Pose eller ikke?

Dette avgjør om du skal ha pose på brødet

Plastpose, papirpose eller "nakenbrød"? Det er èn faktor som avgjør.

LURT TRIKS: Det er lurt å fryse ned brød du ikke spiser samme dag. Når du tiner det opp igjen, kan du la det ligge uten pose for å hindre at fukten samler seg i posen og gjør brødet bløtt.
LURT TRIKS: Det er lurt å fryse ned brød du ikke spiser samme dag. Når du tiner det opp igjen, kan du la det ligge uten pose for å hindre at fukten samler seg i posen og gjør brødet bløtt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Sist oppdatert
ØNSKER SPRØ SKORPE: Ingvill Dyrvang og mannen Ettore Lo Monaco har aldri pose på brødene. - Jeg liker sprø skorpe, når man tar pose på brødet, blir skorpen myk fordi fuktigheten fanges inni posen, sier Dyrvang.
ØNSKER SPRØ SKORPE: Ingvill Dyrvang og mannen Ettore Lo Monaco har aldri pose på brødene. - Jeg liker sprø skorpe, når man tar pose på brødet, blir skorpen myk fordi fuktigheten fanges inni posen, sier Dyrvang. Foto: Foto: Italiensk Bakeri AS

Enten du baker selv, kjøper fra butikken eller bakeriet, er lagringsmetode viktig for hvordan brødet holder seg. Har du pose uten på brødposen, og oppi en brødboks i tillegg? Eller lar du det ligge åpent på benken etter bruk?

Kanskje sverger du til å svøpe inn brødet i et kjøkkenhåndkle? Mulighetene og variantene når det kommer til lagring av brød, er store. Men hva er best? Spesielt når du lykkes med gjærbaksten, ønsker du jo at det skal være smakelig lengst mulig.

Pose utenpå posen

- Det er ikke så godt å si om du oppbevarer brødet best i papirpose, plastpose eller brødboks. Selv har jeg det i plastpose i en skuff. Men min far, som var baker i femti år, hadde det i papirpose til kvelden kom. Så lå det i plastpose til dagen etter, og de siste skivene ble brukt til frokost og eventuelt lunsj, sier Ida Larsen som eier Heggedal Bakeri i Asker sammen med sin bror.

Selv om hun selv ikke er baker, har Ida Larsen lang erfaring med brød og bakeprosesser, da hun er barnebarn av Karsten Larsen som startet bakeriet i 1932.

- Vi baker brødene på gamlemåten om natten, og de stekes mellom klokken 5 og 7 om morgenen. Da kommer de ferske og nystekte til butikken, .

Ingen skorpe med plast

Det som skjer når du putter brødet i plastpose, er at fuktigheten i brødet holdes inne i posen sammen med brødet. Dette vil gjøre skorpen seig.

- Fordelen med å oppbevare brødet i papirposen, er at skorpen holder seg sprø, sier Larsen.

Dette har du sikkert lagt merke til hvis du har kjøpt et brød som allerede er pakket i plast når det ligger i butikkhyllen. Disse brødene har ikke sprø skorpe i det hele tatt, noe som gir en annen opplevelse når det spises.

- En annen ting med de plastpakkede brødene er at de ikke er dagsferske og de kan inneholde konserveringsmidler. De fryses ned etter steking, og så tiner butikkene dem opp igjen før de legges i hyllene, forteller hun.

ULIK HOLDBARHET: Ulike brødtyper har ulik holdbarhet. Men alle vanlige brød er ferskvare og beregnet på å spise innen et par dager.
ULIK HOLDBARHET: Ulike brødtyper har ulik holdbarhet. Men alle vanlige brød er ferskvare og beregnet på å spise innen et par dager. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Posemotstanderne

Lagringsmåte avgjør smaksopplevelsen

Klikk.no har snakket med eier av Heggedal bakeri Ida Larsen, Icas innkjøpssjef for brød Johan Lindquist og daglig leder ved Italiensk Bakeri AS Ingvill Dyrvang.

De er som nordmenn flest, og har vidt forskjellig syn på hvordan brødet oppbevares best. Det de alle er enige om, er at lagringsmetode påvirker smaksopplevelsen på den måten at skorpen blir seig hvis du oppbevarer brødet i pose.

Det er dermed dine egne ønsker for hvordan brødet skal oppleves når du spiser det, som bestemmer hvordan du best lagrer brødet.

I tillegg vil brød som lagres uten plastpose, tørke ut i stedet for å mugne.

Mange er regelrette motstandere av plastpose på brød i det hele tatt. På Åpent bakeri fraråder de plast:

"Legger du brødet i en plastpose, tar det bare noen timer før den deilige skorpa, er blitt myk og seig - og bare slitsom å tygge på.", skriver de på sine nettsider.

Produktutvikler og baker i Regal, Fredrik Anderssen sier han aldri oppbevarer brødet i plast.

- Du mister den fine kvaliteten i et godt brød: Sprø skorpe og saftig inni, sier han til DinSide.

Spis det samme dag

- De fleste brød er ferskvare, og dermed også best samme dag som de er bakt. Skal du spise brødet samme dag, trenger du ikke bekymre deg for hvordan det skal oppbevares. La det ligge på fjølen til du skal spise det.

Hvis du svøper brødet i et linhåndkle, eller legger det direkte i brødboksen, holder det seg saftig og godt i et par dager. Oppbevarer du brødet på denne måten, beholder du også den sprø skorpen. Det samme gjelder hvis du har en papirpose å oppbevare brødet i, skriver de.

Det er ikke innkjøpssjef for brød og bakevarer på Ica, Johan Lindqvist enig i.

- Man bør ikke oppbevare brødet uten noe utenpå. Da blir det tørt, sier han.

- Pose forlenger holdbarheten. Ulempen er at skorpen etter hvert blir myk. Å ha papirpose inni plastpose, er unødvendig fordi det er plastposen som forlenger holdbarheten. Har du brødet bare i papirpose, vil denne trekke fukt ut av brødet og det blir raskere tørt.

Lindqvist mener også at du bør ha oppskåret brød i plast.

- Da blir holdbarheten bedre enn om du har det i papirpose.

Fyser du ned brødet, har Åpent bakeri et godt tips til hvordan du best tiner det opp igjen:

- Når du tar brødet opp fra frysen, tar du det ut av plasten og lar et tine på kjøkkenbenken. Brød som du tar opp om kvelden for å spise til frokost, kan du gjerne pakke inn i et kjøkkenhåndkle, så holder det seg bedre.

- Et personlig valg

Italiensk Bakeri AS baker og leverer ferske brød og bakevarer fra lokalene på Lierskogen. Ingvill Dyrvang og mannen Ettore Lo Monaco har drevet med brød siden han og broren startet La Rosticceria i 1999 - som senere er blitt til Italiensk Bakeri.

- Om du bruker plast- eller papirpose, eller har det uten noen ting, er et personlig valg, og styres nok mest av hvordan du liker brødet ditt, sier Dyrvang.

Hun har aldri pose på brødet selv.

- Men det kan være mange årsaker til at man ønsker å ha det i plast, slik at skorpen blir myk. Enten at man liker det slik, eller man kan ha dårlige tenner. Det kan også ligge mye i hvordan foreldregenerasjonen gjorde det - om man er vant til myk skorpe eller ikke, tror hun.

- Personlig har jeg verken plast eller papir på, og lar det ligge bart i kurven med skjæreflaten ned.

- Blir ikke holdbarheten kortere om man ikke har noe utenpå brødet?

- Brød er ferskvare, og har normalt en holdbarhet på to-tre dager. Jeg vil anbefale å fryse ned halve brødet om man ikke spiser det i løpet av et par dager. Man kan også skjære hele brødet i skiver og fryse det, og ta ut de skivene man trenger hver dag.

Hun forklarer at ulike brødtyper også har ulik holdbarhet.

- Lysere eller lettere brødtyper holder kortest, mens brød bakt med ekte surdeig holder lengst.

Les også:

14 måter å bruke kanel på

- Jeg har hatt mer enn 50 ukjente overnattingsgjester

Hun driver restaurant i stua

Denne saken ble første gang publisert 12/12 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også