Deilig påskemat!

Prøv denne herlige oppskriften sammen med vintips fra vår vinekspert.

Publisert Oppdatert
Tradisjonen i påsken er lammelår og god spansk Rioja-vin for vinkelner og innehaver av Vinforedrag.no, Svein Lindin.

God vin

- Dette smaker fortreffelig og er enkelt å lage til et vennelag enten du er på hytta eller i byen, sier Lindin.

Les også: Vin som varmer

Les også: Vi tester terassevin



Her får du hans vinanbefalinger til lammelår:
  • 30989 Muga Reserva 2005 kr 184,90.-
  • Mørk rød farge. Aroma av sorte bær,blåbær og vanilje. Nydelig krydret stil med moderat eikepreg. Nydelig til lammelår!
  • 47816 Montecillo Reserva 2005 kr 166,00.-
  • Dyp rød farge. Aroma av bjørnebær,vanilje,lær og kaffebønner. Behagelig faste tanniner. Lang ettersmak.

    Lammelår

    Lammelår med potetgrateng og bakte grønnsaker
Tilberedningstid: 150 minutter for 8 personer


1 lammelår, benet ut og surret
  • 10 g salt
  • rikelig med hvit pepper
  • 3 dl vann
  • 100 g smør
  • 1,2 kg poteter
  • 3 ss timian, revet
  • 3 dl fløte
  • 1,5 dl melk
  • 2 fedd hvitløk, knust
  • salt og pepper
  • 2 løk, skrelt, i båter
  • 8 tomater, mellomstore
  • 2 grønne squash, renset for kjerner og delt i åtte
  • 2 hele hvitløk, skrelt
  • 1/2 potte rosmarin, i kvaster og grovt hakket
  • Slik gjør du:

    Skjær ut hoftebenet og sag av leggbenet. Tar du ikke ut lårbenet, trenger du ikke å surre steken. Tar du det ut, må låret surres. Gni kjøttet raust inn med salt og pepper og legg steken på en rist i ovnen på 240 grader i 15 minutter. Sett en langpanne under steken med 3 dl vann og 100 gram smør. Skrell potetene og del dem i skiver. Legg skivene i en ildfast form. Riv blader av timian og vend dem sammen med potetskivene.

Les også: Kjempegod og sunn helgemat

Les også: Herlige sommerviner

Les også: Sprudlende gode vintips



Dekk potetene med fløte og melk. Tilsett salt og pepper og knust hvitløk. Sett formen nederst i ovnen og la den stå der hele tiden mens lammet stekes. Rens grønnsakene og kutt dem i grove biter.

Ta ut steken etter 15 minutter og gni den inn med hvitløk. Dekk den med grovhakket rosmarin. Legg grønnsakene i langpannen, ha på salt og pepper og noen kvaster med rosmarin.

Sett steken inn igjen i ovnen på 140 grader, i ca. 2 timer eller til kjernetemperaturen har nådd 60 grader. Hvil lammesteken på et lunt sted i 15 minutter før servering.

Ta grønnsakene ut av pannen og sil kraften fra pannen over i en kjele. La kraften koke forsiktig mens lammet hviler. Når lammet er ferdig, tilsetter du sjyen fra steken og smaker til med salt og pepper.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag