Mat for liten plass

Du trenger ikke stort kjøkken og mye redskaper for å lage god mat.

Mat for liten plass
Mat for liten plass
Sist oppdatert
- Som regel har man en kokeplate på det "enkle" kjøkken, da kommer man langt. Har man en kjele i tillegg, er supper et godt alternativ til god og spennende mat. Raskt og enkelt å lage, og ikke minst - man får ofte gode næringsstoffer tilført, forteller kokk ved Matakademiet og Matskolen, Svein Magnus Gjønvik.

For, det er slettes ikke alle som har tilgang på stor plass på kjøkkenet, ei heller muligheten til å oppbevare så mye utstyr eller ingredienser. Men det trenger ikke sette en stopper for den matglade!

Les også: Mat for studenten

Les også: Ren suppenytelse

Les også: Knasende sprø knekkebrød



- Damping av fisk er også enkelt og greit, og hvorfor alltid steke kjøttet? En stekepanne gjør underverker. Retter med egg, wokede grønnsaker, og enkle retter med kjøttdeig, åpner verden til et univers i matverdenen. Har du i tillegg til dette et godt utvalg av krydder trenger ikke utstyret være det avgjørende. Har du ikke stekeovn på kjøkkenet, men vurderer innkjøp, så finnes det i dag gode ovner med kombinasjon av varmluft og micro. Mange er skeptiske til micro, men med dagens teknologi er denne kombinasjonen ypperlig for de som har liten plass, tipser Gjønvik.

Smarte ingredienser

Har du liten plass på kjøkkenet, lønner det seg å ha stående de mest nødvendige ingrediensene som du kan bruke i mye forskjellige matretter. Kokken mener at man bør satse på krydder;

- Min mening er at det beste krydderet på markedet i dag er Santa Maria, de har gode kverner i et stort utvalg. De som med fordel kan brukes er i tillegg til salt og pepper, fiskekrydder (det med safran),Barbeque( gjerne med chili),pepperlime og urtekrydder. Utover dette kan du selv velge, men disse få gir deg mange muligheter, sier Gjønvik.

Av andre råvarer nevner han ris (gjerne helkornet), noe tørket pasta, couscous, maizena (stivelse til jevning) smakstilsetninger som for eksempel fond (flytende kraft), pastakraft og lignende.

- En god olje til steking (gjerne raps eller solsikke) samt en smaksolje av oliven(virgin) er også greit å ha, men ikke bruk virgin olivenolje til steking da den ødelegges av sterk varme, sier kokken og fortsetter;

- Hermetisk tomat (selvsagt er frisk det beste) og kokosmelk er også et greit utgangspunkt i mange retter. Dette får du kjøpt hermetisk eller i kartong. Du vil komme langt med en del hermetisk lukkede og tørkede varer i skapet hvis du ikke har stor plass, og vil ha impulsive muligheter i matlagingen. Supplerer du så med friske grønnsaker, fisk, kylling og kjøtt som kan ligge på kjøl eller i fryseren, trenger du ikke store plassen. Fordelen i dag er at butikker ligger i nærheten og åpningstidene er lange.

Nødvendig utstyr

Skal du kokkelere må du selvsagt ha kjøkkenredskaper, men heller få gode enn mange dårlige. Kokken mener at kjøkkenredskap nummer én er gode kniver.

- Minst en rotkniv,en middels kokkekniv,en god brødkniv, og eventuelt en myk filétkniv. Viktig er det også at disse oppbevares riktig, gjerne på en magnetlist på veggen og aldri i skuffen. Videre anbefaler jeg en stavmixer, gjerne med stålstav da den tåler varme, en god stekepanne, noen gode kjeler og stålpinsett som kan brukes til visp og en stekegaffel, sier Gjønvik.

Han nevner også at sil kan være greit å ha i tillegg til tresleiv, stekespade og en god ballongvisp. Har du også et par middels stålboller kommer du langt. Litermålet og rivjernet er også nødvendig. Til slutt en god skjærefjøl som er stødig og gjerne av tre med litt størrelse på.

- Av elektrisk utstyr vil en god foodprosessor eller hurtigmikser gi deg uante muligheter. Da kan du lage smoothies, puréer, frukt- og bærdrikker med mer, og man kan også bake i en foodprosessor hvis man ikke har en egen mikser, sier kokken.

Rask kyllingwok

  • 3 kyllingbryst

  • 4 ss søt chilisaus + litt til servering

  • 250 g nudler, gjerne fullkornsnudler

  • 1 løk, 2 fedd hvitløk, 1 rød chili, 3 stk vårløk, 2 stilker selleri

  • 50 g peanøtter, 3 ss rapsolje eller annen nøytral olje, 5 ss soyasaus

  • Skjær kyllingfiletene i strimler og ha de i en pose sammen med chilisausen. La de marinere mens du starter med resten. Kok nudlene i masse lettsaltet vann, etter anvisning på pakken. Pass på at de ikke koker for lenge. Når de er ferdigkokte, heller du de over i et dørslag og lar det renne kaldt vann over slik at kokeprosessen stoppes.

  • Finhakk løk og hvitløk. Del chilien i to og skrap ut frøene med en teskje. Finhakk chilien og legg til side sammen med løken. Skjær vårløken og selleristilkene i tynne ringer. Har du små selleristilker, med grønne fine blad, hakker du med dem også. Legg til side. Ha peanøttene i en tørr wok- eller stekepanne, og rist til de blir brunflekkete. Legg dem til side.

  • Ha 2 ss olje i pannen og ha i løk, hvitløk og chili. Bruk ganske svak varme og la det surre til løken blir blank. Ta det ut. Ha i resten av oljen, sett på sterk varme og ha i kyllingbitene. Stekes til de er gjennomstekte, ca 4 minutter.

  • 3 kyllingbryst

  • Ha over soyasausen og la den koke litt inn, ca. 1 minutt. Ha i mesteparten av vårløken og selleristilkene, samt løkblandingen og bland alt sammen. Ha i nudlene og rør dem godt inn. Når de har blitt varme strør du over peanøttene og resten av vårløken og selleristilkene

  • FOTO: Matprat.no


Lite-kjkken220 Sebastian-Dahl220

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også