img Del på Facebook



Denne saken er fra i fjor, men tatt frem igjen til glede for nye og gamle lesere.

Diskusjonen er like gammel som knekkebrødet selv. Er det den hullete eller flate siden opp? Hva er egentlig riktig?

- Når vi tar bilde av produktene, legger vi dem med den siden vi regner som opp, nærmere bestemt den hullete siden, har tidligere PR-direktør Karin Nilsson-Malmen i Wasa Knekkebrød uttalt til Klikk.no.

Bakgrunnen for hullene kommer forøvrig av at man i gamledager stakk hull i knekkebrødene under steking, slik at de ikke skulle ese ut. Dette ble selvsagt gjort nettopp på toppen av knekkebrødet.

Men det er slett ikke alle som deler oppfatningen om at den hullete siden skal være opp.

Den glatte siden gir best smak

Bakermester Gunnar Solberg hos Baker Hansen smører selv på den glatte siden av knekkebrødet.

- Det er generelt sett smak og behag, men personlig føler jeg at smaken blir både jevnere og bedre når jeg smører på den glatte siden.

- Det er også lettere å «kontrollere» mengden smør og annet smørepålegg enn på den hullete siden.

Videre forteller Solberg at han tror det mest vanlige er å smøre på den glatte siden, da det er dette han gjør selv.

En rask spørrerunde som markedskonsulent Ema Bihor ved Baker Hansen og Bagel and Juice foretok på kontoret hennes viser at de fleste der smører på den glatte siden av knekkebrødet.

- Unntaket er imidlertid meg selv. Jeg liker å smøre på den hullete siden (selv om jeg vet det blir mer kliss med smøret), da det er noe jeg alltid har gjort.

Glatte siden av knekkebrødet er smartest

Kategoriansvarlig knekkebrød Kristina Hagensen Steinset ved United bakeries forklarer at på Sigdal knekkebrød er det muligens litt motsatt av andre knekkebrød.

- Her smører nemlig de fleste på den «ru» siden da det ser ut til at mange oppfatter den som oversiden av knekkebrødet.

- Noen bruker også den glatte siden som kanskje også er det smarteste. Her vil det nemlig være lettere å bruke en kniv å smøre ut for eksempel smør og annet smørepålegg.

Hagensen Steinset påpeker at om du smører på den ru siden får du en smakfull bivirkning, nemlig at smør eller andre godsaker legger seg i ujevnhetene i overflaten på knekkebrødet.

- Jeg tror de fleste «velger side» basert på hvilken struktur de synes er best mot tunga eller i ganen. Rett og slett en smakssak.

Folket er splittet hvilken side opp

Wasa hadde også en kampanje i Norge for noen år siden med "folkeavstemming" på hvilken side som er den "riktige".

- 10.000 nordmenn avga sin stemme og opptellingen viste av 61 % mente at den flate siden uten hull er den rette å ha pålegget på og 39 % mente den hullete, forklarer forbrukerkontakt Lars Langset i Barilla Norge.

- Når vi spiser i vår kantine er det begge sidene som blir brukt som den rette siden.

At vi ikke er enige om hvilken side som er opp kommer også tydelig frem i denne meningsmålingen fra 2009 som ble utført av Visendi på oppdrag fra Klikk.no.

Resultatet vedrørende hvilken side som er opp ble som følger:

5 av 10 mener den hullete siden er opp.

4 av 10 mener den flate siden er opp.

1 av 10 spiser ikke knekkebrød.

Undersøkelsen viser også at 6 av 10 kvinner foretrekker den hullete siden opp, mens menn har en tendens til å velge den flate.

Hvilken side av knekkebrødet smører du pålegget? Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!