Dagens middagstips: Middelhavspai

Et tynt skall med mye godt; pai, selvfølgelig. Denne oppskriften er inspirert av middelhavskjøkkenet, og har herlig fetaost og timian i seg.

Sist oppdatert
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4


Ingredienser:

Paibunn:
3 dl hvetemel (ca 180 g)
150 g smør
2- 3 ss kaldt vann

Fyll:
100 g fetaost
1 stk. gul paprika
2 stk. vårløk
4 båt hvitløk
3 stk. tomat
3 stk. egg
3 dl matfløte
1 ts salt
nykvernet pepper
finhakket frisk timian

Fremgangsmåte:

1. Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og vann i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette ekstra vann. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding.

Har du ikke foodprosessor tilsetter du mel i en bolle og gnir inn smør med fingertuppene til det blir en smulet masse. Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles. 2. Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.

3. Legg bakepapir med litt mel på, både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 23 cm paiform. Fjern det øverste laget med bakepapir, vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.

4. Forvarm ovnen til 220 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek paibunnen i 10 minutter til den er gjennomstekt.

Fyll

1. Skjær ost, paprika, vårløk, løk og hvitløk i små biter. Tomat skjæres i skiver.

2. Pisk sammen egg og fløte i en bolle, og tilsett salt og nykvernet pepper. Hell blandingen i paiskallet.

3. Fordel de oppkuttede grønnsakene og osten i eggeblandingen og legg tomatskivene på toppen.

4. Stek paien midt i ovnen ved 200 ºC i 45 minutter. Server paien lun med frisk finhakket timian og en enkel salat.

  • Dagens middagstips er levert i samarbeid med www.mat.no.

Denne saken ble første gang publisert 16/07 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også