De aller fleste av oss bruker stekeovnen så og si hver eneste dag. Og de aller fleste av oss forhåndsvarmer den uansett hva vi skal lage. Når er det egentlig helt unødvendig å forhåndsvarme stekeovnen?

Matfaglig rådgiver Thomas T. Pettersen ved Kulinarisk Akademi avdeling Mathallen forklarer til Kvinneguiden at i de aller fleste tilfeller så lønner det seg å varme opp oven.

- Det er nemlig en del variabler med ovner, selv om de fleste varmer seg forholdsvis raskt opp. Hvis du ikke varmer opp ovnen må du kalkulere inn dette og øke steketiden.

Mat som må i en forvarmet ovn er ifølge den matfaglige rådgiveren generelt sett alt av bakverk, i tillegg til det som skal være sprøtt; pizza, pommes frites, og lignende.

Trenger ikke forhåndsvarmet stekeovn

- Varer som det spiller liten rolle å putte i en kald ovn er langtidsbakst og mer flytende retter(som for eksempel gryteretter; beef de bourgougne, Coq au Vin, forklarer Pettersen.

Også Lars Daniel Tomas Grude Olsson fra Smak.no understreker at mat som skal trekke lang tid i ovnen kan du sette rett inn i kald ovn.

- Som for eksempel gryter og store stykker kjøtt.

- Baker du brød bør du ha varm ovn da hever brødet riktig og blir luftig, samtidig som du får en skorpe på brødet som holder seg sprø og ikke blir seig når du tar det ut.

Fordeler med forhåndsvarm stekeovn

Daglig leder Kristin Jansen hos Sult restauranter forklarer til Kvinneguiden at forhåndsvarming er viktig fordi det som skal stekes da blir behandlet på rett temperatur fra starten.

- Hvis du for eksempel skal steke lekkert kjøtt som reinsdyrfilet, og legger dette inn før ovnen er varm, vil kjøttet være ferdig stekt før ovnen blir varm nok - og da har du mistet kontroll på hvordan stekegraden blir på kjøttet (gjennomstekt, for lite stekt, tørt)

Skal du gjennomsteke kjøtt uten tanke på graden nevnt over spiller det ifølge Jansen ingen rolle om du hiver inn kjøttet mens ovnen blir varm.

- Men skal du ha det på en bestemt grad er det lettere og styre dette om du starter med korrekt varme.

Marte Korsbrekke

Ville du spist denne?

Det er ikke sikkert du trenger å kaste den mugne osten.

Energi å spare?

- Det vil være litt energi å spare på å sette maten inn i kald ovn og slå av ovnen en stund før den er ferdig. La maten ferdigstekes på ettervarmen, sier energirådgiver Anita Tobiassen hos Enova Svarer.

Ettersom en stekeovn normalt forbruker 150 kwh i året i en normal familie, er det imidlertid ikke veldig mye å spare på tiltaket for hver enkelt av oss.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!