Potet er ikke bare et supplement til middagen eller sprø snacks i en potetgullpose!
  • Enkle kostholdstriks
  • 5 om dagen?
  • Bytt ut det usunne
  • Her er 5 tips til fornyet bruk av poteten:

    Hvitløkspotetstappe

    Ingredienser
  • 10 store fedd hvitløk
  • 4 ss extra-virgin olivenolje
  • 1 kg gode mandelpoteter, skrelte
  • 1 ss hakket, fersk persille
  • Slik gjør du det:
    Skjær 2 hvitløksfedd i tynne skiver. Varm opp 1 ss olje i en liten panne over lav varme. Ha i de skivede hvitløksfeddene og varm i noen minutter. Sørg for at skivene ikke blir svidd, men de kan godt få litt farge. Sett tilside.

    Kok potetene og de resterende 8 hvitløksfeddene i en stor kjele med kokende og saltet vann til potetene er møre. Hell av vannet, men spar på 2,5 dl av kokevannet. Ha de kokte potetene og hvitløken, den sauterte hvitløken og de resterende 3 ss olivenolje i den samme kjelen. Mos til du får en myk stappe, tilsett nok av kokevannet til du får en kremete konsistens.

    Smak til med salt og pepper. Ha i en serveringsbolle eller fat. Strø over med den finhakkede persillen og server.

    Poteter i slåbrok

    Ingredienser
  • 1 kg potet
  • 10 skive parmaskinke
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts havsalt
  • 0,5 ts nykvernet pepper
  • 10 blad frisk basilikum
  • 10 stk cherrytomat, rød
  • 50 g høvlet parmesan
  • Slik gjør du det:
    Damp potetene møre og pakk dem inn i skiver av parmaskinke.

    Legg potetene over i et ildfast fat, hell over olivenolje før de stekes i stekeovnen ved 200°C i cirka 20 minutter. Snu dem et par ganger. Smak til med salt og pepper.

    Anrett potetene på et serveringsfat sammen med halve cherrytomter, høvlet parmesan og friske basilikumblader til pynt. Drypp gjerne over litt av oljen fra stekeformen.

    Potetlapper


Ingredienser
  • 200 g kokte potet
  • 0,5 ts salt
  • 2 stk egg
  • 1 dl melk
  • 1 dl finbakstmel
  • 2 ss smør til steking
  • Slik gjør du det:
    Riv skrelte kokte poteter grovt. Bland i salt, egg og melk. Rør ned melet og bland til en røre uten klumper. Varm opp en stekepanne til middels varme. Ha i litt smør. Bruk cirka 0,5 dl røre til hver lapp. Stekes et par minutter på hver side.

    Potetlapper kan brukes til det meste. Til frokost, lunsj, middag, niste og nattmat. Og på lappene kan man ha akkurat det man måtte like; skinke, syltetøy, ost, rømme, kaviar, og så videre.

    Potetgrateng

    Ingredienser
  • 2 kg potet
  • 5 stk laurbærblad friske eller tørkede
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 dl virgin olivenolje
  • Slik gjør du det:
    Forvarm ovnen til 200°C og legg friske laurbærblad til tørk i ovnen cirka 10 minutter på en stekeplate. Skrell potetene og skjær dem i så tynne skiver som mulig.

    Smør en ildfast form med olivenolje og legg potetskiver i et tynt lag, stø over litt knuste laurbærblad og strø på salt og pepper og til slutt litt olje. Gjenta dette til alle potetene er i formen avslutt med olivenolje og rikelig med kvernet pepper.

    Stek potetgratengen ca 1 time, eller til potetene er møre.

    Friterte potetstrimler


Ingredienser
  • 8 stk mandelpotet
  • 2 stk vårløk
  • 2 dl maisolje
  • 0,5 ts salt
  • Slik gjør du det:
    Riv potetene på råkost-jern eller i foodprosessor. Skjær vårløk i tynne strimler. Varm opp oljen i en kjele til den er frityrvarm og dryss i potetene og vårløken. Fritér noen minutter til de blir gylne og sprø.

    Ta potetene ut av oljen med en hullsleiv og legg de på et tørkepapir. Dryss på litt salt.

    Kilde: matmons.net, frukt.no, matprat.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!