Foto: Privat; Emelie Berglund Vaage og Morten Nævdal vet å kose seg med god mat og disker gjerne opp med hjemmelaget tomatsuppe med parmesandryss, kjøkkenmekka sushi, isbiter med sitronmelisse og en passende vin.

Samboerne Emelie Berglund Vaage og Morten Nævdal har funnet oppskriften på det gode liv. Og gleden deler de med resten av Norge gjennom matbloggen sin Alltidsulten.com;

- Det handler om å nyte livet. Det tok ikke lang tid ut i forholdet vårt før vi oppdaget gleden ved å lage mat sammen. Når vi står sammen på kjøkkenet med hvert vårt glass vin og sniffer inn lukten fra nyrevet parmesan, mens vi lager italiensk mat fra bunnen av, da er vi kanskje på vårt mest lykkelige, forteller paret til Kvinneguiden.

- Grandiosa til Hellstrøm

Emelie og Morten er veldig glade i å invitere venner og familie på besøk til et deilig måltid. Etterhvert fikk de flere og flere spørsmål om maten de laget, dermed bestemte de seg for å starte en blogg for å dele, men samtidig for å samle oppskriftene sine.

- Som matblogger Beatrice Peltre sa: "Mat uten menneske er som en hatt uten et hode". Vi kunne ikke ha vært mer enige! Her skal vi by på oss selv, og maten vi lager. Ingenting gleder oss mer når vi får vite at folk har prøvd ut oppskrifter og synes det smakte kjempegodt. Da blir vi glade, sier kokkeparet.

Emelie og Morten klassifiserer seg ikke som "gourmétkokker", men de er opptatte av å formidle at det krever lite ekstra innsats for å lage god, hjemmelaget mat.

Les også: Så lett er det å spise sunt!

Les også: Smakfulle sommerviner

Les også: Annerledes grillmat



- Lag pizzasausen og den hvite sausen din selv! Det er ikke til å stikke under en stol at indrefiléten blir best om du marinerer den over natten, men det er vel ingen hokuspokus? Alle klarer det. Det er ikke nødvendig å lage mat fra bunnen av hver dag, men kanskje tilføre en ekstra piff som parmesan over suppen din, eller noen friske urter på brødskiva di. "Snobbemat" avstår vi fra og har en hemmelig drøm om å tvangsfore Hellstrøm med Grandiosa. Matlaging skal være gøy og utforskende, ikke blodig alvor, mener paret.

Godt og sunt

Paret synes det også er viktig å fortelle at man kan storkose seg med deilig mat hver eneste dag - som samtidig er sunn;

- Kylling og fisk er kjøtt som kan varieres på mange måter. Marinère kyllingen enten i balsamico, sitron, harissa og chili. Hell over en salat med hjemmelaget brødkrutonger av grovt brød og en dæsj kesamdressing. Nydelig! Laks kan du steke, bake, grille eller ha i suppe. Sunn fastfood rett og slett, sier de og tipser videre;

- Prøv å blande sitronpepper sammen med kesam og ha til ovnsbakt laks og potetbåter. Fantastisk godt og mye bedre for deg enn rømme.

Mat for travle og single

Mange elsker god mat, men er for travle i hverdagen til å bruke mye tid på dette. Er man singel, er det ikke alltid like motiverende å lage skikkelig mat hver dag. Her har Emelie og Morten flere tips;

- Lag mat i store porsjoner for eksempel på søndagene, frys ned slik at det bare er å tine opp middagen utover i uken. Nå om sommeren har vi for eksempel fryst ned mange porsjoner med couscous-salat med kylling, vårløk og sitron. Lag en kjapp grønn salat, tine couscousen og vips, ferdig middag! Det kan du gjøre med eksempelvis fiskegrateng, fiskesuppe og lignende. Slik får du mange sunne gode middager. Det trenger heller ikke være mer avansert enn litt brød, pølse, tomat og oliven. Et annet tips er å handle i innvandrerbutikker, der har de masse mat som er billig og god, sier de.

Det finnes mye mat som er enkel å lage så lenge man har gode basisprodukter stående til enhver tid. Paret har et par ingredienser de aldri er tomme for;

- Sitron! Den bruker vi på alt fra kylling, laks, salatdressinger, marinader, couscous, risretter og så videre. En genial liten gul sitrusfrukt. Buddhistene mener at sitron er en av de tre hellige frukter, vi er enige. Ellers har vi alltid tomater på boks, hvitløk, chili, harissa, kyllingfilét, tomater, parmesan, rapsolje, pepper, honning, romanosalat og friske urter tilgjengelig.

Parets favorittretter


1)Pinnekjøtt

- Ingen over, ingen ved siden av. Skikkelig vestlandsmat som er forbundet med knallgode minner for oss begge. Hva er vel julaften uten pinnekjøtt? Et must er hjemelaget kålerabistappe.

2)All slags tapasmat

- Alt fra spanske pølser til chilimarinerte oliven, manchegoost, saltkokte poteter, nypoteter med aioli¿ vi kan fortsette i evigheter.

3)Hvitvinsdampede blåskjell

- Masse friske urter og friske blåskjell som lukter nydelig av sjø. Serveres med foccacia så du får med deg hver eneste edle dråpe av den nydelige kraften. Kraften som er til overs, pleier vi å fryse ned og ha i fiskesuppe. Da snakker vi god fiskesuppe.

4)Bestefars fiskesuppe

- Bestefaren til Emelie sin egenfiska og salta torsk fra Bømlo som vi damper og serverer med nypoteter, bacon og gulerøtter.

5)Marinert indrefilét

-Vi marinerer i rødvin og hvitløk og serverer sammen med chilimarinerte potetbåter og smørdampet brokkoli.

Varierte lunsjtips


Lei av samme, gamle lunsjen hver eneste dag? Emelie og Morten mener det er enkelt å variere;
  • Hjemmelaget maki er en god lunsj. Hvis du lager den med crabsticks eller røkelaks, slipper du rå fisk om du ikke er komfortabel med å spise det, pluss at det holder seg i kjøleskapet over natten.
  • Hjemmelaget grovbrød med kesam istedet for smør, legg på kalkunpålegg, agurk, tomat og reddiker.
  • Knekkebrød med most avocado som smør, mager salami og agurk.
  • Salat med kylling og hjemmelagede brødkrutonger, og en liten dæsj dressing laget av sitron, olje og hvitløk.
  • Gresk salat med brød til, blir ikke enklere enn det.
  • Inspirasjon

    Samboerne henter inspirasjon til nye matretter både fra andre matblogger, kokebøker,resturantbesøk, mat-og vinblader.

    - Ofte blir det helt spontane inspirasjoner, som den gangen vi bestemte oss for å fiske. Innen fire timer hadde vi fisket fire bittesmå torsker, kokt kraft på de og laget en nydelig fiskesuppe, pluss ekstrakraft som vi fryste ned.

    Emelie og Morten er ikke i tvil om hvorfor matlaging er synonymt med det gode liv;

    - Alt handler om mennesker som samles rundt godt mat og skaper gode minner sammen.

Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!