Dagens rett: Helkokt laks
Helkokt laks og ørret oser av norske tradisjoner.
Passer perfekt som smakfullt og dekorativt element på koldtbordet.
Porsjoner: 6
Ingredienser
Porsjoner: 6
Ingredienser
- ca. 2 ½ kg laks eller ørret
- Kokelake:
- 1 stk gulrot , i terninger
- ½ stk løk , i skiver
- 50 g salt , per liter vann (så mye vann at fisken blir dekket)
- 3 stk laurbærblad
- 1 ts hel hvit pepper
- Til pynt:
- 1 bunt frisk kruspersille
- 2 stk sitron , i båter
- 1 pk majones
- Slik gjør du
1. Ta bort gjellene og vask vekk blodranden i buken.
2. Ha vann, salt, laurbærblad, pepper og grønnsaker i en vid kjele (gjerne fiskekjele) som passer størrelsen på fisken. Pass på at fisken er helt dekket med vann. Kok sakte opp.
3. Kok i 20 minutter på svak varme. Avkjøl fisken i kokevannet hvis du skal servere den kald (som på bildet).
4. Pynt med sitronbåter, majones og persille.
Tips
Hvis du skal servere fisken varm, bør du legge til 10 minutter i koketiden og løfte den forsiktig ut av vannet med to redskaper. Tradisjonelt serveres denne da med kokte poteter, agurksalat og rømme eller smørsaus.
For å være helt sikker på at fisken er gjennomkokt kan du stikke inn et steketermometer i den tykkeste delen av fisken inne ved ryggbenet. Når kjernetemperaturen er på 58-60 grader er fisken gjennomkokt.
Oppskriften er hentet fra Matprat.no
Denne saken ble første gang publisert 21/01 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.