Det kan være små detaljer som avgjør om muffinsene blir tørre smakløse klumper, eller saftige godsaker. Vi har derfor fått noen tips fra Christina Ekseth og Kim Bjerkmo, gründerne bak Fairytale Cupcakes i Trondheim. For dem har eventyrlige cupcakes blitt et levebrød.

Les også: Fruktige kaker

Les også: Knasende god karamell

Les også: Lavkarbosnacks!


Muffins, eller cupcakes, som de gjerne blir kalt, har fått utrolig mye oppmerksomhet i media, og alle har en mening om de små søte kakene i disse dager.

- Det er utrolig artig å se hvor mye det engasjerer. Debatten om det heter cupcakes eller muffins, og hva som eventuelt er den store forskjellen, sier noe om akkurat hvor mye dette engasjerer, sier Christina.

Gründerparet mener at gode råvarer er første bud.

- Bruk ordentlig meierismør, framfor olje eller lignende. Lag alt fra bunnen av. I jakten på den gode smak finnes ingen snarveier, poengterer de.

En av parets nye favoritter er den røde varianten Red Velvet med ostekrem-topping.

Red Velvet Cupcakes
Ingredienser:
  • 150 gram meierismør
  • 150 gram sukker
  • 2 egg
  • 200 gram hvetemel
  • 1,5 ss vaniljesukker
  • 2 ts bakepulver
  • 3 dl kefir
  • 3 ss kakaopulver
  • 6 ss rødfarge
  • 1,5 ts salt
  • 2 ss edikk
  • Slik gjør du det:
    Bland smør og sukker hvitt i kjøkkenmaskinen. Ett og ett egg røres inn i røren.
    Bland rødfargen og kakao før det tilsettes kjøkkenmaskinen. Bland så kefirmelken og salt, og tilsett det i mikseren.

    Så kommer den store hemmeligheten; bland eddik og bakepulver, ha det i mikseren. Tilslutt tilsetter du hvetemelet og vaniljesukkeret. Vend alt hurtig sammen i mikseren, la kjøkkenmaskinen hele tiden gå mens du tilsetter alle ingrediensene. Stekes på 200 grader på varmluft midt i ovnen, i cirka 15 minutter. Her gjelder det å følge med, mens det i noen ovner vil være mer enn nok med 10 minutter, vil andre ovner trenge 20 minutter eller mer.

    Ostekrem/ topping:
  • 150 gram kremost naturell
  • 100 gram meierismør (romtemperert)
  • 300 gram melis
  • 2 ts vaniljeessens
  • Kjøres sammen i kjøkkenmaskin til den er luftig og fin, i cirka 3 minutter. Dekorer etter smak og ønske!

    Fikk du smaken på flere lekre cupcakes?

    Sjekk ut også ut disse oppskriftene:

Magnolia Vanilla Cupcakes
"Vanilla Cupcakes" fra "Magnolia Bakery" som ligger i Greenwich Village i New York, har blitt verdensberømte etter at jentene i Sex og Singelliv har tilbrakt flere episoder utenfor bakeriet med hver sin pastellfargede kake.

Ingredienser:
  • 250 g smør
  • 4 dl sukker
  • 4 store egg
  • 2 dl melk
  • 6 dl hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljeessens
  • Vanilla Buttercream:
  • 250 g smør
  • 2 ts vaniljeessens
  • 1 dl melk
  • 12-16 dl melis
  • Konditorfarge - gjerne flere forskjellige
  • Pynt: Ulike typer kakestrøssel
  • Slik gjør du det:
    Pisk smøret mykt. Tilsett sukkeret og pisk i cirka 3 minutter til får en luftig smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen og pisk godt mellom hvert. Pisk inn vaniljeessens. Sikt sammen mel og bakepulver. Bland dette inn i smørkremen vekselvis med melken. Bruk mikser, men ikke pisk lenger enn nødvendig for å få deigen godt blandet.

    Ha papirformer i muffinsbrett. Fordel deigen i formene til de er cirka ¾ fulle. Stek midt i ovnen på cirka 175 grader i 20-25 minutter. Avkjøl muffinsene i formen i 15 minutter. Løsne dem forsiktig og ta dem ut av muffinsbrettet. La de bli helt kalde.

    Til vaniljesmørkremen piskes mykt smør, vaniljeessens, melk og 4 dl av melisen i 3-5 minutter på middels hastighet. Smørkremen skal da være luftig og smidig. Tilsett mer melis, 2 dl av gangen, og pisk cirka 2 minutter mellom hver gang, til smørkremmen er tykk og har god smørekonsistens. Hvis du vil ha forskjellig farge på toppen av muffinsene, må du fordele smørekremen i forskjellige skåler og farge dem hver for seg med litt konditorfarge. Smør så kremen på muffinsene, og strå på ønsket kakepynt. Sett i kjøleskapet slik at kremen stivner.

    Perfect White Cupcakes
    Ingredienser:
  • 100 g smør
  • 150 sukker
  • 3 eggehviter /eller 2 egg
  • 2.3 dl mel
  • 0,2 dl maizena
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1,5 dl fløte
  • 1 vaniljestang
  • Winter white sjokolade frosting:
  • 200 g hvit sjokolade
  • 1 vaniljestang
  • 100 g smør
  • 3 dl melis
  • 1-2 dl fløte
  • Slik gjør du det:
    Begynn med å mikse smør og sukker godt sammen i en bolle godt. Miks dette i cirka 4 minutter, til den er jevn og porøs. Tilsett eggehviter, men litt om gangen mens du rører. Du kan også bruke hele egg, men tilsett da 1 egg om gangen. Miks dette godt sammen i noen minutter.

    I en annen bolle blander du sammen mel, maizena og bakepulver, før du heller det hele i røren. Miks dette videre noen minutter. Tilsett fløte, litt og litt om gangen.

    Fyll en muffinsform med ¾ røre. Stek cupcakene i 20-25 minutter på 200 grader. Når de er ferdige, lar du dem hvile litt mens frostingen lages.

    Frosting:
    Smelt sjokoladen. Ønsker du enda mer vaniljesmak i sjokoladen, kan du blande frø fra en hel vaniljestang i den smeltede sjokoladen. Miks forsiktig sammen melis og smør. Tilsett den smeltede sjokoladen. Miks det godt sammen og tilsett fløten. Fortsett å mikse en god stund, cirka 5 minutter. Jo lenger du mikser, jo luftigere blir konsistensen. Smør så på de avkjølte cupcakene.

    Kilder: Fairytale Cupcakes, Detsoteliv.no, Passionforbaking.com
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!