I glasset på julekvelden

Vi har spurt ekspertene om tips, her er den smakfull vinen som passer perfekt til julematen.

Sist oppdatert
Julemiddagen fortjener god drikke i glasset. Øl og akevitt er selvskrevne valg for mange, men flere og flere velger andre varianter, både med og uten alkohol.

- En god eplemost er en fin festdrikk for hele familien, se etter en med de samme egenskapene som en vin til julematen bør ha: Høy friskhet, god fylde og konsentrert, lang ettersmak og kanskje litt sødme. Husk også på å servere vann med eller uten kullsyre til den salte julematen, skriver Vinmonopolet på sine nettsider.

Eplemost i gourmetversjon, for eksempel fra Balholm, Ringi eller Liereple, selges i dagligvarebutikker med godt utvalg, og Vinmonopolet har også flere varianter i sitt sortiment.

Ønsker du derimot vin til maten har du mye å velge mellom. Her er ekspertenes tips:

Vinanbefalinger


Vintips fra Kvinneguidens vinekspert Svein Lindin ved Vinofil.no:
  • Quinta do Passadouro 2005
  • Dyp rød farge. Aroma av mørke bær, anis, krydder samt et hint av mineraler. Konsentrert fruktsødme med god syrlighet og balanserte tanniner. Lang elegant ettersmak uten preg av 20% alkohol. Kr. 369,00.
  • Vigne Nuove di Musella Valpolicella Superiore 2008
  • Dyp blålilla farge. Aroma av mørke bær, kirsebær, krydder og et hint av mandel. Balansert syrlighet og lang ettersmak. Mye vin for pengene. Kr. 129,90.
  • Kloster Eberbach Riesling Trocken 2009
  • Delikat grønnskjær på farge. Fruktig, ren, eplepreget, citrus/blomsterlignende aromabilde. Rik, elegant, slank, syrefrisk vin i munnen. Tørr. Kr. 136,80.
  • Prieur Sancerre 2008
  • Lys gulgrønn farge. Aroma av solbærblader, sitrus og vegetale toner. Frisk syrlighet med god mineralsk ettersmak. Didier og Philippe Prieur leverer varene år etter år! En av mine personlige favoritter til chevre og asparges. Kr. 179,90.
  • Tarlant Cuvée Louis Tarlant Champagne Brut
  • Lys gyllen farge. Aroma av brød, modne epler og honning. Elegant Champagne med flott syre og mineralsk ettersmak. Kr. 430,00.

Les også: Vin til julematen

Les også: Røde vinvinnere

Les også: Sprudlende gode vintips



Vintips fra importør Strøm og Bibendum:
  • Fortant Cabernet Sauvignon
  • Et glimrende alternativ for de som ønsker å ringe julen inn med stil. Vinen er laget på verdens mest kjente drue, Cabernet Sauvignon, og den tradisjonsrike vinen har en dyp rød farge og en fin, kirsebærpreget fruktaroma. Kr. 109,90.
  • Villa Borghetti Valpolicella Classico
  • Vinhusets resultater taler for seg selv - de produserer en av de mestselgende italienske rødvinene på polet, Villa Borghetti Valpolicella Classico. Inneholder lite garvestoff, og gir færre tunge hoder enn mye annen rødvin. Kr. 109,90.
  • Cecilia Beretta Ripasso
  • Omtales som sjeldent god av norske vinkjennere, og mye for pengene. Vinen passer spesielt godt til vilt og er også en god partner til nyttårskalkunen. Kr. 164,90.
  • Faustino V Reserva
  • En harmonisk, fyldig og rund smak med et fint preg av kirsebær og jordbær. Den nostalgiske vinen vil garantert falle i smak til julekosen. Kr. 149,90.
  • Ravenswood Lodi Zinfandel
  • For deg som vil skjemme bort venner og familie med en smakfull rødvin fra California. Har duft og smak av mørke høstbær, samt noe krydder og passer perfekt til juleretter av grillet kjøtt og lam. Kr. 369,90.
  • Cecilia Beretta Amarone Magnum
  • En kompleks og elegant kvalitetsvin som lages på tørkede druer, noe som fører til at smaken blir mer konsentrert. Kr. 669,90
  • Anna de Codorníu Brut
  • Spanjolenes favoritt Anna de Codorníu kommer fra verdens eldste produsent av cava. Slank og feminin i stilen, både i smak og form. Vinen har en rik duft og smaker friskt og fruktig. Kr. 119,90.

    Vintips fra Vinhuset NoFra:
  • Grand Housteau 2009
  • En allround rødvin som passer til de fleste kjøttretter. Veldig bra både til svineribbe og pinnekjøtt. Kr. 106,90.
  • Domaine La Bastide Syrah "Les Genetes" Vieiles Vignes 08
  • Passer til de aller fleste kjøttretter, gjerne med litt krydder. Ribbe, pinnekjøtt og fjærkre og vilt. Kr. 99,90.
  • Champagne Drappier Carte Blanche
  • Passer til aperitiff, supper, forretter, skalldyr og fisk og dessert. Kr. 249,90.
  • Casabianca Prosecco Brut DOC
  • Passer til aperitiff, forretter, skalldyr, fisk og pasta. Kr. 116,90.

    Vintips fra Niclas Tuomela, utdanningsansvarlig i Treasury Wine Estates
  • Rosemount Gewürztraminer Riesling 2009.
  • Denne australske vinen passer til rakfisk, men også til skalldyr og lyst kjøtt. Kr. 99,90 på Vinmonopolet.
  • Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2007.
  • En vin med preg av sitrus, papaya og litt voks. Eikepreget ettersmak. Passer til fisk, lyst kjøtt og svinekjøtt. Kr. 124,90.
  • Wolf Blass Gold Label Riesling 2005.
  • Dette er en frisk vin med behagelige frukter i smaksbildet. Kr 199,90.
  • Lindemans New Frontiers Fairtade Cabernet Sauvignon Petit Verdot 2008.
  • Laget av mørke bær og har en god balanse mellom sukker, syre og tanniner, også kjent som garvesyre. Passer best til storfe, lam og småvilt. Kr. 99,90.
  • Matua Valley Pinot Noir 2009.
  • Lys rød på farge, frisk og fruktig med en aroma av røde bær og jord. Lettdrikkelig og har en ettersmak av fine og forsiktige tanniner. En vin som passer til fet mat og fisk. Kr 125.
  • Beringer Cabernet Sauvignon 2007.
  • En vin fra California, lagret på fat. God fruktighet med toner av vanilje. Passer til storfe, lam og svinekjøtt. Kr. 99,90.

Vin220

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også