Erstatt snopet

Lever du lavkarbo? Det er mulig å kose seg allikevel!

Publisert Oppdatert
I mylderet av tips og triks for et sunnere liv er det lett å gå seg vill. Og lørdagskos i form av en selleristang kan vanskelig erstatte chipsposen eller sjokoladeplaten. Eller?

Les også: Digg restemat

Les også: Gå varig ned i vekt

Les også: Derfor kommer kvisene


I boken "Frisk med lavkarbo - nytt liv med riktig mat" presenterer bokens forfatter, lege, dr. med. Sofie Hexeberg, en rekke oppskrifter. Også når det kommer til snacks og godterier.

Vi har spurt henne om man allikevel kan unne seg litt snacks av typen potetgull eller melkesjokolade innimellom? Eller bør man holde seg unna alt slikt om man skal ha noe effekt av lavkarbokosthold?

- Jeg anbefaler at man erstatter disse med for eksempel nøtter og 70 prosent sjokolade fordi disse snacksene er sunnere og inneholder færre karbohydrater. Hvis man tøyer grensene skjer det gjerne oftere og oftere, man mister fokus og kommer raskt tilbake til sine gamle vaner, svarer hun.

Unngå søthunger
Hun forteller at mange får søthunger ved å innta potetgull og melkesjokolade og at det kan vare i flere dager etter inntaket. Man gjør det derfor mye enklere for seg selv ved å unngå slike utskeielser.

- Noen kan unne seg litt ekstra på lørdagskvelden og likevel redusere vekten og føle seg vel. Andre går ned ½ kilo i hverdagen og legger på seg ½ kilo i helgen slik at de er like langt. Enkelte får vondt i magen, blir trette eller får migrene når de skeier ut. Men det er jo stor forskjell på om man smaker på eller spiser 200 gram sjokolade. Noen kan spise en rute og er fornøyd, mens andre gir seg ikke før hele sjokoladen er spist opp når de først har begynt, eksemplifiserer kostholdseksperten.

Men hva spiser hun selv når hun skal unne seg noe ekstra?

- Daglig spiser jeg god fet mat som gjør meg mett og fornøyd. Behovet for noe ekstra er derfor sjelden tilstede. I helgene lager jeg ofte ekstra gode middager hvor jeg bruker råvarer jeg ikke bruker til hverdags. Tar av og til litt 70 % sjokolade, salte nøtter eller hjemmelaget dessert hvor jeg bruker Sukrin istedenfor sukker. Stort sett føler jeg ikke behov for noe søtt og det gjelder de fleste som spiser lavkarbo, svarer Hexeberg.

Her er noen av hennes forslag til lavkarboalternativer til kveldskosen:

Sjokolademousse
6-8 porsjoner

Ingredienser:
 • 150 g 70 % sjokolade
 • 2 ss sterk kaffe
 • 3 dl kremfløte
 • 3 egg, skilt i plomme og hvite
 • 100 g Sukrin
 • Slik gjør du det:
  Smelt sjokoladen sammen med kaffen i vannbad. Pisk så kremfløten til krem i en bolle. Pisk eggeplommer og Sukrin til tykk eggedosis i en annen bolle. Bland sjokoladeblandingen med eggedosis.
  Pisk eggehvitene stive i en tredje bolle. Bland så sjokoladeblandingen med den piskede kremen og vend inn de piskede eggehvitene til slutt.

  Ha moussen over i en serveringsskål eller dessertskåler. Sett den til avkjøling i minst to timer i kjøleskap og server. Pynt gjerne med krem søtet med Sukrin eller mandelflak.

Sorbet
1 porsjon

Ingredienser:
 • 200 g frosne bær
 • 1 lite beger yoghurt naturell
 • 1 ts sitronsaft
 • 4 ss Sukrin
 • Slik gjør du det:
  Bland alle ingrediensene med stavmikser eller hurtigmikser, og desserten er klar til servering.

  Ostechips
  Riv ost av typen hvitost og parmesan, og legg de i små topper på et bakepapir. Stek ostetoppene midt i ovnen ved 175 grader i 4-5 minutter, eller til de har fått en gyllen farge. Pass på at de ikke blir brent. Du kan lage ostechips i mikrobølgeovnen også, men da kan du like gjerne bruke ostehøvel og lage osteflak som du legger på bakepapir. La osteflakene stå i ovnene til de bobler, cirka 2 minutter. La dem avkjøles. Ostechipsene smaker også godt til supper, som snacks og kan brukes til taco i stedet for tortillaer eller tacoskjell.

  Konfekt
  Ingredienser:
 • 250 g Cocosa med kokossmak
 • 250 g 70 % sjokolade
 • 300-400 hakkede nøtter eller mandler
 • Slik gjør du det:
  Sett glasset med Cocosa i varmt vann slik at kokosfettet blir flytende. Brekk så sjokoladen i biter og smelt dem i vannbad. Hell det flytende kokosfettet i den smeltede sjokoladen og bland godt. Fyll en liten langpanne eller en annen egnet form med hakkede nøtter eller mandler. Hell deretter sjokolademassen over nøttene. Sett sjokolademassen kjølig til den stivner.

  Skjær sjokoladen opp i små konfektbiter. Oppbevar dem kjølig eller frys dem. Ønsker du en variasjon kan du ha revet skall av 2 appelsiner for en friskere smak.

  Alle oppskriftene er hentet fra boken "Frisk med lavkarbo - Nytt liv med riktig mat" av dr. Sofie Hexeberg.
snopet_hoyde sunn_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning