Her er matmytene!

Det sies mye rart om mat. Her avliver vi flere av mytene.

Publisert Oppdatert

Er alt det du har hørt om mat sant eller er det bare tøys? Vi har funnet svaret på en rekke av matmytene:

 

Rødt kjøtt inneholder mye fett, i motsetning til kylling
Det stemmer ikke. Rent rødt kjøtt og rent fjørfekjøtt kan være nesten like magert. Når det gjelder rødt kjøtt avhenger fettmengden av hvor på dyret kjøttet er fra. Hos fjørfe sitter fettet som regel i skinnet og rett under skinnet.

 

All mat merket "light", "sunt" eller "lett" er sunne
Niks. Reglene for merking av matvarer sier nemlig at en matvare kan merkes på denne måten dersom det totale energiinnholdet er redusert med minst 30 prosent fra det opprinnelige produktet. Men det betyr ikke nødvendigvis at produktene inneholder lite fett eller sukker.

 

Småspising gjør at du legger på deg
Dette er ikke riktig. Faktisk øker du forbrenningen av å spise mange små måltider fremfor noen få store per dag. Bare pass på at ikke alle småmåltidene er boller og brus eller noe annet usunt.

 

Du kan få kreft av kunstig søtstoff
Dette er omstridt, men det finnes ingen forsking som støtter påstanden om at søtstoffer i vanlige mengder kan være kreftfremkallende.

 

Light-brus gjør deg fet
Du blir ikke fet av Light-brus. Brusen inneholder nemlig ingen kalorier. Om du spiser godteri eller chips sammen med light-brusen, blir imidlertid sluttresultatet et annet.

 

Poteter er fetende
Det er de ikke. De inneholder faktisk lite kalorier, og gir deg samtidig god metthetsfølelse. Dette gjelder imidlertid rene poteter, og ikke behandlet potet som for eksempel potetgull eller pommes frites.

 

Du får større muskler av å spise masse protein
Så enkelt er det nok ikke. De fleste behøver omtrent 0,8 gram proteiner per kilo kroppsvekt. Spiser du mer enn du behøver, vil overskuddet bli lagret som fett eller brukt som energi.

 

Det er bedre å drikke melk til frokost enn appelsinjuice
Dette er feil. Du får næring fra både melk og juice, men litt ulik type. Melk gir både væske, fett, fettløselige vitaminer og kalsium, mens appelsinjuice gir deg væske, C-vitamin og tilskudd av fruktsukker og fiber.

 

Pizza er fetende
Det er ikke mulig å si at en enkelt matvare er fetende. I følge Forbrukerportalen inneholder en frossenpizza omtrent ni prosent fett, og det er ikke en god type fett. Men du blir ikke fetere av å spise pizza enn andre matvarer. Det som er viktig, er om du får i deg mer mat enn du trenger, uavhengig av om dette er pizza, pølser, salat eller noe annet.

 

Du må spise kjøtt for å få i seg nok proteiner
Absolutt ikke. Du kan dekke ditt proteinbehov ved å drikke melk og spise melkeprodukter, bønner, linser og kornvarer.

 

(Kilder: Matportalen, KK, Forbrukerportalen, Plusstid)

mat5

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning