Foto: Anette Thorendahl.

Den tok navnet etter legekunstens far og nytes i Romania under navnet vin fiert. Etter 1600 år har gløggen blitt en god juletradisjon.

Gløggen har overlevd som en av våre beste juletradisjoner, enten det er som Glühwein i Tyskland, milled wine i Storbritannia, vin brulé i Italia - eller vin fiert i Romania.

Og selv om kjøpegløggen er fin til hverdags, får du en helt annen smaksopplevelse dersom du lager den selv.

Les også: VI TESTER: Julegodt

Les også: Herlig kaffeoppskrift

Les også: Enkel iskake med mandelbunn



Kriblende krydder

Til søtningen er det vanligst å bruke sukker, men mange steder går sirup eller honning i gryta i stedet. Kanel, ingefær og kardemomme er vanlige krydder som enkelte steder erstattes eller kompletteres med pepper.

Også sitrusfrukter er en gjenganger i de ulike gløgg-variantene verden over. Tørkede skall av klementin kan brukes for å sette smak.

Med litt portvin og konjakk i tillegg stiger temperaturen enda et hakk.

Ha en riktig god jul!

Deilig julegløgg


  • 1 flaske rødvin
  • 10 cl portvin
  • 6 cl konjakk
  • 2 dl sukker, gjerne brunt
  • 2 kanelstenger
  • 1 liten bit fersk ingefær
  • 20 stk nellikspiker

  • Slik gjør du:

    Ha sukkeret i en kjele sammen med 5 dl av vinen. La det koke til sukkeret har smeltet, hell over resten av vinen og konjakk og varm opp til maks 60 grader (ellers forsvinner alkoholen). Tilsett krydder og la gløggen kjølne. Nyt! Mer sukker gir søtere gløgg, mer konjakk sterkere.

    Kilde: Treasury Wine Estates
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!