Innimellom blir søtsuget for sterkt, og da er det ofte lurt å ha noen oppskrifter liggende som ikke er av den mest usunne varianten.

Renee Voltaire har laget desserter som du kan spise uten dårlig samvittighet. Nedenfor finner du et eksempel fra kokeboken henne "salig blanding".

- Det beste med å spise næringsrike ingredienser er at man kan spise søtsaker når som helst. Både til frokost, lunsj eller selvfølgelig som dessert, sier hun.

Frukt-tiramisu

Dette er den vakreste desserten Renee Voltaire vet om. For å lage denne må du først lage en "bunn" som skal ligge nederst i skålen, Bokhvetecrunch. Videre må du lage en sjokoladepudding som skal dekke bunnen. Dette er en dessert som tar litt tid, så smør deg med litt tålmodighet.

Bokhvetecrunch
  • 6 dl hel bokhvete
  • 2 dl gylne eller brune linfrø
  • 2 dl rosiner
  • 1/2 dl gojibær
  • 2 ss kanel
  • 1 ts salt

  • Ha alle ingrediensene i en stor bolle. Hell på med vann og la det stå kjølig i 12 timer. Skyll blandingen i en finmasket sil eller et dørslag et par ganger underveis, og fyll på med vann. Dette fjerner bitterstoffene i bokhveten, som ikke smaker så godt og som hindrer næringsopptaket.
    Bre ut blandingen på et bakepapir med voks (teflex) og legg brettene i tørkeovnen. La det tørke til konsistensen er sprø. Crunchen blir best i en tørkeovn på 43 grader (ca 20 timer), men det går også å tørke i en vanlig stekeovn på 55 grader i 7 timer. Bryt opp og knus crunchen.

    Legg bokhvetecrunchen i bunnen av en skål og fyll på med sjokoladepudding.

    Sjokoladepudding
  • 1/2 avokado, usteinet
  • 20 pinjekjerner
  • 2 ss kakaopulver
  • 1 ss honning
  • 1 medjooldaddel (eller 2 vanlige)
  • 1 dl vann


  • Kjør alle ingrediensene i en blender til en luftig mousse.

    Så til slutt legger du bokhvetecrunchen i bunnen av en skål og fyller på med sjokoladepuddingen. Videre fyller du i masse blåbær, mango og yoghurt med agavesirup. Pynt med ristet kokos, bringebær og mandler dyppet i sjokolade.

Litt enklere desserter


Fromasj av kesam og friske bær.

  • 3 stk gelatinplater
  • 1/4 dl vann
  • 3 dl kesam vanilje
  • 1 stk nektarin
  • 50 gram blåbær
  • 50 gram bringebær
  • 1 dl appelsinjuice


  • Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i varmt vann. Hell kesamen i en bolle og rør gelatinen forsiktig inn. Ha massen i porsjonsformer og sett dem kaldt til fromasjen er stiv.

    Del opp nektarin og fordel frukt og bær på toppen av fromasjen. Hell litt juice over rett før servering.

    Lavkarbo sjokoladekake

    Lever du lavkarbo kan denne sjokoladekaken være verdt å prøve.

  • 250 gram smør
  • 250 gram sukkerfri kokesjokolade
  • 1 dl kaffe
  • 1 ts vaniljesukker
  • 150 gram sukrin
  • 4 egg


  • Smelt smør og kokesjokolade sammen med kaffe i kjele på svak varme. Rør blandingen jevn. Ta kjelen av platen og la avkjøle noe. Pisk egg og sukrin til eggedosis, og bland sammen med sjokoladen. Hell deigen i en liten rund form (20 cm) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist midt i ovnen ved 175 grader i 1 time. Den lange steketiden er nødvendig fordi kaken ikke inneholder mel.

    Avkjøl så kaken i formen, gjerne i kjøleskapet til dagen etter. Løsne kaken fra formen ved å skjære rundt kanten på kaken med en skarp kniv. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret.

    Kilder: www.funksjonellmat.no og melk.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!