Herlige sommerviner!

Her er tipsene fra vineksperten pluss knallgode thai-oppskrifter!

Sist oppdatert
Mat fra Thailand gir med sine mange smaker og spicy karakter ofte utfordringer når det gjelder vinvalg.

Krydret mat og vin

Vinekspert Svein Lindin forteller derimot at om du mixer dette mot vin som er fruktdrevne, får du en flott opplevelse.

- Albarino og Torrontés druen, henholdvis fra Spania og Argentina, kan gi deg disse gode smakssopplevelse mellom krydret mat og vin, sier Lindin Sommerlier.
  • Tierra de Luna Alta Coleccíon Torrontés Argentina Mendoza 2008 kr. 119
  • Torrontés er den hvitvinsdruen Argentina er mest kjent for. Druen kommer opprinnelig fra Galicia i Nord-Spania og tilhører Muscat-familien. Torrontés produserer aromatiske viner i områder hvor klimaet er varmt og fuktig.
  • Paco & Lola Albarino 2008 kr. 149,90
  • Vinmarkene til denne vinen ligger i Salnés, en dal med lang historikk for druedyrking og vinmaking, trolig innført fra Sentral Europa av Benediktinermunker i det 12 århundre. Den smaker fortreffelig!

    Vinene anbefales servert i 12-13 grader for å fremheve frukten

    Her får du tre knalloppskrifter å prøve ut sammen med vinen. Oppskriftene er enkle mens råvarene er litt ukjente for mange. Leter du i asiatiske butikker, finner du råvarene der.

Tom Kha Pu (eller helt konge!)


Handleliste:
  • Grønnsakbuljong, helst flytende
  • 2 dl kokoskrem (ca)
  • 2 dl kokosmelk (ca)
  • 2 kaffirlimeblader (eller 1 ss hvis allerede knuste)
  • 2 stilker sitrongress (eller biter på glass)
  • 1 lime
  • 1 sjalottløk
  • 1 korianderplante på rot (eller en liten potte)
  • 1 rød chili
  • 5-6 skiver ingefær, gjerne galangal-typen
  • 1-3 ss fiskesaus (nam plah)
  • 1 ts palmesukker (eller demerarasukker)
  • 2 kongekrabbeben
  • 8-10 sukkererter
  • 4-5 østerssopp eller kongeøsterssopp

  • Fremgangsmåte:

    Lag en pasta av sjalottløk, sitrongress (det som er mykt inni), korianderblader, chili og galangal; bruk food processor eller morter.

    Kok opp buljong (4-5 dl) sammen med kokoskrem og melk samt limeblader. Tilsett pastaen, la koke i ca 10 minutter og sil deretter.

    Grill kongekrabben lett, eller la den være naturell. Del soppen og ha den oppi suppen, del sukkerertene i 2 eller 3 deler og ha oppi, og deretter fiskesaus, limejuice og sukker. Smak av; den skal smake litt sterk, salt og syrlig. Ha til slutt i krabben og dryss korianderblader over.

    Server og nyt!

Grapefrukt med scampi (eller thailandsk rekecocktail!)


Handleliste:

  • 500 gr scampi, gjerne økologiske, rå og dypfryste
  • 2 ss maisolje til steking
  • 3-4 grapefrukt, gjerne rosa
  • 2 ss hakkede korianderblader til pynt

  • Dressing:
  • 2-4 små, røde chili
  • 1 ss brunt demerarasukker
  • 1 ss fiskesaus
  • 1 ts soyasaus
  • 3 ss limesaft
  • 1 ss hakkede korianderblader
  • 2 sjalottløk
  • 2 vårløk
  • 3 ss vann

  • Fremgangsmåte:

    Se til at scampiene er tint når de skal brukes. Lag dressing; bland alle ingrediensene godt sammen. Sjalottløken skal være finhakket og vårløken i tynne skiver, fjern eventuelt kjernene på chilien for å gjøre dressingen mindre sterk.

    Skrell scampiene, men la siste ledd på halen bli igjen. Kutt langs ryggen og fjern tarmen. Kutt av skall og hvite hinner på grapefrukten og skjær ut fileter frie for hinner.

    Varm oljen i en wok eller stekpanne. La det bli skikkelig varmt, ha i scampiene og stek i 2 minutter. Ta dem ut og legg sammen med grapefruktfiletene. Hell så over dressingen og pynt med fersk koriander.

    Server gjerne i et transparent glass.


Thailandsk salma-salat


Handleliste:
  • 300 gr salma, helst ryggfilet
  • 50 gr vårløk i tynne skiver
  • 50 gr hakkede korianderblader
  • 50 gr ruccolasalat
  • 50 gr selleristilker
  • 1 stor rød chili i tynne ringer
  • Til dressing:
  • 40 gr revet ingefær, gjerne galangal
  • 2 ss sesamolje
  • 4 ss soyasaus
  • 4 ss sjalottolje; 5 ss maisolje til steking, 2 sjalottløk i tynne skiver
  • 2 ts ristede sesamfrø
  • Litt sitronskall
  • Fremgangsmåte:

    Skjær laksen i tynne, delikate skiver. Bland forsiktig fiskeskivene og grønnsakene sammen og anrett på et pent fat, gjerne et glassfat.

    Varm stekoljen i stekepannen og stek løken til den er sprø. Rør så sammen sjalottoljen med resten av dressingen og hell over salaten. Pynt med sprøstekt løk.

Denne saken ble første gang publisert 28/05 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også