Å mikse sammen kake og frukt er den perfekte kombinasjon for friskt, fruktig og spennende bakverk. Og smakskombinasjonene er utallige.

Les også: Kos med kveldssnacks

Les også: Bytt ut det usunne

Les også: 5 om dagen?


Her er noen forslag til lekre kakeoppskrifter:

Eplekake med aprikos

Ingredienser:
  • 1 ½ kg epler
  • 2 ½ dl sukker
  • 3 ts kanel
  • 2 ½ dl kremfløte
  • Aprikosmarmelade
  • Slik gjør du:
    Skrell eplene, fjern kjernehuset og del eplene i båter. Eplebåtene legges lagvis med sukker og kanel i en smurt ildfast form. Fløten helles over. Inn i ovn på 200 grader, med en steketid på cirka 30 minutter. Eplene skal være myke og kremen ha tyknet.

    Ta formen ut og smør et godt lag med aprikos-marmelade over hele kaken. Serveres varm eller lunken med pisket krem, is eller vaniljekrem til.

    Saftig appelsinkake

    Ingredienser:
  • 300 g smør
  • 3 dl sukker
  • 5 stk egg
  • Revet skall av 1 stk appelsin
  • ¾ dl appelsinjuice eller presset appelsinsaft
  • 1 ½ ts bakepulver
  • 6 dl hvetemel
  • Dynking av varm kake: Presset appelsinsaft av 2 stk appelsin
  • Glasur: 2 dl melis
  • 1 ½ ss appelsinjuice eller presset appelsinsaft
  • Slik gjør du:
    Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Rør inn ett og ett egg. Rør sammen røren mellom hvert egg. Tilsett appelsinsaften og skall. Sikt sammen bakepulver og mel, og rør det inn.

    Fyll røren i en godt smurt springform, cirka 22 cm i diameter. Sett kaken på nederste rille i stekeovnen og stek ved 175 °C i cirka 50 minutter. Stikk huller i kaken med en pinne. Hell presset appelsinsaft over hullene. Avkjøl kaken på rist.

    Rør ut melis med appelsinsaft til glasur og fordel den over kaken. Hinnefrie appelsinbåter og strimler av appelsinskall er smakfullt tilbehør og dekorativ pynt.

    Banankake


Ingredienser:
  • 300 g hvetemel
  • 200 g sukker, helst råsukker (Demerara)
  • 4 egg
  • 8 ss soyaolje
  • 8 ss lunken helmelk
  • 4 ts bakepulver
  • 600 g modne bananer (4-5 stk)
  • 6 ss rosiner
  • 1 vaniljestang
  • 2 ss rom
  • Slik gjør du:
    Bløtlegg rosiner i rom dagen før kaken skal lages. Har du ikke rom, legg dem i nypresset appelsinjuice eller sukkerlake.

    Lag kakerøren ved å piske eggedosis av egg, sukker og olje. Sikt inn hvetemel og bakepulver. Tilsett melk og bland alt forsiktig for hånd.

    Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Mos bananene. Vend forsiktig inn i røren vanilje, rosiner og bananer. Hell røren i smurt kakeform, brødform eller langpanne.

    Denne oppskriften gir 2 liter røre. Formen kan fylles nesten helt full ettersom kaken ikke hever seg mye.

    Stek ved 180 grader cirka 45 minutter. Avkjøl på rist. Dryss litt melis over like før servering.

    Yoghurtkake med fersken

    Ingredienser:
  • 6 pl gelatin bløtes i kaldt vann
  • 1 dl saft av hermetiske fersken kokes opp, avrent gelatin røres inn og blandingen avkjøles.
  • 3 dl fløte og
  • 2 ss sukker piskes
  • ½ ferskenyoghurt
  • 1 stk fersken
  • Slik gjør du:
    Alt blandes. Ha til slutt i biter av fersken. Helles i form og pyntes med fersken. Stå i kjøleskap til den blir stiv. Skal ikke i stekeovn.

    Mandelkake med druer


Ingredienser:
  • 250 gr malte mandler
  • 250 gr melis
  • 2 ts bakepulver
  • 6 egg
  • 6 dl kremfløte
  • 1 plate lys kokesjokolade
  • 3 ss sterk kaffe
  • ½ kg druer - valgfri farge
  • Slik gjør du:
    Malte mandler blandes med bakepulver. Eggeplommer blandes med melis og røres sammen med mandler/bakepulver.

    Stivpiskede eggehvitter blandes så forsiktig inn. Helles i smurt rund form. Settes nederst i kald ovn. Sett på 165 grader. Etter at temperaturen er gått opp stekes kaken i cirka 50/55 min. Avkjøles og legges i frysen over natten.

    Pynt:
    Stivpisk kremfløten, smelt kokesjokkoladen i 3 ss sterk kaffe, som så blandes inn i kremen. Kremen legges så med slikkepott over hele kaka, deretter en haug meg druer på toppen, gjerne med et lite melisdryss over.

    Kilder: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, Matogdrikke.no, Kakemonsen.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!