Gaver som faller i smak

Til den som har alt; spiselige gaver!

Sist oppdatert
Desember er måneden hvor man gir bort gaver, enten det er i kalendere, til vertinnen man besøker eller om det skal ligge under juletreet. Problemet vi ofte møter på, er når vi skal ordne gave til personen som virkelig har alt og som skaffer seg det hun eller han trenger selv.

Smakfulle gaver

Da kan kreavtiviteten ganske enkelt stoppe opp. Heldigvis finnes det løsninger i gaver som smaker!

- Dette er til glede for både små og store. I tillegg blir gaven ekstra personlig og det er alltid hyggelig å få noe som smaker, forteller Marianne Hayes Antonsen, Matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Er du invitert i selskap og har lyst til å ha med en liten oppmerksomhet til vertskapet? Eller lurer du på hva du skal gi i julegave til noen som har det meste?

Her får du noen ideer til spiselige gaver som både er hyggelige å gi og å få.

- Litt cellofan og et pent pyntebånd er alt som skal til for å lage en lekker gave. Du kan også kjøpe søte krukker eller lage fine kremmerhus som fylles med godsaker, forteller Antonsen.

Det beste med denne type gave er at mange kan få gleden av den. Også i lang tid etterpå.

- Er man ekstra kreativ kan man legge ved oppskriften, enten som en skrift på krukken, eller klistret på kortet. På den måten gir du også mottakeren enda en gave; inspirasjonen til å lage godsakene selv når det er tomt, sier hun.

Her får du hennes beste tips til julegaver som smaker godt:

Fløtekarameller

Ca 50 stykker

Tid: Mellom 40-60 minutter

Middels vanskelig
  • 100 g smør
  • 2 dl kremfløte
  • 100 g sukker
  • 1 dl lys sirup
  • 1 ts vaniljesukker
  • Fremgangsmåte:

    Alle ingrediensene has i en kjele og kokes opp. La det hele koke under omrøring i ca. 10-15 minutter. Koketiden avhenger av koketopp og type kjele.

    Når det begynner å tykne og får en lysebrun farge sjekker du temperaturen på karamellmassen med et termometer. Temperaturen skal være 118 grader. Hvis du ikke har et steketermometer, kan du sjekke temperaturen med «karamelltesten». Da tar du en dråpe med karamellmasse og dypper i kaldt vann. Kan dråpen rulles til en kule er massen varm nok.

    Hell massen over i en teflonbelagt brødform eller liknende. Er ikke formen teflonbelagt må bunnen dekkes med bakepapir. La massen avkjøles i formen i noen timer og kutt den opp i passende biter.

    Engelsk sjokoladefudge

Ca 50 stykker

Tid: Mellom 40-60 minutter

Middels vanskelig
  • 400 g sukker
  • 100 g smør
  • 1 dl kremfløte
  • 1 dl helmelk
  • 100 g hvit eller mørk kokesjokolade
  • 1 ss kakaopulver
  • 50 g lys sirup
  • 2 ts vaniljesukker
  • 50 g smør Fremgangsmåte:

    Ha sukker, smør, fløte, melk, sjokolade, kakao og sirup i en tykkbunnet kjele, helst med nonstick belegg.

    Varm opp blandingen under svak varme og rør med en tre redskap til massen begynner å koke.

    Bruk en slikkepott og dra ned alt som ligger på kantene av kjelen. Stikk et karamelltermometer ned i blandingen og la blandingen stå og koke uten omrøring ved middels varme til termometeret viser ca 114 ºC. Dette tar ca 10 til 15 minutter. Det må det ikke røres i gryten, mens massen koker inn. Dette har med krystalliseringen av sukkeret å gjøre.

    Når massen kommer opp til 114 grader helles blandingen over i en langpanne. Bruk ikke en slikkepott for å ta med masse som har samlet seg rundt kantene av kjelen. Tørk av steketermometeret slik at dette blir rent. Stikk det nedi fugdemassen og legg skiver av smør oppå massen og dryss vaniljesukker over. La massen kjøle ned uten omrøring til mellom 50 og 47 grader.

    Når massen er kommet ned til ca 47 grader, skal massen bearbeides med en slikkepott eller lignende til massen er så kald og seig at den flyter meget sakte utover. Hvis man ønsker å tilsette nøtter eller lignende gjøres dette før fudgen helles i formen. Fudgen overføres til en brødform som er kledd med bakepapir og settes kaldt i noen timer eller natten over. Kuttes i passende terninger.

    Kakaolikør

20 porsjoner

Tid: 20-40 minutter

Middels vanskelig
  • 3 dl vann
  • 3 dl kremfløte
  • 2 ss pulverkaffe
  • 2 ss kakaopulver
  • 3 eggeplommer
  • 5 ss sukker
  • 2 dl vodka Kok opp vann, fløte, kaffe og kakao. Visp sammen eggeplommer og sukker. Spe den varme væsken i eggblandingen og rør kraftig.Hell alt tilbake i kjelen og kok forsiktig opp under omrøring til væsken begynner å tykne. Avkjøl og bland i spriten. Fordel likøren på pene flasker og oppbevar dem kjølig. Likøren er holdbar i flere måneder.

    Vørterbrød

    2 brød

    Tid: over 60 minutter

    Middels vanskelig
  • 50 g gjær
  • ½ dl helmelk
  • 1 dl lys sirup
  • 1 flaske vørterøl
  • 50 g smør
  • 6 dl siktet rugmel
  • 7 dl hvetemel
  • 2 ts malt anisfrø
  • 1 ts malt nellik
  • 1 ts salt
  • 2 dl rosiner
  • I stekeovn på 200 ºC i 40 - 50 minutter.

    Rør ut gjæren i lunken helmelk , sirup og vørterøl, smelt smøret og bland dette i væsken. Tilsett mel, krydder, salt og rosiner etter smak. Arbeid deigen raskt og godt sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Dryss over mel, dekk med klede og la deigen heve til dobbel størrelse. Del deigen i to og trill den til runde kaker. Etterhev i 30 minutter. Stekes nederst i ovnen.

    Karrisild

    4 porsjoner

    Tid: 20-40 minutter

    Middels vanskelig
  • 200 g kryddersild, fileter
  • 2 dl lettrømme eller matyoghurt
  • 1 ss karri
  • 1 dl finhakket purre
  • 1 lite eple
  • 2 ss frisk finhakket dill
  • Legg sildefiletene i vann eller like deler vann og melk i ca 60 minutter, så de ikke blir for salte. Ta silden ut av væsken, og skjær den i biter. Bland sammen sausen og hell den over silden. La silderetten stå og trekke i noen timer før servering. Servér grovbrød til.
nr1 nr2 nr3

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også