Ikke bare bær

Drikker og desserter med frukt og bær du ikke bør gå glipp av!

Sist oppdatert
Frukt og bær er sunt og ikke minst svært godt, og du kan få i deg rikelig av det i ulike deilige kombinasjoner.

Les også: Fruktige kaker

Les også: Kos med kveldssnacks

Les også: Hjemmelaget og sunt


Prøv ut disse lekre godsakene:

Blåbær og ananas smoothie

Ingredienser:
  • 250 gr blåbær
  • 0,5 liter ananasjuice
  • 0,5 liter yoghurt naturell
  • 2 ts vaniljesukker
  • sukker

  • Slik gjør du det:
    Blend ingrediensene og smak til med sukker. Man kan eventuelt legge ananasjuicen og yoghurten i fryseren, før man mikser smoothien. Slik oppnår man en "slushy" konsistens.

    Bærsorbet

    Ingredienser:
  • 400 g frosne bær (jordbær, bringebær, solbær, blåbær)
  • 2 dl yoghurt naturell
  • Søtstoff etter smak

  • Slik gjør du det:
    Kjør alt i food-processor og server sorbeten straks.

Enkel bringebærdessert

Ingredienser:
  • 300 gr bringebær
  • Cirka 50 gr sukker
  • 200 gr Creme Fraiche

  • Slik gjør du det:
    Kjør bærene i en blender sammen med halvparten av sukkeret.
    Sil blandingen og tilsett resten av sukkeret etter smak. Vend pureen inn i creme fraiche og hell i små porsjonsglass eller for eksempel små kaffekopper. La stå i kjøleskap et par timer før servering. Legg bærene på rett før servering, ellers kan de synke.

    Jordbær med sitron

    Ingredienser:
  • 250 g jordbær
  • Saft av 1/2 sitron
  • Knapt 1 ts flytende søtningsmiddel

  • Slik gjør du det:
    Bland rensede bær, sitronsaft og søtningsmiddel og rør godt rundt. La bærene trekke i 20-30 minutter før servering.

Plommekompott

Ingredienser:
  • 30 stk plomme
  • 200 g sukker
  • 1 dl hvitvin
  • 2 ss potetmel
  • 4 ss kaldt vann

  • Slik gjør du det:
    Del plommene, fjern steinen og del fruktkjøttet i biter. Ha plommene i en kjele, hell på hvitvin og sukker og la det koke opp. Småkoke videre i 10 minutter til plommene er møre. Rør ut potetmelet i vannet og hell det forsiktig i plomme under omrøring. Plommekompotten må ikke koke etter at jevningen er tatt i.

    La kompotten avkjøles litt før servering. Server med vispet krem eller fløtemelk til. Noen mandelflak på toppen gir litt sprøtt å tygge på.

    Bananorama smoothie

    Ingredienser:
  • 2 stk fryst banan - i mindre biter
  • 2 dl yoghurt naturell
  • 2 dl melk
  • 2 ss lønnesirup eller etter smak
  • 4 stk valnøttkjerner

  • Slik gjør du det:
    Ha banan, yoghurt, melk, sirup og valnøttkjerner i en blender og kjør til du får en luftig smoothie.
    Hell smoothien over i glass og pynt med sugerør og bananskiver.

    Vekk-med-forkjølelsen-smoothie

    Ingredienser:
  • 1 stk kiwi - skrelt og delt i biter
  • ½ stk papaya - skrelt og delt i biter
  • 2 stk appelsin - skrelt og delt i biter
  • 3 stk isbiter
  • 2 ts revet frisk ingefær
  • 3 dl appelsinjuice

  • Slik gjør du det:
    Isbitene kan gjerne lages av juice. Alt kjøres i en blender eller hurtighakker til konsistensen er myk og fin. Tilsett kiwi-bitene til slutt, da de små, sorte kiwisteinene ofte blir knust og vil lage en besk peppersmak om smoothiemassen blir kjørt for lenge.
    Hell i glass og server umiddelbart.

    Kilder: Matoppskrift.no, mineoppskrifter.no, frukt.no
berry_hoyde2.gif berry_hoyde1.gif

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også