr. 10469. Kr. 180,90. Partivare 360 flasker

Vinmonopolet har tatt hjem fire viner av tilnærmet samme type fra Moseldalen fra årene 2004 og 1999. Denne får være representanten, men de tre andre kunne også vært nevnt. Dette er viner med klassisk søt stil, lav alkohol og stor friskhet. Prisene nærmer seg tohundrelappen, men tysk Riesling stiger i popularitet, og dermed prisene. Fargen er gulgrønn, og det dufter av honning, eple, blomster og fersken. Smaken er rik og fruktig, med stor sødme og friskhet. Holder godt etter ti år. For meg er dette til kos med småkaker og god tid.

Murgo Etna Bianco 2007.

Italia (Sicilia). Nr. 56410. Kr. 121,40. Basisutvalg

Vinen fra vulkanens fjellsider er overraskende frisk og spenstig. Druene er cataratto og caricante, ikke akkurat internasjonale kjendiser. Her dufter det av eple, lime og tropiske frukter. I munnen er den frisk, slank, syrlig og ganske så elegant. Til sommerens og vårens sjømat.

Madonna Alta Crechetto 2007.

Italia (Umbria). Nr. 80184. Kr. 119,90. Basisutvalg

Vi er midt i det varme sentral-Italia, likevel klarer de å lage frisk og spenstig hvitvin. Druen er grechetto, og duften er bred med sitrus, solbærblad og et visst blomsterpreg. Den er middels fyldig med fin friskhet og en liten sitrussteinbitterhet i avslutningen. Fin fisk- og sjømatvin til overkommelig pris.

Assisi Grechetto 2007.

Italia (Umbria). Nr. 44698. Kr. 124,80. Basisutvalg

Ja, det er faktisk byen Assisi der den hellige Frans ble født i 1182. At han drakk vin kan vi være ganske så sikre på, han var jo i sine unge år en levemann med sans for fest og moro. Vi får her en vin med bred blomsterpreget duft og ganske så fyldig helhetspreg. Den er frisk med tydelig grapefruktaromaer og rik, fin ettersmak.Til vellaget sjømat, gjerne med litt rike sauser.

Firriato Etna Bianco 2007.

Italia (Sicilia). Nr. 80185. Kr. 129,90. Basisutvalg

Vi er tilbake på vulkanen Etnas sider, der druene får et visst mineralsk preg fra den vulkanske jorden. Ellers dufter det av sitrus, solbærblad og urter. I munnen er vinen syrlig, frisk og overraskende elegant til å være dyrket så langt syd. Forfriskende drikke når sola lokker fram sommerfølelsene.

Montana Sauvignon Blanc 2008.

New Zealand (Marlborough). Nr. 43111. Kr. 127,00. Testsalg

Her dufter det druetypisk av stikkelsbær og grønne urter. Vinen har fin elegant frukt, stor friskhet og flott syre uten at den blir overaromatisk. Anvendelig fisk- og sjømatvin.

Walker Bay Foot of Africa Sauvignon Blanc 2008.

Sør-Afrika (Walker Bay). Nr. 80186. Kr. 117,50

Nok en 2008 fra den sydlige halvkule på druen sauvignon blanc. Vellykket med typisk duft av solbærblad, stikkelsbær og herbale aromatoner. Ganske så fyldig med bred smak, fin frukt og fast avslutning. Utmerket matvin.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning