Kald mat i varmen

Nå når varmen har lagt seg over store deler av landet, hvorfor ikke blåse en lang marsj i den varme middagen og heller bruke noe kaldt.

Sist oppdatert
Dette kan være enklere og raskere enn varm mat og friskt når en kommer hjem fra jobb etter en varm dag, og det frister mer å sitte ute enn inne.

Mye råvarer smaker godt nå og butikkene bugner av grønnsaker. Det fins og ferdig grillet kylling, kjøttpålegg og mye annet som passer på en varm dag. En kald potetsalat er også snadder sammen med feks spekemat eller kylling. En annen favoritt er ferskt brød med feks hjemmelagd potet, reke eller tunfisksalat.
Men la oss se på noen tips.

Den enkleste kyllingen
Gå innom butikken og kjøp en ferdig grillet kylling, en pose ferdig oppkuttet salat, en boks rømme, evt litt smak til rømmen og fersk baguette eller lignende brød.

Ta og rør rømmen med feks litt sitronsaft, sukker, eller mangochutney, eller en av følgende tilsetninger Chilisaus, presset hvitløk, gressløk, sylteagurk, hakket persille, kapers, rødbeter, løk, pepperrot, epler purre osv. Hakk det som ønskes i småbiter og rør i rømmen. Smak evt til med litt salt og pepper.
Legg så kylling på en tallerken, salat ved siden av, ha over ønsket dressing og legg ved ferske baguetter med smør. Enkelt og godt, en slager blant barn og voksne. Og husk å spise ute, samtidig som dere nyter det herlige været.

Bayonneskinke med appelsin
4 personer

1 kg lettsaltet,
røkt skinke - ferdig kokt

Coleslaw:
3-4 gulrøtter
2 epler
1 stor appelsin

Dressing:
2 ss olje, gjerne blanding av oliven- og solsikkeolje
1 ss appelsinjuice
1 båt presset hvitløk
1 ss finhakket persille

Lettrøkt kokt skinke. Ikke grillmat, ikke spekemat, men riktig sommermat

Skjær skinka i skiver og server den sammen med coleslaw og appelsinsaus.

Riv gulrøttene grovt på råkostjern og bland sammen med tynne skiver av epler og appelsin. Bland ingrediensene til dressingen og hell over

Kylling og aspargestallerken
3-4 personer 1 stk. lollo rosso salat
1 stk. ekebladsalat
1 bt. ruccula
20 stk. frisk grønn asparges
10 stk. kyllingfilet
5 stk. eple
10 stk. snittede soltørkede tomater
5 ss god olje
5 ss hvitvinseddik

Vask, ris og bland salaten og anrett den på tallerkener. Forvell aspargesen i 1 minutt - avkjøl. Stek kyllingfiletene og skjær i strimler. Skjær aspargesen litt på skrå før de danderes på salaten. Ha på resten av ingrediensene. Bland olje, eddik og soltørkede tomater og ha dette over salaten rett før servering.
Server gjerne med ferskt brød.

Skinke og pastasalat med hvitløksdressing
4 personer
1 isbergsalat
4 tomater
2 avokado
1 rødløk
200 g frisk sjampinjong
400 g røkt skinke
200 g pasta

Dressing:
2 båter hvitløk, finhakket
2 ss gressløk
3 dl rømme
½ sitron
1 ½ ts salt
½ ts pepper

1.Vask salaten og riv den i biter.
2.Del tomater, avokado, rødløk, sjampinjong og skinke i skiver
3.Kok den pastaen du ønsker etter anvisning på pakken, bland sammen med øvrige ingredienser
4.Finhakk hvitløk og gressløk og bland sammen med rømme, presset sitron, salt og pepper. Bland dressingen i salaten rett før servering, eller server den ved siden av.

Kylling- og pastasalat
1 grillet kylling
500 g pastaskruer
1 avokado
3 stk. stilkselleri i biter
1 rødløk i ringer

Dressing:
1 ts grov sennep
2 ss eddik
10 ss olivenolje
1/2 ts sukker
1 båt finhakket hvitløk
salt og pepper

Kok pastaen som anvist på pakken. Avkjøl i rennende kaldt vann. Del kylling- og avokadokjøtt i passe biter, og bland det sammen med resten av ingrediensene i en bolle. Bland dressingen og hell den over salaten. Server godt brød til.

Spekesild med yoghurtsaus
4 personer
8 kryddersild - eller spekesildfileter

1 stor løk
1 beger (175 ml) yoghurt naturell
1/2 ts salt
1 ss sitronsaft
2 hardkokte egg
hakket dill

En enkel middagsrett i sommervarmen.

Sild som kjøpes ferdig i fileter trenger vanligvis ikke vannes ut. Hakk løken og rør den sammen med yoghurt, salt, sitronsaft og syltet pepper. Hakk eggene fint og bland dem forsiktig i sausen. La sausen stå og trekke minst 30 minutter før servering. Anrett sildefiletene på fat og hell sausen over.
Dillkokte nye poteter passer utmerket til.

Salat ved bryggekanten
1 boks hermetisk asparges
1 fennikkel i skiver
1 salathode
1 bunt reddiker
100 g røkelaks i skiver
100 g gravelaks i skiver
1 boks blåskjell
dillkvaster

Dressing:
6 ss olivenolje (extra virgin)
3 ss hvitvinseddik
salt og pepper fra kvern

Forvell fennikelskiver i lettsaltet vann, ca. 3 minutter. Skylles godt i kaldt, rennende vann. Tørkes. Skjær reddikene i skiver. Rør eller rist sammen ingrediensene til dressingen. Fordel revet salat på tallerkner.
Bland resten av ingrediensene pent over og dynk med dressing.

Eller en god salat på ferskt brød

Tunfisksalat
Til ca. 10 brødskiver.
3 dl (1 beger ) Kesam
1 boks tunfisk i olje(150 g)
1 rødløk, finhakket
1 eple, i små terninger
1 ts karri
1/4 ts salt

En spennende salat som kan brukes til mer enn pålegg på brødskiva.

La tunfisken renne av seg. Skjær eplet i små biter og finhakk rødløken. Bland tunfisk, rødløk, eple, Kesam og karri. Smak til med salt. Passer også godt smurt på lefse eller myk tortilla, som rulles sammen. Spises hel sammenrullet, eller delt i mindre biter.

Ekte rekesalat
500 g hermetiske reker
1 liten boks asparges i biter
2 kokte gulerøtter i terninger
2 hardkokte egg i biter
1 strimlet salathode
1 liten boks sjampinjong i biter

2 dl majones
1 dl rømme

Bland dressingen og rør alt det andre inn forsiktig. Brukes som pålegg.

Potetsalat
10 kokte poteter i terninger
1 stor løk hakket.
1 liten purre i skiver
2-3 sylteagurker i biter
2 epler i biter

Dressing
2 dl majones
1 dl rømme
litt salt og pepper.
Litt væske fra sylteagurkene.

Lag dressingen, og tilsett deretter de andre ingrediensene.
Serveres til kylling, spekemat og grillmat

---------------

I samarbeid med: Matoppskrift.no

Bilder av: Knut Pettersen, Bengt Wilson, Astrid Hals

Denne saken ble første gang publisert 09/08 2004, og sist oppdatert 06/05 2017.

Les også