Lavkarbo-middager

Sliter du med inspirasjonen? Her er noen enkle og gode middagstips!

Lavkarbo-middager
Lavkarbo-middager
Sist oppdatert
Lavkarbo-kosthold er i vinden som aldri før, og stadig flere ønsker å bytte ut potet og pasta til fordel for middager med mindre karbohydrater.

Les også: 5 middager for single

Les også: 5 vegetarmiddager for kjøttetere

Les også: Drikk deg grønn


For nordmenn er det naturlig å inkludere mye karbohydrater i middagsmåltidene, og et lavkarbo-kosthold krever derfor for de fleste at man planlegger måltidene litt på forhånd. Det kan derfor være lurt å lage store porsjoner slik at du har til lunsj dagen etter.

Her er 5 enkle middager med lavkarbo:

1. Tomatsuppe
Ingredienser:
  • 500 g tomater
  • 1 løk
  • 1/2 frisk chili eller 1 knivsodd chilipulver
  • 1 ss olivenolje
  • 2 bokser hakkede tomater med basilikum og hvitløk
  • 1 l grønnsaksbuljong
  • 3 ss olivenolje
  • 1/2 ts havsalt
  • 1 ts pepper
  • 1 ss hakket basilikum/oregano eller 1/2 ts tørket
  • 2-3 hardkokte egg
  • Slik gjør du det:
    Skjær tomatene i båter, løken i skiver og finhakk chili. Fres løk og chili i en gryte med 1 ss olivenolje og tilsett de friske tomatbåtene. Tilsett de hermetiske tomatene og grønnsaksbuljongen. La alt koke i 15 minutter. Ta gryten av varmen og kjør blandingen med en stavmikser til en jevn suppe. Tilsett 3 ss olivenolje og smak til med salt, pepper og urter. Skjær eggene i båter og server dem til suppen.

    2. Innpakket fisk
Ingredienser:
  • 150 g hvit fisk per person - Tint frysevare eller fersk
  • Paprika, blomkål, tomat, purreløk, brokkoli, hvitløk, squash
  • Salt og pepper
  • Sitronsaft
  • Smør og olivenolje til pensling
  • Slik gjør du det:
    Riv store stykker av aluminiumsfolie og pensle folien med smør og olivenolje. Skjær så fisken i porsjonstykker og legg et fiskestykke på hvert folieark.

    Skjær grønnsakene i skiver og biter, og fordel dem på fiskestykkene. Legg 1-2 ss smør på grønnsakene. Strø litt salt og pepper og press litt sitronsaft over. Pakk folien godt sammen rundt hver porsjon, men pass på så det blir litt luft i pakkene.

    Legg pakkene i en langpanne og stek dem midt i ovnene ved 200 grader i cirka 15. minutter. Spises gjerne med rømmedressing.

    3. Koteletter med rosmarin og karri
    Ingredienser:
  • 4 koteletter
  • 1ss hakket frisk eller 1 ts tørket rosmarin
  • 6 dl fløte
  • 1-2 ts grovmalt pepper
  • 2-4 ts sterk karri
  • 1 ts salt
  • Rosenkål/salat
  • Smør til steking
  • Slik gjør du det:
    Varm opp stekepannen, smelt smøret og la det bli nøttebrunt. Legg i kotelettene og stek dem 3-4 minutter på hver side. Dryss over salt, pepper og rosmaring. Hell over fløte tilsatt karri og lade koke i 2-4 minutter.

    Legg lokk over pannen, trekk den vekk fra platen og la kotelettene ettersteke i varmen fra stekepannen i cirka 8-10 minutter. Server med dampkokt rosenkål og grønn salat.

    4. Biff i curry
    Ingredienser:
  • 500 g biffkjøtt i strimler
  • 1 boks kokosmelk á 400 ml
  • 3 ss rød karripasta
  • 3 ss fiskesaus (asiatisk)
  • 1 ss natreen
  • 2 stk små grønne chili, hakka
  • Slik gjør du det:
    Kok opp kokosmelken. Tilsett kjøttet og la det trekke i cirka 15 minutt.
    Ta opp kjøttet og legg det til side. Ha i karripasta, fiskesaus, sukker og chili over kokosmelken. Kok opp og la det trekke i cirka 10 minutter. Tilsett kjøttet og dryss nøttene over til slutt.

    5. Elgskavgryte
    Ingredienser:
  • 3 løk
  • 400 g bacon
  • Smør til steking
  • 800 g elgskav
  • 500 g sopp
  • 2-4 einerbær
  • 1 kvist frisk eller 2 ts tørket timian
  • 2 dl fløte
  • 4 dl rømme
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 2 ss tyttebær
  • Slik gjør du det:
    Hakk løk og skjær bacon i små biter. Smelt smør i en stor gryte og stek elgskav, løk, bacon og sopp i cirka 15 minutter. Tilsett hele einebær og timian. Hell over fløte, skru ned varmen og la retten putre i 15-20 minutter. Rør inn rømme like før servering. Smak til med salt og pepper og rør inn tyttebær. Server for eksempel med en mos av blomkål.

    Kilder: "Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter" av Dr. Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen, Lavkarbo.no
middag_hoyde.280x423

Denne saken ble første gang publisert 01/06 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også