Deilig høstmat

Få oppskriften og vintipsene her.

Deilig høstmat
Deilig høstmat
Sist oppdatert
Høsten byr på vakre farger i naturen, mektige høststormer og gode grunner til å samles til enkle, men smakfulle middager innendørs med gode venner.

- Det finnes mange oppskrifter som ligner, men ingen slår den klassiske Lammecassoulet i godt vennelag sammen med en god vin, sier Kvinneguidens vinekspert ved Magasinet Vinofil, Svein Lindin.

Les også: Høstsuppe med kylling

Les også: Nydelig festmat

Les også: Ren suppenytelse


Lammecassoulet med bønner

Ingredienser:
  • 400 g lettsaltet lammekjøtt
  • 500 g grytekjøtt av lam uten bein
  • 500 g buklist uten svor
  • 200 g lammepølser evt. annen krydret pølse
  • 500 g tørkede hvite bønner
  • 4 ss olivenolje
  • 4 båt hvitløk
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 2 ss finhakket frisk timian
  • 2 ss finhakket frisk frisk merian
  • 1 ts pepper
  • 6 dl oksekraft evt. buljong
  • evt.1 ts salt
  • Slik gjør du:

    - Legg bønnene i kaldt vann natten over, eller etter anvisning på pakken. Kok opp bønnene i en gryte, hell av kokevannet. Fyll på nytt vann til det dekker bønnene. Legg i stykker av salt lammekjøtt. Kok opp, demp varmen og la det trekke på svak varme i ca. 45 minutter.

    - Mens bønnene koker skjærer du det ferske lammekjøttet og buklisten i store terninger. Ha olivenolje i en gryte og fres kjøttet. Bruk eventuelt en panne og ha kjøttet over i en gryte.

    - Tilsett hermetiske tomater, finhakket hvitløk, urter og pepper. Bland godt og hell over kraften. Kok opp og la det småkoke til kjøttet er mørt, 1 1/2 - 2 timer.

    - Ta det salte lammekjøttet opp fra bønnene, avkjøl litt og skjær det så i store terninger. Hell av kokevannet til bønnene og ha de over i den andre kjøttgryta, sammen med det salte lammekjøttet.

    - Skjær lammepølsene i store biter og ha over i gryta. Kok opp og la det småkoke i ca. 15 minutter. Smak til med salt.

    Serveres med en frisk salat og brød.


Vintips

Toscana kjennetegnes ved sitt maleriske landskap, med pinjetrær, sypresser, olivenlunder og vinranker. Sistnevnte bidrar til en rekke gode viner til utmerket til ulike lammeretter.

Her er noen av vinene som passer retten:
  • Villa Cafaggio Chianti Classico Riserva 2005, kr 252,50, Varenr: 41063
  • Dyp rød farge. Aroma av modne kirsebær, anis og herbale urter. Elegant fruktighet med lang ettersmak. Faste tanniner.
  • Castello di Fonterutoli Chianti Classico Riserva 2006, kr 299,90, Varenr: 47672
  • Dyp rød farge. Aroma av kirsebær, anis og og herlige kryddertoner. Flott balanse mellom syrlighet og kjølig elegant frukt. Moderate tanniner. Smaker best med god mat og selskap av gode venner!
  • La Prima Chianti Classico Riserva 2006, kr 303,90, Varenr: 40294
  • Middels rød farge, Aroma av modne kirsebær, eukalyptus, urter og kaffebønner. Fin balanse mellom tanniner og syrlighet. Tørr avslutning.

Les mer på Vinofil.no



Lam590

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også