Deilige sommersmoothies

Den perfekte sommerfrokosten! Få oppskrifter her.

Deilige sommersmoothies
Deilige sommersmoothies
Sist oppdatert
Ferien er en tid hvor dagene ikke er like rutinepreget og studier viser at mange bryter opp frokost og lunsjvanene sine.

- En smoothie proppfull av næringsstoffer er en perfekt og enkel sommerfrokost for den småspiste. Om sommeren reduserer ofte varmen matlysten, i tillegg er man ofte på farten eller tilbringer tiden utendørs. Likevel er det viktig å få i seg næring - også på denne tiden av året, forteller Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter i en pressemelding.

Drikk frokosten

- En frokost rik på magre meieriprodukter, grove kornprodukter, variert pålegg, frukt og grønnsaker gir kroppen en god start på dagen. Frokost er like viktig uansett årstid, og undersøkelser viser at hele 80 prosent spiser frokost hver dag, forteller Hayes Antonsen.

Les også: Smakfulle sommerdrikker

Les også: Smak av sommer

Les også: Nydelige sjokoladedrinker



Hun mener at smoothies-trenden kan bidra positivt til at frokosten opprettholdes også i sommermånedene. En av årsakene er at det er mer fristende med drikke fremfor mat i sommervarmen. I tillegg har det også blitt velkjent at smoothies er enkelt å lage og er full av næringsstoffer.

- Ved å tilsette frokostblanding blir det en god frokost for de som er litt småspiste på morgenen. En smoothie laget på bare frukt eller bær inneholder vitamin C, antioksidanter og fiber. Ved å tilsette yoghurt eller andre meieriprodukter vil kroppen i tillegg få proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod, forteller hun.

Miks som du vil

Smoothies ble først laget i California på slutten av 1980-tallet og fikk raskt gjennomslag i surfe- og beachkulturen. Det enkelt å lage sine egne favoritter. Den originale smoothien består av yoghurt, litt banan og frossen frukt eller bær, men det geniale med smoothies er at man kan variere innholdet etter eget ønske og behov.

- Du kan for eksempel tilsette litt syrnet eller vanlig melk om du ønsker en mer flytende konsistens, eller friske urter som sitronmelisse eller mynte om du ønsker en ekstra spiss på smaken. Du vil da få en næringsrik bombe som inneholder mye protein, kalsium, antioksidanter og mange andre næringsstoffer, tipser Hayes Antonsen.

- Lag litt ekstra om morgenen og frys ned restene i små saftsisformer som du kan servere utover dagen, sier hun.

Tropisk smoothie



2 porsjoner
  • 5 dl fruktyoghurt 0,1% eller syrnet melk med aprikos
  • 2 bananer
  • 1 mango
  • 170 g frisk ananas
  • noen isbiter
  • Hell yoghurt/syrnet melk i en blender/foodprosessor. Del frukten i biter og tilsett i blenderen. Kjør blandingen i ca. 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk. Serveres i høye glass med tykt sugerør eller skje.

Jordbærsmoothie



1 porsjon
  • 2 dl fruktyoghurt med jordbær
  • 2 dl jordbær, dypfryst
  • ½ banan
  • Hell yoghurt i en blender/foodprosessor. Tilsett dypfryst jordbær og banan. Har du ikke dypfryste bær/frukt, tilsett noen isbiter. Kjør blandingen i ca. 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk. Server i høyt glass med tykt sugerør eller skje.



Grønn og frisk smoothie



2 porsjoner
  • 3 dl vaniljeyoghurt
  • 3 dl appelsinjuice
  • 1 dl grovhakket frisk mynte
  • 3 dl tropisk fruktblanding, dypfryst
  • Hell juice og yoghurt i en blender/foodprosessor. Tilsett mynte og dypfryst fruktblanding. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk. Server straks i to store glass.
Tropisk_smoothie_Web220 Jordbaer_smoothie_Web220 Gronn_og_frisk_smoothie_Web

Denne saken ble første gang publisert 16/07 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også