Foto: Istockphoto.com, Tomatsalat

Det er herlig å kunne variere kosten litt, og det finnes et hav av salater å velge i mellom!

Sjekk disse for eksempel!

Tomatsalat med grillet kylling

Å servere en matsalat til middag en gang i uken er en god vane. Denne tomatsalaten med kylling er enkel og velsmakende.

Ingredienser: ½ stk grillet kylling (850 grams råvekt)
400 g cherrytomat, rød
1 stk rød paprika
1 dl steinfrie sorte oliven
2 ss kapers
1 dl små blader av frisk spinat
1 dl frisk basilikum
1 pk brødkrutonger


Dressing:

3 ss olivenolje
1 båt presset hvitløk
revet skall og saft av 1 stk lime
salt og pepper etter smak


Fremgangsmåte:

Flå skinnet av kyllingen og skjær kjøttet fra benet i store stykker.

Skyll og del tomatene i to. Rens og skjær paprikaen i små terninger. La oliven og kapers renne godt av. Skyll spinat og basilikum og la det renne godt av.

Legg kyllingen på et stort fat. Bland tomater, paprika, oliven, kapers, spinat og basilikum og legg det over kyllingen. Dryss brødkrutonger på toppen.

Pisk sammen ingrediensene til dressingen og server ved siden av.

Appelsinsalat med ost

Salaten som kan brukes til det meste. Den er like god som en forrett som til en frisk dessert, eller som tilbehør til grillet eller stekt kjøtt.

Ingredienser:

4 stk appelsin
200 g vellagret ost
1 pk feltsalat
½ pk ruccula
1 dl valnøttkjerner


Dressing:

2 ss mild olivenolje
1 ss sherryeddik
salt og pepper etter smak


Fremgangsmåte:

Riv skallet på den ene appelsinen på et rivjern. Skrell alle appelsinene. Skjær ut appelsinfileter av båtene mellom hinnene.

Skjær osten i pene terninger.

Skyll salaten og la den renne godt av, f.eks. på tørkerullpapir.

Legg salaten på et stort fat med appelsinbåter og ost over. Dryss revet appelsinskall og valnøtter over.

Visp sammen dressingen og smak til med salt og pepper.

Server dressingen ved siden av salaten.

Varm rød og hvit salat

Gulrøtter og persillerot smaker godt og ser veldig delikat ut. Server salaten varm til kjøtt- eller fiskeretter.

Ingredienser:

3 stk gulrot
2 stk persillerot
2 dl vann
revet skall og saft av ½ stk sitron
1 stk laurbærblad
1 stilk bladpersille
1 stilk frisk timian
½ ts salt
3 stk hel pepper
3 ss ristede mandelflak
1 ss olivenolje
1 ss hakket frisk kruspersille


Fremgangsmåte:

Rens røttene og skjær dem i jevnstore staver.

Kok opp vann med revet skall og saft av sitron, laurbærblad, bladpersille, timian, hel pepper og olje. Legg i grønnsakene og kok dem knapt møre.

Server salaten i kokelaken med et dryss mandelflak og hakket kruspersille på toppen.

Biffsalat

Den ene vil ha biff, den andre vil ha salat. Her er løsningen på det klassiske problemet!

Ingredienser:

300 g ytrefilet av storfe
½ ts salt
½ ts pepper
1 ss margarin eller olje til steking
14 stk cocktailtomat
16 stk aspargestopper eller miniasparges
30 stk sukkererter
1 stk avocado
120 g fetaost (3 % fett)
½ stk rødløk
2 ts salt til kokevann


Dressing:

4 ts ekstra virgin olivenolje
½ ts sennep
2 ts hvitvinseddik eller annen eddik (eplecider eller balsamico)
½ ts salt
¼ ts pepper

Fremgangsmåte:

Skjær kjøttet i tynne strimler, dersom det ikke er ferdigstrimlet. Salte og pepre kjøttet.

Vask grønnsakene, og del tomatene i to. Kok opp vann og i salt. Ha i asparges og sukkererter og kok i 2-3 minutter. Avkjøl raskt i iskaldt vann.

Skjær fetaosten i terninger og løken i skiver. Del avokadoen i to, ta ut steinen, ta av skallet, og del opp i passe biter.

Stek biffstrimlene på god varme.

Fordel alt sammen pent utover på tallerkenene.

TIPS: Indrefilet og mørbrad er også fint å bruke i salaten. Vil du ha salaten enda mer mettende, kan du blande inn kokt bygg-gryn eller fullkornspasta. Pinjekjerner eller sesamfrø er også sunt, men da vil kaloriinnholdet naturligvis øke. Det samme gjelder om du bruker en annen og fetere type fetaost enn den som er brukt i oppskriften. Dressing kan lages av det du måtte ha av oljer og eddik.

Sjekk flere oppskrifter på Mat.no!

Kilde: Mat.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!