Berømte drinker

Her er drinkene som spritet opp filmen!

Publisert Oppdatert
Drinker og film henger ofte sammen. Ikke bare er filmskapere og skuespillere kjent for å ta for seg i barskapet, men forskning viser også at det ble konsumert alkohol i 92 prosent av 601 undersøkte filmer.

Samle vennegjengen til en kveld med "filmcocktails", med drinkene fra filmen, filmfakta og historien bak drinkene.

Her er noen kjente filmdrinker:

Cocktail - Red Eye
Husker du Tom Cruise bak baren i denne hiten fra 80-tallet? Han spilte Brian Flanagan, en ung mann som valser inn i baren på jakt etter en bartenderjobb. Han møter fremtidig kollega Doug, som mikser en Red Eye. Senere, når Cruise forsøker å kurere en real hangover med pizza, forklarer Doug hva drinken inneholder. Ulike drinker verden over bruker samme navn, men det er antatt at det faktisk var Cocktail som introduserte akkurat denne versjonen. Den skal faktisk hjelpe på fyllesyke, så lenge du ikke blir kvalm av egget¿

Oppskrift:
1 cl vodka
6 cl tomatjuice
1 boks øl
1 rått egg

Ta frem et stort iskaldt glass (legg det i fryseren en liten stund først), hell oppi vodka og tomatjuice. Fyll så på med øl. Knus egget og tøm det oppi. Ikke rør.

Casablanca - French 75
En rekke drinker får et øyeblikks berømmelse gjennom klassikeren Casablanca. I baren "Rick's" super karakterene regelmessig i seg drinker. Allikevel er det ingen av drinkene som er så interessant som nettopp French 75, som bastilles av karakteren Yvonne.

Denne friske drinken får navnet sitt fra 75- millimeteren M1897, brukt av franskmennene under første verdenskrig. Kilder hevder at det var den fransk-amerikanske flyveren Raoul Lufbery som skapte drinken, etter at han klagde på at champagnen trengte en ekstra piff.

Oppskrift:
2 cl av London dry gin, eller cognac
1,5 cl ferskpresset sitronjuice
5 cl kald champagne
1 ts hvit sukker
0,5 cl sitronjuice

Bland alle ingrediensene, bortsett fra champagnen, med is i en drinkmikser. Hell halvveis opp i et høyt drinkglass, og fyll resten med champagne.

Fear and Loathing In Las Vegas - Singapore Sling
Drinken dukket opp i Fear and Loathing da Hunter S. Thompson (eller alteregoet Raoul Duke) i en scene forteller om da han satt på Beverly Hills Hotell og drakk Singapore Slings. Drinken ble visstnok funnet opp i Singapore ved Raffles Hotell rundt 1910. Den originale oppskriften gikk etter hvert "ut av produksjon", men noen tiår senere forsøkte hotellet å gjøre deres beste for å gjenskape den ut fra notater og intervjuer.

Oppskrift:
1,5 cl gin
0,5 cl kirsebærlikør
0,25 cl Cointreau
0,25 cl Benedictine
0,4 cl grenadine
0,5 cl limejuice
4 cl ananasjuice

Server i et glass med isbiter. Perfekt tilbehør er kirsebær, ananasbiter og en skive appelsin.

The Big Lebowski - White Russian
I fjor skrev The New York Times en artikkel hvor de hedret denne drinken fra Coenbrødrenes kultfilm The Big Lebowski. The Dude drikker White Russian gjennom hele filmen, og har inspirert sine fans til å gjøre det samme. Film- (og drink-) elskere omtaler den gjerne som den beste filmdrinken siden James Bonds martini.

Drinken er oppkalt etter en anti-Bolsjevik gruppe fra den russiske borgerkrigen. Ble funnet omtalt i en avis i Oakland, California i 1965, og var populær helt frem til slutten av 70-tallet, og var av mange glemt helt til The Dude gjeninnførte den på drinkkartet igjen.

Oppskrift:
2 cl vodka
1 cl Kahlua eller en annen likør med kaffesmak
1 cl fløte (eller melk)

Din egen smak avgjør om du velger melk eller fløte. Server i et gammeldags lavt glass med isbiter.

Casina Royale - Vesper
Alle Bond-elskere kjenner "shaken, not stirred", men drinken Vesper er relativt ukjent. Bond-forfatter Ian Fleming lagde denne oppskriften, eller i alle fall navnet. Daniel Craig bestiller en i Casino Royale; "Three measures of Gordon's; one of vodka; half a measure of Kina Lillet. Shake it over ice, and add a thin slice of lemon peel." Den er kalt opp etter kollega og dobbelagent Vesper Lynd, forteller han. "På grunn av den bitre ettersmaken?", spør hun. "Nei, fordi når du først har smakt den, er den det eneste du ønsker å drikke", svarer Bond i kjent stil.

Dessverre er ikke Kina Lillet, en fransk vin, tilgjengelig lenger. Lillet Blanc er det nærmeste man kommer denne unike smaken.

Oppskrift:
3 cl London dry gin
1 cl vodka
0,5 cl Lillet Blanc

Rist sammen med isbiter, og server med en tynn skive med sitron i et cocktailglass. Som Bond selv sier: "I never have more than one drink before dinner. But I do like that one to be large, very strong, very cold and very well-made".

Sex & The City: The Movie - Cosmopolitan
Jentene i Sex og singelliv bestiller cosmopolitans over en lav sko. Ved et minneverdig tilfelle kjører Carrie inn i en drive-through og bestiller "cheeseburger, stor pommes og en cosmopolitan".

I filmen dukker drinken opp igjen. Miranda spør hvorfor de ikke drikker cosmopolitan lenger, hvorpå Carrie svarer "f ordi alle andre begynte å gjøre det".

Det finnes flere historier om hvordan denne drinken oppsto. Den vanligste er historien om bartenderen Cheryl Cook. I et intervju med nettstedet Ardentspirits.com forteller hun at drinken kom til verden i 1985 eller 1986, fordi hun oppdaget at mange bestilte martinier bare for å ha martiniglass i hånden for å se kule ut. Da bestemte hun seg for å lage en drink som alle kunne like og som så bra ut. Slik kom Cosmopolitan til verden. Og hvorfor det er tranebærjuice som brukes? Jo, for det ble "oh so pretty in pink".

Oppskrift:
4 cl vodka
1 cl cointreau
1 cl tranebærjuice
1 cl frisk, presset lime
isbiter
lime twist

Hell ingrediensene i en shaker, og rist til den blir godt avkjølt. Siles over i et avkjølt cocktailglass, pyntes med limeskall.

Kilder: askmen.com, drinksmixer.com, matmons.net, klikk.no drink_hoyde3.gif drink_hoyde1.gif drink_hoyde2.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning