Dagens rett: Pinnekjøtt

Tradisjonell julemat, men hva med å lage en prøvesmak før julaften?

Sist oppdatert
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 6


Ingredienser:

400 g pinnekjøtt pr. person

Kålrabistappe
1 kg kålrot
1 stk. eple
4 stk. gulrot
1 dl matfløte
2 ts muskatblomme
1 ts salt

Fremgangsmåte:

Beregn ca 350-400 g pr pors.

Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i ca. 1 døgn. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra bena (ca. 2 timer). Pass på så det ikke koker tørt.

Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.

Serveres på varme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep. Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

Kålrabistappe

Skrell og skjær grønnsakene i like store biter, kokes møre før du har i eplebitene. Hell av vannet og mos bitene med et mosejern eller bruk en foodprosesor eller en stavmikser. Varm det hele med matfløten, smak til med salt og pepper og revet muskatnøtt.

  • Dagens middagstips er levert i samarbeid med www.mat.no.

Denne saken ble første gang publisert 19/12 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også