Det skal kanskje bare små justeringer til for å gjøre grillsesongen til en suksess. Dropp svartsvidde koteletter og dvask salat. Tenk tilbehør og boltre deg i kreativ marinade, deilig dressinger og frisk salat.

Les også: Inviter på grillfest!

Les også: Saftige pølsemiddager

Les også: Grill en kake!


Her er tipsene:

Marinaden
En deilig marinade kan utgjøre hele forskjellen. Lag en fest for smaksløkene med disse marinadene:

BBQ-marinade for kylling
  • 2 båter revet hvitløk
  • 3 ss revet frisk ingefær
  • 3 ss ketchup
  • 3 ss japansk soyasaus
  • 2 ss honning
  • 1 ss sesamolje
  • 3 stk søtpotet
  • 2 ss olje
  • 2 ss hakket frisk gressløk
  • Slik gjør du det:
    Bland alle ingrediensene til marinaden. Ha marinaden i en dobbel plastpose. Lag noen dype snitt i kyllingklubbene og legg alt kjøttet i marinaden. Mariner gjerne et døgn.

    Marinade til Teriyakibiff

    Søtt og salt er ingredienser i denne marinaden som har opprinnelse fra Japan. Marinaden kan brukes til alle typer kjøtt, men passer spesielt godt til storfekjøtt og lammekjøtt.

  • ½ ts hakket frisk ingefær
  • 2 ss soyasaus
  • ½ dl ananasjuice
  • 1 båt hakket hvitløk
  • Bland ingrediensene til marinaden i en plastpose, legg i kjøttet som skal marineres. Klem ut luften av posen og knyt igjen. Marineres minst 4-5 timer, helst i kjøleskap natten over.

    Ingefær- og sherrymarinade
Godt til lamme- og svinekjøtt.

  • ½ dl sherry
  • ½ dl olje
  • ½ dl soyasaus
  • 1 ts malt ingefær
  • Slik gjør du det:
    Bland sammen alle ingrediensene. Legg kjøttet i en plastpose og hell marinaden over. Marineringstid fra 2 timer opp til et døgn. Snu og vend på posen en gang i mellom slik at marinaden fordeler seg.

    Dressing

    "Honey-mustard"-dressing
  • 1 ss flytende honning
  • 6 ss olivenolje
  • 2 ss balsamicoeddik
  • ½ ts dijonsennep
  • flaksalt og pepper
  • Slik gjør du det:
    Ha ingrediensene i en passe stor skål og bland godt med en gaffel. Dressingen skal se mørk og litt tykk ut i konsistensen. En god og ganske søt dressing som passer godt til de fleste salater.

    Orientalsk dressing
  • 1 dl majones
  • 3 ss lettrømme
  • 1 eple
  • ½ løk
  • 2 ts karri
  • 1 ss sitronsaft
  • Slik gjør du det:
    Rør sammen majones og rømme. Bland inn eple, skåret i små terninger og finhakket løk. Bland inn karri, sitronsaft og sitronskall. En frisk og god dressing som kan serveres ved siden av stekt kjøtt og spekemat. Aller best passer nok dressingen til svin- og lammekjøtt.

    Blåmuggostdressing
  • 150 g blåmuggost
  • 1 dl lettrømme
  • ¼ ts pepper
  • 1 dl grovhakkede valnøttkjerner
  • Slik gjør du det:
    Mos blåmuggosten med en gaffel og bland den med rømme og pepper. Topp med grovhakkede valnøtter.
    Nydelige smakskombinasjoner for de som liker blåmuggost. Dressingen passer godt til all slags grillmat og spesielt godt til grillet lam.

    Salat

    Tomatsalat
  • 6 tomater
  • 1 løk
  • Rikelig med frisk basilikum
  • Olivenolje
  • Eddik
  • Salt og pepper
  • Slik gjør du det:
    Dressing av 2 ss olivenolje, 1 ss god eddik, litt salt og pepper. Tomatene skjæres i skiver og legges lagvis med løk i løvtynne ringer. Dressingen blandes og helles over. Ta rikelig med frisk basilikum over. Denne salaten er deilig til det meste som legges på grillen både av kjøtt og fiskeretter. Om ønskelig kan salaten fornyes med mozarella, feta eller vanlig gul ost. Da blir den med en gang en selvstendig lunsj- eller middagssalat.

    Potetsalat med rømmedressing
750 g kokt potet

Dressing:
  • 2 dl lettrømme
  • 5 ss majones
  • 4 stk sylteagurk, hel
  • 1 bunt frisk gressløk
  • saften av ½ stk sitron
  • Slik gjør du det:
    Hakk sylteagurken. Dressingen blandes og oppdelte poteter røres i. Salaten tas over i en egnet bolle. Dryss rikelig med klippet gressløk over. God salat til spekemat, grill, stekt fisk- og kjøttretter.

    Sommersalat til grill
  • 1 stk hodesalat
  • 2 stk tomat
  • 2 stk sjalottløk
  • ½ stk slangeagurk
  • ½ stk gul paprika
  • Slik gjør du det:
    Riv salaten i biter. Tomatene skjæres i båter, løken, agurken og paprikaen i strimler. Alt blandes. Pynt gjerne med hele basilikumblader. Bland dressingen og hell den over salaten like før servering eller server den i en bolle ved siden av.
    Nykvernet pepper, eddik og olivenolje setter en ekstra spiss på salaten.

    Nettstedet Matoppskrift.no presenterer raske grilltips:
  • En grill med lokk er å foretrekke. Du sparer tid og har også bedre kontroll over flammene. Flytt lokket til side i stedet for å løfte det rett opp. Da unngår du å dra med deg aske opp i maten.
  • Husk å rengjøre og pensle risten med olje før bruk.
  • Finn fram gode grillvotter, matklyper, stekespader, forkle, pensel til marinade, salt og pepperkvern og vannflaske/vannslange.
  • Grill råvarer som har romtemperatur, også pølser og hamburgere.
  • La ikke grillen stå i vinden.
  • Ved kullgrill: Bruk skikkelige briketter. Ikke grill før 20-30 minutter etter at du har tent på. Og husk å la tennvæsken trekke inn i grillkullene før du tenner på.
  • Pensle litt olje på den varme grillristen, så setter ikke maten seg fast.
  • Ta kjøttet ut av kjøleskap minst 30 minutter før grilling, men ikke ha det stående på benken mer enn en time.
  • Ikke stikk hull i kjøttet.
  • Husk at de tykke kjøttstykkene krever lavere varme og lengre tid enn de tynne. Tynne biffer og hamburgere skal stekes i kort tid på begge sider, på sterk varme. Tips! Medium stekt er tingen. Godt stekt er bare stekt, ikke godt.
  • La alt kjøtt hvile noen minutter før de serveres. Da beholder kjøttet den gode saften.
  • Husk at sukker- og tomatbaserte sauser har lett for å brenne. Pensling med slike marinader bør derfor kun skje helt mot slutten av stekingen.
  • Prøv noe annet enn pølser, koteletter og hamburgere
  • Kilder: Matoppskrift.no, Matprat.no, Aperitif.no, Opplysningskontoret for kjøtt
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!